Közeledik az 5G!

Az Intel a lehető leghamarabb elhozná az új generációt a mobiltelefonok terén. Még stabilabb internetkapcsolat, gyorsabban áramoló adatokat ígér az egyre gyarapodó eszközök számára.

intel_5g_partners_final.jpg

Sok idő telt el az első generációs analóg mobiltelefonok óta, most pedig közeledik az ötödik.

A LEGFONTOSABB RÉSZLETEK

  • Az 5G alapjainak lefektetését célzó együttműködés az iparág vezetőivel: az Ericsson*, a KT*, az LG Electronics*, a Nokia*, az SK Telecom* és a Verizon* vállalatokkal.
  • Az 5G mobil tesztplatform felgyorsítja a prototípusok kifejlesztését.
  • Új modemek és rendszerchipek (SoCs) stabil internetkapcsolatot biztosítanak a mobil készülékek, számítógépek és a dolgok internetét (IoT, internet of things) használó eszközök számára.

MOBIL VILÁGKONGRESSZUS, 2016. február 22.  Barcelona, Spanyolország – Az Intel ma olyan új iparági partnerségeket és termékeket jelentett be, amelyek lefektetik a jelenleginél hatékonyabban és okosabban működő 5G-s mobilhálózatok alapjait, amelyek elterjedésével megváltoznak majd az emberek mindennapjai.

A sportolók felszerelésébe beágyazott szenzoroktól kezdve az akadályokat maguktól elkerül drónokon keresztül az önjáró autókig, okos városokig rengeteg minden fog a jövőben egymáshoz, a felhasználókhoz vagy a számítási felhőhöz kapcsolódni. Az internetre kapcsolódó eszközök elterjedésének következtében rendkívüli módon megnövekszik a mobilhálózatok terheltsége is.

"Internetre kapcsolódó eszközök milliárdjai, és a felhasználók egyéni igényeihez igazodó szolgáltatások, felhőalapú alkalmazások elterjedése nyomán egyre nagyobb igény mutatkozik a még nagyobb teljesítményű, még intelligensebben működő hálózatokra” – mondta Aicha Evans, az Intel vállalati alelnöke a vállalat kommunikációval és eszközökkel foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója. "Az 5G-re való átállás során a kommunikáció és a számítástechnika eggyé válik, ami alapvető változást jelent az egész iparágban. Nagyon fontos, hogy már most lefektessük a jövőbeli 5G-hálózatok alapjait, mert csak így valósulhatnak meg azok újdonságai."

Iparági együttműködések

Az Intel a mobil iparág vezető vállalataival közösen alakítja ki az 5G szolgáltatások alapjait a majdani kereskedelmi bevezetéshez.

  • Az Ericsson* és az Intel mobilszolgáltatókkal együttműködve tesztel 5G-s megoldásokat kibővítve a vállalatok között már létrejött, hálózatok átalakítására, valamint felhőtechnológiákra és a dolgok internetére vonatkozó együttműködés kibővítéseként.
  • A KT* (Korea Telecom) és az Intel 5G-s eszközök, szabványok és virtuális hálózati platformok kifejlesztését célzó teszteket folytat majd 2018-ban
  • Az LG Electronics* és az Intel az 5G-t használó telematikai technológiákat fejleszt ki a járművek következő generációja számára.
  • A Nokia* és az Intel olyan, még nem szabványosított 5G rádiótechnológiák és hálózati megoldások kifejlesztésében működik együtt, amely lehetővé teszi majd a technológia beépítését mind mobil eszközökbe, mind hálózati berendezésekbe. Ezek az eszközök a jövő mobilhálózatain is működőképesek lesznek.
  • Az SK Telecom* és az Intel a cégek korábbi együttműködését folytatva a vállalat 5G-s mobil eszközöket és hálózati berendezéseket fejleszt, valamint olyan eszközöket is, amelyek a License Assisted Access (LAA, licenccel segített hozzáférés) technológiát használva egyidejűleg képesek kapcsolódni engedélyköteles és engedélyt nem igénylő rádiófrekvenciákhoz.
  • A Verizon* és az Intel már közös 5G-teszteket folytat, többek közt azért, hogy demonstrálja a milliméteres hullámhosszú adatátvitelben rejlő lehetőségeket. Ez a jelenleg használatban lévő technológiánál egy nagyságrenddel nagyobb adatátviteli sebességet és kapacitást biztosít majd.

5G-s prototípusok

Az Intel platformokat és iparági együttműködéseket kínál korai prototípusok kifejlesztéséhez, amelyek segítenek abban, hogy az 5G technológiák minél hamarabb elkészüljenek és elterjedjenek.

  • Az Intel 5G-s mobil tesztplatformja lehetővé teszi az 5G-s eszközök, mobil hozzáférési pontok tesztelését és gyors integrációját. A vállalat multinacionális szolgáltatókkal közösen dolgozik a tesztplatform kialakításán.

Vezeték nélküli kommunikációs megoldások

Az Intel számos vezeték nélküli kommunikációs megoldást  a különböző típusú eszközökhöz.

A vállalat kifejezetten a dolgok internetére (IoT) kapcsolódó eszközökbe szánt megoldásai:

  • Az Intel® Atom™ x3-M7272 egy megerősített biztonsági funkciókkal (tűzfal, csomagelemzés) rendelkező vezeték nélküli platform, amelyet autóipari felhasználásra szánnak.
  • Az Intel® XMM™ 7115 modem támogatja a dolgok internetét használó eszközök igényeihez tervezett Narrowband IOT (NB-IOT) technológiát.
  • Az Intel XMM 7315 modem egy lapkán ötvöz egy 4G-s modemet és egy alkalmazásprocesszorral. Támogatja az LTE-M szabványt és az NB-IOT technológiát is. Elsősorban olcsó, kisfogyasztású végpontokba szánják.
  • Az Intel® XMM™ 6255M a világ legkisebb méretű különálló 3G-modeme. Alkalmazásával egy sor, önmagában egyébként nem okos eszközt lehet az internetre kapcsolni.
  • Az Intel® XMM™ 7120M LTE modemet gépek közötti kommunikációra tervezték, például biztonsági eszközökbe, okos mérőeszközökbe szánják.


LTE/4G megoldások okotelefonokba, táblagépekbe és PC-kbe:

  • Az Intel XMM 7480 modem lehetővé teszi a számításigényes feladatok, például a multiplayer videojáték használatát 4G-n, vagy a még fejlettebb LTE Advanced technológiával. Akár 450Mbps-os letöltési sebességet is tud biztosítani. Mivel az XMM 7480-ast a világpiacra szánják, több mint 33 4G-rádióspektrumot támogat, tehát bármelyik országban működőképes.

Az Intelről

Az Intel (NASDAQ: INTC) folyamatosan a technológia határait feszegeti azzal a szándékkal, hogy a lehető leglenyűgözőbb élményeket nyújthassa az embereknek. Az Intelről és a több mint 100 ezer dolgozójának munkájáról további információkat a newsroom.intel.com, valamint intel.com oldalakon talál.

Az Intel, az Intel logo, az Intel Atom és az XMM az Intel Corporationhoz tartozó márkajelek az Egyesült Államokban és más országokban.

*Egyéb nevek és márkák más cégekhez tartoznak.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!