A vezeték nélküli töltés az okostelefonoknál már iparági szabvány

A legújabb Samsung Galaxy okostelefonok már egy vezetékektől mentes világba érkezhetnek.

Elsőként a méltán elismert feltaláló és jövőlátó Nikola Tesla vezette be kortársait az induktív áram rejtelmeibe 1891-ben, amikor is sikerült a vezeték nélküli áramátvitelt szemmel látható módon bemutatnia. Majdnem egy évszázad kellett azonban ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt legyen.

A vezeték nélküli töltés fogalma az elmúlt években került a szórakoztató elektronikai piac palettájára, leginkább az okostelefonok és azok kiegészítői által kínált lehetőségként. Mára már nemcsak a legkülönbözőbb elektronikai készülékek és berendezések alkalmazzák ezt a technológiát, de közterületeken és járműveknél is találkozhatunk vele. Mostanáig a forgalomban lévő készülékeket a felhasználók a mágneses indukció módszerével tölthették, vagyis az eszközt egyfajta fizikailag is jelenlévő dokkolóhoz csatlakoztatták. Bárki, aki használt már elektronikus fogkefét vagy borotvát, jól tudja mit jelent ez a fajta induktív töltési módszer.

Fogyasztóknak kedvező iparági megoldások

A vezeték nélküli töltés olyan előnyöket kínál a fogyasztók számára, amelyek a többszöri eszközintegráció és a kényelem eddig nem ismert oldalait teszik elérhetővé. A legnyilvánvalóbb előny, hogy végre megszabadulhatunk a könnyen összekuszálódó, megtörő és elvesző kábelektől.

A cél egy olyan vezeték nélküli töltő dokkoló kidolgozása volt, amely a felhasználó összes meglévő és a közeljövőben vásárolt elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág egésze már egy ideje együttműködik olyan szervezetek megalapításában, amelyek a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. Jelenleg három ilyen szervezet létezik: a Power Consortium (WPC) és annak Qi szabványa, a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). A Samsung mindhárom szervezet tagjai között szerepel.

Idén januárban jelentette be együttműködését a PMA és az A4WP. Céljuk, hogy minden eddiginél hatékonyabb vezeték nélküli töltési technológiát biztosítsanak a különböző elektronikai eszközök számára. Ez azt jelenti, hogy az integrált éttermek, repterek, közterületek, járművek és lakóterek hamarabb szabadítanak meg bennünket a töltők örökös hordozásának átkától, mint ahogyan azt gondolnánk. Nem kell majd többé aggódnunk a folytonosan lemerülő telefonok miatt, és táskánk sem lesz többé kábelekkel kitömve.

wireless_charging_640x360.jpg

A Samsung teljes elkötelezettséget vállal a vezeték nélküli jövő iránt

A 2000. év vége felé a Samsung egy olyan speciális csapatot állított fel, amely kizárólag a vezeték nélküli töltés lehetőségeinek kutatására fókuszált. A kezdeményezés elsődleges célja kényelmes, felhasználóbarát és széles körben is alkalmazható vezeték nélküli technológiai szabványok kidolgozása volt. Ahogy az rövidesen kiderült, számos akadályt kellett legyőzni ahhoz, hogy ez a technológia betörjön a fogyasztói piacra. A legjelentősebb ezek közül az egyes kulcsfontosságú alkatrészek mérete és ára volt.

A kemény munka 2011-ben hozta meg gyümölcsét, amikor a Samsung Amerikában bemutatta a Droid Charge (SCH-i510) telefonhoz tervezett első vezeték nélküli töltőpadját. Azóta a Samsung alapvető kiegészítőként biztosít töltőállomásokat és azoknak megfelelő hátlapokat az olyan csúcskészülékei mellé, mint a 2013-as Galaxy S4, Galaxy Note 3 vagy a tavaly napvilágot látott Galaxy S5 és Galaxy Note 4.

Annak érdekében, hogy a vezeték nélküli töltési technológia széles körben elterjedté váljon kulcsfontosságú a stratégiai együttműködés fenntartása olyan nyersanyag beszállítókkal és alkatrész gyártókkal, amelyek biztosítani tudják a felhasznált anyagok költségeinek hatékony menedzselését.

A Samsung az alkatrészek egyesítésének és kombinálásának olyan hatékony módját is feltalálta, amelynek köszönhetően a vezeték nélküli technológia alkalmazása kevesebb helyet igényel, ugyanakkor több energiát generál. Az induktív töltés korai szakaszában a Galaxy S4 töltőpadját 80 különböző komponens alkotta. A Galaxy S5-nél fejlesztőknek sikerült drasztikusan csökkentenie ezt a számot, így ez a töltőállomás már a csak 50 alkatrészből áll, amelyet így sokkal egyszerűbb kezelhetőség jellemez. A Samsung már előkészítette a további lépéseket afelé, hogy még tovább csökkentse az összetevők számát. Az alkatrészek kombinálásának egyedülálló módja, valamint az olyan komponensek alkalmazása, amelyek egyszerre több funkciót is betöltenek, mint például a Samsung chipjei, lehetővé tették, hogy a vezeték nélküli töltőállomások kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek.

A Samsung az alkatrészek méretének csökkentésébe is rengeteg energiát fektetett. Például a Galaxy Note 4 IC chipje csak 0.8 mm vastagságú. Amióta körülbelül 10 évvel ezelőtt az első vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó termékek megjelentek a piacon, a vezeték nélküli fogadóegység az eredeti méret tizedére, a tekercs vastagsága pedig harmadára csökkent. Ilyen módon a legfontosabb elemek tized annyiba kerülnek, mint tíz évvel ezelőtt.

A Samsung hosszú utat tett meg a töltési idő tekintetében is. Két-három évvel ezelőtt a hagyományos töltési módszerek hatékonyságának csupán 20-30 százalékát érte el a vezeték nélküli töltés. Azóta azonban a Samsung megkétszerezte a töltés sebességét.

2015 – Mérföldkőhöz érkeztek a vezeték nélkül tölthető okostelefonok

Tavaly mutatták be azokat az alkatrészeket, amelyek egy chipen több szabványt is támogatnak. Figyelembe véve azt, hogy az új komponensek integrálása és bevezetése a piacra általában 6-12 hónapot vesz igénybe, előreláthatólag számos ilyen termék már idén elérhető lesz.

A vezeték nélküli töltési technológiák ökoszisztémája meglehetősen gyorsan fejlődik. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az IT cégek mellett a legkülönbözőbb iparágak, mint például a szórakoztató elektronika, a félvezetőgyártás, a mobilszolgáltatók, az autóipar, a bútor- és szoftvergyártás vezető márkái is egyesítették erejüket, és szoros együttműködésben dolgoznak a további fejlesztéseken.

2015 minden bizonnyal mérföldkő lesz a vezeték nélküli töltési technológiák elterjedésében, hiszen egyre több nyilvános helyen találkozhatunk majd ilyen töltőállomásokkal. A Samsung minden erővel azért fog küzdeni, hogy olyan lenyűgöző okostelefonokat tegyen mindenki számára elérhetővé, amelyek vezeték nélkül is tölthetőek, így népszerűsítve az új technológiát. A soron következő Samsung Galaxy okostelefonok egy olyan vezetékektől mentes világba kalauzolják a felhasználókat, amelybe eddig még nem jártak.

Kép forrása: TechWorld

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!