Magnify News Reader (Windows Phone)

Mivel éppen ma adják a myappfree program keretében ingyen, és ráadásul a szerző elkötelezett híve az RSS alapú hirolvasásnak, ezért itt a jó alkalom, hogy bemutassam ezt a kis alkalmazást.

home.jpg

Egyúttal a program illeszkedik is a már megkezdett, alternatív alkalmazásokat bemutató sorozatba, hisz egy teljes értékű Feedly kliensről van szó. Azok kedvéért, akik nem ismernék a Feedlyt, ez egy RSS-aggregátor oldal, ami a sajnálatos módon lemészárolt Google Reader helyét vette át. Vagyis egy helyen, egy szolgáltatás alá kerül be az összes követett, figyelt, olvasott tartalom. Ennek a mezőnynek a legerősebb tagja a hivatalos Feedly kliens, de persze nem ők az egyetlenek. Például itt van a Magnify News Reader Beta, ami, ahogy a neve is mutatja még fejlesztés alatt, kezdeti állapotban levő kliens, ami ennek ellenére szinte hibátlanul működik. Hogy miben is más a Magnify? A megjelenítésben. Igen erősen hangsúlyos a többiektől eltérő megjelenítési mód. Egyrészt a hírcsoportok (ami alá a valamilyen szempont alapján összetartozó forrásokat csoportosítjuk) a csempés felületnek megfelelően vannak kialakítva. A csoportok, mint a mellékelt képen is láthatjuk egy összefoglaló csempéből, ez az "All", ami a csoport összes forrásának friss elemét tartalmazza egy helyen, illetve a forrásokhoz tartozó egyedi csempékből állnak. Ezek a csempék a Metro/Modern UI-nak megfelelően szabadon mozgathatóak, méretezhetőek, illetve az igazán gyakran olvasott, vagy fontosnak tartottak külön-külön is kitűzhetőek a start menübe. Ez utóbbi esetben a szokásos három, előre definiált méret, úgyismint kicsi, közepes és nagy, áll a rendelkezésünkre, míg a programon belül ennél jóval több lehetőségből választhatunk, például van széles és vékony csempe. Ezek a csempék értelem szerűen akív elemek, melyek egyrészt a forrásba, az utolsó frissítés óta érkezett, olvasatlan elemek számát, másrészt véletlenszerűen a cikkeből választott képek jelennek meg rajtuk.

fokepernyocsempe.jpg

A csoportok sorrendje, neve szabadon megváltoztatható, elegendő egy csoport nevére hosszan rábökni és máris a megfelelő menübe kerülönk, ahol sima drag-n-drop módon megfelelő sorrendbe huzigálhatjuk a csoportokat. A csoporton belüli forrás-sorrendet pedig a csempére hosszan nyomva érhetjük el. Ekkor a csempe Windows Phoneosan megszokott módon rezegni kezd és lehetőségünk van eltávolítani a csempét a csoportból, átméretezni a már említett módon vagy a megfelelő helyre húzni és például a gyakran olvasott feedek kerülnek a csoport tetejére, míg a ritkábban olvasott, vagy ritkábban frissítettek a lista végére.

options.jpg

És akkor nézzük a cikkolvasást, hisz végül is ez a fő funkciója a kliensnek. Ebben nincs sok változás egy teljesen standard RSS olvasóhoz képest. Cikkre rákattintunk, betöltődik, elolvassuk. Ami eltérés az a görgetés. Függőleges görgetésnél lapozunk a cikk oldalai között, míg vizszintes görgetéssel a cikkek között váltogathatunk. És mindezt, - legalább is alapértelmezett esetben, amíg ki nem kapcsoljuk - egy látványos, kvázi 3D-s animációval valósítja meg.

introanimation.jpg

Ezek mellett jelenleg csak az alap funkciókat tudja a program, bár itt el lehetne lamentálni azon, hogy van-e valós szükség ennél többre. Tehát lehet olvasottá/olvasatlanná tenni egy cikket, kitűzni a start képernyőre, megosztani e-mailben, sms-ben vagy OneNoteban, elmenteni Instapaperbe vagy Pocketbe vagy akár más, a rendszer általá támogatott megosztási metódussal. Ráadásul kellemes meglepetés, hogy a böngészű alapú cikkmegjelenítés mellett az ún. Mobile Friendly aka. mobilra optimalizált megjelenítést is támogatja. Ezek mellett kereshetünk illetve hozzá adhatunk érdeklődésre számot tartható RSS forrásokat. Akár kereséssel, akár az előre bekészített csoportok elemeiből válogatva. Ezek mellett van természetesen sötét illetve világos megjelenítési mód közti váltásra, offline módban történő olvasásra, gif és videó megjelenítésre, sőt a képekbe történő nagyításra is. A már említett start képernyős csempék értelem szerűen Windows Phone 8.1 alatt alapértelmezetten átlátszó avagy transzparens csempék. És bár aktív Lock screenkén még nem tud funkcionálni, de értesítő ikonként már hozzáadható a meglevő zárképernyőnkhöz.

search.jpg

Mindenképpen megemlítendő és igazán dícséretes az az aprólékos és részletes tanitó üzemmód, amivel a program köszönt minket és szépen, lépésről lépésre végigvezeti a felhasználót a program lehetőségein, funkcióin. Jó lenne, ha minden alkalmazásba bekerülne egy hasonló, kezdő vagy a programmal csak ismerkedő felhasználókat támogató kis iránymutatás.

mfoptions.jpg

A program béta állapotából adódóan vannak még kisebb hibái, amik elsősorban a teljesítményben mutatkoznak meg, vagyis mondjuk ki bátran az alkalmazás időnként lagol. Nem vészesen és nem zavaróan, viszont azért érezhetően. Aki egy Feedly kompatibilis klienst keres, annak érdemes kipróbálnia. Főleg, hogy most ingyen szerezhető be a program.

misc.jpg

Ár: most ingyenes (egyébként ~300 Ft)
Méret: 8 MB

A program letölthető a Windows Phone Storeból vagy az alábbi QR kód segítségével.

23f16fd7-8002-428c-9167-bf4ee067ecf7.jpg qrcode.23462267.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!