Az online fizetés egyik veszélye

A napokban a OnePlus mobiltelefongyártó oldaláról bizalmas adatok szivárogtak ki.

onlinepayment.jpg

Amikor az interneten vásárolunk, akkor mindenképp meg kell adnunk a bankkártyánk adatait, hiszen onnan tudják levonni a megfelelő összeget. Az adataink megadása pedig kétféleképpen történet: On-site és off-site, azaz a weboldalon belül (ahol vásárolunk) és azon kívül.
Akkor beszélünk On-site adattárolásról, amikor a webáruház saját weboldalán adjuk meg a banki adatainkat. A kártyánk minden fontos adata az ő rendszerük által kerül tárolásra (a OnePlus esetében úgy, hogy állításuk szerint ezeket az információkat nem tárolják a tranzakció után). A OnePlus weboldalán eddig ilyen fizetési opció volt, tehát elegendő volt az ő weboldalukat feltörni és megszerezni azoknak az embereknek az adatait, akik ott fizettek a mobiltelefonért.

Az Off-site fizetés esetében adataink már tárolva vannak egy megbízható oldalon (a hazánkban is népszerű PayPal jó példa rá) és a kívánt összeg levonása náluk történik meg.

A tanulság az, hogy a bankkártyánk adatait egyetlen, megbízható és biztonságos oldalon tároljuk. Óvakodjunk azoktól az oldalaktól, ahol nem ajánlanak fel alternatív fizetési lehetőséget, csak azt, ami általuk történik és ehhez szükséges megadni a privát adatokat.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!