Beszámoló a Mobile Developers Day eseményről

Véget ért az IDG konferenciája, sok érdekes, és sok érdektelen előadásban lehetett részünk. Ha lehet, inkább az általam értékesnek tekintett információkat osztanám meg a világgal. Lássuk tehát, miről volt szó!

Az első előadás arról szólt, hogyan érdemes belekezdeni a fejlesztésbe. Az előadó kifejtette, hogy rengeteg munkaórát, még több pénzt, töméntelen marketinget és adminisztrációt kell befektetni indulásképpen. Ezzel egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy ezt szorozd meg még kettővel. Legalább. Tehát nem játék, és nem úgy működik, hogy belekezdesz, valamit összeraksz, majd elküldöd az AppStore-ba (Marketbe), és jön a sült galamb.

Az előadó szerint nem elég egy platformban gondolkodni, minden platformot uralni kell (ezzel vitatkoznék), bár az Angry Bird is minden platformra elkészült. Ezután a műsorvezető fogadásokat kötött, lesz-e olyan előadás, melyben nem lesz Angry Bird. Nos, a fogadást elveszítette, mert egy volt, de ahogy szifonék találóan megjegyezték, ez az Angry Bird konferencia volt.

Később érdekes ötletek hangzottak el az UI szépítésére, állítólag majd megkapjuk a prezit, és ha engedik, közzéteszünk pár értékes gondolatot.

Az Invictus előadója azt magyarázta el, hogyan kerüljünk az AppStore elejére. Válasszunk jól hangzó és ismerrt szavakból álló nevet, és tetszetős ikont. Ez már fél siker. Készítsünk megnyerő screenshot-okat, és használjuk fel a közösségi oldalakat a reklámozásra. Bár elég esélytelen kérjünk fel Appokat bemutató oldalakat, hogy mutassák be alkalmazásunkat, 100-ból, ha 1-2 bemutatja, már fél siker. Végül, ha van Apple dolgozó barátunk, vegyük rá, kerüljön be a New and Noteworthy, illetve a What's Hot kategóriába, máshogy úgysem fog. Nos, a Sunflower Ingatlan app úgy került be anno a New and Noteworthy kategóriába, hogy senki sem kérte őket, egyszerűen ki volt dolgozva. A Névmisztika viszont nem volt kidolgozva, egyedül a Napi iPhone App portálon volt kint (köszönet nekik még egyszer), és egy hétig vezette a magyar free toplistát.

A Symbianról megtudtuk, hogy nehéz rá fejleszteni, sőt, a Nokia sem tudja még, mi lesz vele holnap, a Samsung Bada pedig egy vicc.

Bemutatták a WinPhone 7-et is, azt kell mondam, tetszetős OS, kidolgozott, letisztult, a Metro UI valóban szép. Azonban az alkalmazásokat nem egyszerű ehhez a képhez igazítani. Végül elhangzott a lényeg, Magyarországról nem lehet appokat beküldeni, és mivel a fejlesztőket szigorúan ellenőrzik, ezt csak klföldi kiadó cégen keresztül lehet megtenni. Szóval még nem kell sietni a fejlesztéssel.

Android címmel valójában semmit sem hallottunk, illetve volt még egy előadás a játékprogramozásról, arra viszont sajnos már nem maradt időnk. Viszont megtudtuk a HVG kedves fejlesztési vezető hölgyétől, milyen nehéz jól portolni egy appot más platformokra. Ez valóban igaz.

Ez történt nagy vonalakban a konferencián. A fényképen háttal vagyunk láthatóak, az swGuru két fejlesztője, rögtön a kép előterében. A képet a szifon.com fotósának köszönjük.

Képek:


   
   

 

Rusznyák Gábor


Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!