Az Internetadó lehetséges következményei

Ugyan nem szoktunk ilyen témájú cikkeket írni, ám most egyszerűen nem tudtam elmenni szó nélkül az internetadó mellett. Manapság az internet olyan szinten az életünk részévé vált, hogy a mindennapi használatát elég nehéz nélkülözni. Vegyünk csak példának egy egyszerű, nem számítástechnikával foglalkozó céget. Valószínűleg van weboldaluk, amit folyamatosan karban tartanak, különböző weboldalakat néznek ők is, legyen szó akár a konkurencia felméréséről, vagy a termékek beszerzéséről. És hogy miért jelenik meg cikk itt erről? Mert manapság a mobilinternet is egyre inkább a hétköznapjaink része, és ez így az okostelefon tulajdonosokat is érinti.

Az első gondolatom, amikor meghallottam, az volt, hogy "minek adózzak még egyszer?", mert az internet nem ingyen van, sávszélességtől függően nő az ár, ami után természetesen az adót a kormány zsebre teszi. Ez rendben is van, hiszen a szolgáltatásért fizetünk. De akkor miért számít nekik az, hogy mennyi internetet használunk? Ez remek kérdés, és szerintem ők se tudnának logikus választ adni, hiszen az egyetlen oka az új adónak, hogy minél több jusson nekik, nekünk pedig minél kevesebb.

A gondolatmenetem második része a nagyméretű játékokhoz vitt, mivel én szeretem kipróbálni a különböző F2P, vagyis ingyenesen játszható MMORPG-ket, amiknek a mérete elég változó, de akár 15-20 GB is lehetnek manapság. Ha csak egy játékról van szó, ami 15 GB, akkor már ott tartunk, hogy nem ingyenes, hiszen ez az adatmennyiség 2250 Ft-nak felel meg, és itt még csak a letöltéséről beszéltünk, az online játék adatforgalmáról nem. Egy általánosabb példa a Windows 7 tulajdonosokat érinti, akik a Windows 8 megjelenésekor csak frissítő licenszt vettek, mert itt először fel kell telepíteni ugye magát a Windows 7 rendszert, ami tegyük fel, hogy DVD-n megvan. Ha Windows 8.1-et szeretnénk, akkor nem tudjuk rögtön telepíteni, mert első lépésben fel kell frissítenünk a rendszerünket Windows 8-ra, amit le kell töltenünk. Csak a frissítő csomag 2 GB körül mozog. Ezek után nem tudjuk rögtön felfrissíteni 8.1-re, mert előtte le kell tölteni az összes frissítést, ami megjelent, utána engedi csak, ami megközelítőleg 3-4 GB. Ezek után kezdhetjük el letölteni, ami megint csak 2-3 GB, utána mehetnek fel a 8.1-hez a frissítések, amivel megint elhasználunk 2 GB-ot alaphangon. Csak ez a folyamat 8-9 GB-os adatforgalmat generál, ami 1200-1300 Ft, és még a különböző programokat nem telepítettük a rendszerre.

Gondolom emlékeztek még azokra az időkre, amikor pár száz forintért meg lehetett venni a filmeket CD-n, esetleg DVD-n. Sajnos nem nehéz elképzelnem, hogy ugyan ez a helyzet vissza fog térni, mondjuk annyi különbséggel, hogy nem CD-re, vagy DVD-re fogják kiírni, hanem különböző adathordozókra. És akkor most képzeljétek el, hogy az utcán mindenki farzsebében ott lóg ki egy kisebb méretű külső merevlemez, hátha van valakinek egy-két jó filmje, esetleg játéka (ENNEK ELLENÉRE NEM TÁMOGATJUK A KALÓZKODÁST!).

Fontos megjegyeznem a Skype-ot, illetve az egyéb VoIP szolgáltatásokat, hiszen ezeket is jelentősen érinteni fogja az új adó. A Skype esetében például a videótelefonálás internethasználata ugyan nagyban függ az internet előfizetés sávszélességétől, illetve a kamera minőségétől, de saját tapasztalat alapján, normális internettel, és laptopba beépített kamerával simán generál 300-400 kbps feltöltési sebességet, illetve ha a másik fél hasonló körülmények között van, akkor ugyan ennyi letöltési sebességgel is számolhatunk. Gyors számolások után megkapjuk, hogy 1 órányi beszélgetés alatt több, mint 260 MB (kb. 40 Ft) adatforgalmat generáltunk, ami nem sok, de sok kicsi sokra megy.

Ugyan keringenek hírek arról, hogy lesz felső korlát, de jelenleg még semmi konkrétat nem jelentettek ki ezzel kapcsolatban, így jelenleg csak reménykedni tudunk, hogy vagy nem vezetik be, vagy pedig a pletykaként keringő 700 Ft-os (cégeknél pedig 5000 Ft) limit érvénybe lép, de maga az elképzelés is elég abszurd.

Az internetre az utóbbi pár napban nagyon sok mém és vicces szöveg felkerült, itt láthattok néhányat:

image (9).jpgAz ncore oldalon már méret helyett Adó van megadva

image.jpgHa valakinek elég tárhelye van, annak lehet, hogy tényleg érdemes :)

image (6).jpgSzerintem minden Windows felhasználó ismeri az érzést

image (8).jpg

image (3).jpgBár a szolgáltatónak úgyis meg van az adat

És akkor jöjjön a nagy kérdés: Ha tömörített fájlt töltök le, akkor az adócsalásnak számít?

Megjegyzésnek még hozzátenném, hogy a brit kitguru oldalon is írtak Magyarország legújabb adófajtájáról, illetve elolvashatjuk külföldiek véleményét a kommenteknél.

És akkor kis statisztika a cikk végére:

Az, hogy elolvastad ezt a cikket, körülbelül 0,3 Ft-ba került.

Forrás:
Mémek: hvg.hu

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Hirek