be-on-road - Navigáljunk egy kicsit!

unnamed.pngSokan a navigációs megoldások hiányát tartják a bada operációs rendszer egyik achilles-sarkának, hiszen a nevesebb navigációs megoldásokat gyártó cégek nem tették elérhetővé a Samsung saját készítésű rendszerére ezeket a megoldásokat. Kezdetben csak a Route 66 volt elérhető, később pletykáltak a Navigon érkezéséről, ám ez utóbbi megjelenése kudarcba fulladt. Azonban még a tavalyi év őszén megjelent a be-on-road cseh illetőségű cég hivatalos weboldalán a bada, mint a támogatott rendszerek közé hamarosan bekerülő rendszer. A kézzel fogható verzió csak idén január végén, tehát jókora csúszással érkezett meg, ám kellemes csalódást okozva.

Áttekintés

Ahogy már a bevezetőben is említettem a be-on-road egy csehországi vállalkozás, ami különféle rendszerekre - így például Android, iOS és Windows Mobile - fejleszt navigációs megoldásokat. A mi szempontunkból a bada, mint támogatott rendszer lesz érdekes. Az alkalmazás rendszerigénye bada 2.0+, fizetni a program használatáért ugyan nem kell, de a NavteQ térképért igen. Ezzel majdnem le is lőttem a poént, hiszen a program a NavteQ és az OpenStreetMap térképeit is támogatja. Előbbi fizetős, utóbbi ingyenes. A térképek mérete majdnem megegyezik, mindkettő olyan 65-70 MB körül mozognak, és a részletességre, valamint a térképek aktualitására egyáltalán nem lehet panasz.

20130328223226.jpg

Beállítások


A főmenüben hat beállítási opcióval gazdálkodhatunk. Úticél, POI, Beállítások, Otthon, Szolgáltatások, Munkahely. Nézzük is át ezeket.

Az Úticél menüre kattintva előugrik a cím, útvonaltervező, előzmények, koordináták és az online keresés lehetősége, bár utóbbi néha megvicceli az embert, de azért nem rossz. Egyébiránt a Google keresőjét használja, erre is utal a "Powered by Google" kifejezés is. Az útvonaltervezőnél lehetőségünk nyílik több címet is megadni, amiket elmenthetünk, így később nem lesz rá gondunk. A már korábban mentett útvonalat be is tölthetünk a telefon memóriájából. Az előzmények és a koordiánáták magától értetődően töltik be a funkciókat, és azt hiszem az online keresést sem kell túlzottan ecsetelnem. 

20130328223217.jpg



A POI (Points Of Interest) takarja az érdekes vagy hasznos helyeket. Rengeteg érdekes pontot ajánl fel a program, többek között a közérdekű (állatorvos, fogorvos, gyógyszertár, kórház, stb...), közigazgatás (egyetem, hivatal, nagykövetség, városháza, ügyvéd, stb.), közlekedés (benzinkút, buszmegálló, reptér, stb.), kultúra (könyvtár, mozi, színház, templom, stb.), szabadidő (állatkert, élményfürdő, éjszakai élet, park, stb.), szolgáltatások (áruház, ATM/bank, étterem, autómosó, stb.), és a végére hozzáadhatunk kedvenceket is.

A beállítások a legérdekesebb része a programnak, mivel itt található a legtöbb és leglátványosabb beállítási lehetőség. Megadhatjuk az útvonalra vonatkozó beállításokat (autó, gyalog, stb.), az autópályák elkerülését, fizetős utak elkerülését valamint az útvonat tervezési módját (gyors vagy lassú). Ami hasznos fícsőr lehet, az az útvonal rögzítése. Ezt a telefon memóriájába menti, és egy ".mp4" videófájlt kapunk, amit utólag visszanézhetünk. A megjelenés menüpont alatt adhatjuk meg a nappali/éjszaki üzemmódot, a háttér színét, a térkép stílust, a háttérvilágítást és az elforgatás engedélyezését, tiltását. A rendszer menüpont alatt a program névjegye, GPS információ, területi beállítások szerepelnek, ahol szerencsére kiválaszthatjuk a magyar nyelvet, ami a rendszer felületét magyarrá változtatja, illetve lesz nekünk egy Béla hangutasítónk is, aki utunk során navigálni fog bennünket. Továbbá itt található még a hang opció is, ahol a hangerőt állíthatjuk be (érdemes max-ra állítani, mert elég halk). A figyelmeztetések menüpontjára ugorva sebességkorlátozásokat és POI figyelmeztetéseket adhatunk meg. Ez utóbbi elég hasznos lehet, ha mondjuk egy éttermet keresünk. A buy and get menüpontot nem sikerült lefordítaniuk, de nem meglepő módon itt tudunk letölteni beszédhangot (összesen 30 nyelv), felületet (skin), lokalizációt (összesen 15), illetve térképeket (44 darab). 

20130328225430.jpg



A főmenüben továbbhaladva az otthon menüpont szaladunk, ahol összesen négy opció érhető el: a navigál gombra kattintva egyből hazavisz minket a program, a "mutassa a térképen" lehetőségre kattintva megjelenik az otthonunk, valamint van egy törlés és egy infó gomb, ahol a pontos cím, koordinátákkal jelenik meg.

A szolgáltatások menüpont alatt az időjárás, árfolyam, chat és forgalom lehetőségek szerepelnek. Az időjárásra egy kicsit kitérnék, mivel vannak hibái. Itthonra beállítottam Keszthelyt, és mivel Bükfürdőn is gyakran megfordulok, ezért merészeltem azt is beállítani. Ám ekkor jött a feketeleves, mivel Niederösterreich-ba csatolta át önkényesen a program a várost. Na, szép. A chat menüpont lehet még érdekes, ahol a "Waze" navigációs alkalmazáshoz hasonlóan lehet csevegni másokkal, akik ezt a megoldást használják. A forgalom megtekintéséhez külön licence-t kell venni, ami megmutatja az épp aktuális forgalmat.

A legutolsó, munkahely opciónak sok értelmét nem látom, tekinthető inkább egy olyan második otthonnak, mivel ugyanazok a beállítási lehetőségek találhatók meg itt is.

Konklúzió

A be-on-road egy kellemes felhasználói felülettel rendelkező navigációs alkalmazás, ami bada rendszeren ingyenesen érhető el. Remek választás lehet azoknak, akik nem akarnak NavteQ térképekre költeni, hiszen az OpenStreetMap ingyenesen érhető el. A jelkeresés szempontjából irtó gyorsnak mondható a program, ezt a fejlesztők nagyon eltalálták. A szobában ülve kábé 5 perc alatt talált jelet, kint a szabadban hidegindítással ugyanez fél percre redukálódott. Véleményem szerint egy kicsit későn érkezett a be-on-road, sokkal előbb, még valamikor 2011 elején kellett volna ezzel előrukkolni, akkor lett volna igazán sikeres. Mindenképp ajánlott!

Letöltés

A GPS navigáció jelenleg a három nagy Wave-re, az S8500 Wave, S8530 Wave II és S8600 Wave 3-ra érhető el.

Samsung Wave, Wave II, Wave 3
samsungapps.png

 

Képek

IconImage_20130121132752705_NEW_WEB_SHOT1_HALF.png

IconImage_20130121132752705_NEW_WEB_SHOT3_HALF.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!