Próbáld ki a Firefox OS-t a számítógépeden!

Ha tetszik, meg is tanulhatod...

Kint a Veletech kiállításon találkoztam a Mozilla önkénteseivel, akik elmondták, hogy a Firefox OS valójában alig több, mint egy Firefox böngésző. Illetve ez sem egészen igaz, mert egy Linux kernelen futó egyszerű op. rendszer, mely a háttérben kiszolgálja a hardverelemeket és a telefon alapfunkcióit, ezen kívül pedig valóban egy böngésző alapú dolog. Nos, mostantól annak sem kell várni, aki nem jutott még hozzá Firefox OS telefonokhoz, hiszen egy kiegészítő segítségével egyszerűen letölthető az asztali Firefoxra, és szinte teljes funkcionalitásában használható.

addon.pngTöltsd le a kiegészítőt

A letöltéshez nyisd meg az asztali böngészőn ezt e linket: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firefox-os-simulator/, és telepítsd az ott található kiegészítőt. Ha elkészült, újra sem kell indítani, megjelenik az Eszközök -> Webfejlesztő -> Firefox OS Simulator menüpont, ezzel lehet elindítani az oldalt, melyről a bal oldali kapcsolóval indítható a szimuláció. Öveket bekapcsolni, indulunk!

start.pngBal oldali gomb megnyomva, indulunk!

Az elindítás után a már jól ismert induló képernyő fogad, mely letisztult, könnyen áttekinthető, intuitív felület. A navigáció érintéssel történik, hardver gomb mindössze egyetlen Home gomb lesz. Multitask működésnek nyoma sincs, de lássuk be, mivel az egész egy böngésző, nincs is sok értelme, a weblapok nemigen működnek a háttérben, legalábbis nem elvárás tőlük.

home.pngNyitóképernyő notifications.pngLehúzható értesítési terület

A rendszer többnyelvű, ám alig pár neyelv található. Arab, német, angol, spanyol, francia, héber, horvát és kínai nyelv van a kínálatban, és megdöbbentő módon a magyar. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy lelkes magyar önkéntes közösség dolgozik a rendszer lokalizációján, így bekerült a nyelvünk.

apps.pngAlkalmazások social.pngKözösségi appok

Ha valaki fejleszteni szeretne, azt is megteheti, a Mozilla fejlesztői segédletében minden megtalálható a fejlesztés szabályairól és a szimulátor felhasználásáról. Alkalmazást fejleszteni HTML-CSS-JavaScript módszerrel lehet kizárólagosan, az alkalmazás pedig lehet a weben, vagy összecsomagolva a telefonon is. És ha ezek után kedvet kaptál volna a fejlesztés megtanulásához, a Lia Szakközépiskolában most meg is teheted. Mindenkinek jó tesztelést, fejlesztést, és tanulást kívánok!

store.pngAlkalmazásbolt browser.pngBöngésző

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!