Indul az Amazon Android App Store?

Android App Store piacra „dobására” szánta el magát az Amazon, melyről a napokban értesülhettünk. Valószínűleg az aktuális séma szerint felépülő Android Market versenyképessége napról-napra csökkenni fog, különös tekintettel a másolás elleni védelem ingatagsága, illetőleg az alap Market szolgáltatások következtében. Ugyan léteznek más lehetőségek android programok beszerzésére, de ezek is mind a Marketre épülnek.

Az Apple App Store-hoz hasonlóképp, a fejlesztők valószínűleg ez esetben is 99 dolláros ellenérték fejében tudnak majd csatlakozni – azonban ez egyelőre csak Amerikát érinti, ahol elsőként próbálhatják ki ezt az új lehetőséget. Az Amazon saját DRM védelemmel kívánja felügyelni az ide felkerülő alkalmazásokat, melyek frissítése azonos időben történne az egyéb helyeken megjelent változatokkal. Ingyenes alkalmazások megjelentetésére is lesz lehetőség, de amennyiben azok nem megfelelőek, úgy az Amazon fenntartja a jogot annak eltávolítására.

Egy ilyen jellegű App Store megjelenése, több gondolatot is felvethet. Maga a rendszer nagyon hasonló az Apple által üzemeltett App Store-hoz. Az alkalmazások egy része, a 99 dolláros csatlakozási díj miatt nem kerül majd be a rendszerbe, s ez nem biztos hogy jó irányba viszi az androidos alkalmazás piacát, hiszen ezáltal az több részre tagolódna (még akkor is ha lennének, olyan alkalmazások, melyek mindenhol megtalálhatóak). Ez is azt mutatja, hogy a Google-nak minél előbb fejlesztenie kell a Marketet, s minél több ország számára elérhetővé kell tennie a fizetős alkalmazásokat.

 

Szilva Laura

Képek:


   
   

 

Rusznyák Gábor


Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!