Ubuntu superphone

Elérkezett a 19 óra, és a tegnapi bejelentés alapján alig lehetett megnyitni az Ubuntu oldalát. Szerencsére már jobb a helyzet, így megismerkedhetünk az Ubuntu superphone-nak keresztelt operációs rendszerével. Segítségével a telefon valódi PC-vé válik, ahol az alkalmazások natív módon futnak, nincs szükség Java vagy egyéb futtató környezetre.

Az operációs rendszer egyébként egyszerűen egy telefonos képernyőre optimalizált Ubuntu, nem több, és nem kevesebb, valószínűleg kibővítve a telefonos funkciókat támogató szoftverekkel. Ígéretük szerint a teljes social média elérhető lesz a telefonokról, és kiváló keresést tesz majd lehetővé. Fejleszteni elsődlegesen HTML5-ben lehet (ez ugyan hol natív?), de lehet C, C++, QML, OpenGL és Javascript nyelveket is használni.

ubuntuphone.png

A minimális hardverkövetelménye 1 GHz Cortex A9 processzor, 512 MB memória, 4 GB tárolóterület, és multi-touch képernyő, de természetesen a teljes élményhez ennél sokkal komolyabb hardvert is lehet alátenni. A Canonical egyébként erősen az Android ellen pozícionálta az új op. rendszert, ami valljuk be, nem lesz kis falat. Ezzel egyidőben bejelentették Ubuntu for Android rendszerüket is, mely a jobb minőségű Android telefonokat teszi lehetővé Ubuntu futtatására, illetve az Ubuntu TV operációs rendszert is.

Az ötlet egyébként meglehetősen érdekes, hiszen egyelőre telefongyártó nélkül vágtak bele az egész fejlesztésbe, és azt várják, hogy a gyártók majd megkeresik őket a CES standjukon. Csak remélni lehet, hogy lesz olyan hardvergyártó, aki ebben fantáziát lát. Majd kiderül. A telefonról bővebben az Ubuntu weboldalán olvashatsz.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Android Hirek