Android mini PC már megint - MK802 és vásárlási tanácsok

logo.jpgMivel nagy népszerűségnek örvendett az előző cikk az iMito MX1-ről, most egy másik versenyzőt mutatnék be röviden, az "öreg", a Rikomagic MK802 ráncfelvarrott változatát, amelyet kipróbálásra kaptunk az UE GROUP Kft-től az http://ueglobal.hu/ webáruház tulajdonosától. A cikk második része pedig egy kis vásárlási tanácsadás ezekhez, mit mérlegeljünk, mire figyeljünk.

Annyiban nem szokványos teszt cikk lesz ez, hogy a cikk elején elmondom, mit tud, utána pedig inkább kicsit körüljárnám a témát, mivel annyi az új és újabb ilyen kütyü a weben, hogy ember legyen a talpán, aki kapásból ki tud választani közülük egyet, hogy az lesz neki jó.

Az MK802 az az Android Stick (csak hogy a sok elnevezés közül még egyet használjunk), amely először talált utat a szélesebb felhasználói rétegekhez, úttörőként hódította meg a piacot. Tekintettel a márka népszerűségére egyrészt az elmúlt fél évben már számos változata megjelent, másrészt kifejezetten jellemző a termékre az, hogy nem biztos, hogy tudjuk, mit fogunk kapni a pénzünkért. Ahány webshop, annyi ült rá a népszerű névre, így mindenképp körültekintőnek kell lenni vásárláskor. 

1.jpg

Csomag, hardver

Az újabb Rikomagic termékektől eltérően ez még AllWinner A10 lapkával érkezik, egymagos, 1 GHz-es Cortex A8 processzorral, Mali 400 GPU-val, 1 GB memóriával 4 GB-os NAND chippel és 4.0.4 Ice Cream Sandwich rommal. Bluetooth nincs benne, így egy lehetőséggel kevesebbünk van a hangátvitelhez.

A dobozban kaptunk egy amerikai szabványos töltőt, USB OTG mazzagot, egy sima USB-miniUSB kábelt, és ezzel ki is merült a dolog. Tekintettel arra, hogy lányos mini HDMI kimenete van, megfelelő kábel nélkül biztosan nem fogjuk sehova sem csatlakoztatni. A készüléken 1 db szabványos USB található, illetve 1 miniUSB (OTG) port, valamint microSD slot.

3.jpg

Használat

Az Allwinner lapkás kütyükről tudni kell, hogy általában (ICS-ig igen, JB romon nem mindig) prerootoltak, azaz csak a superuser vagy supersu progit kell telepíteni a Playről, és máris kész, nem kell szórakozni a rootolással, ha esetleg valamihez szükség lenne rá. 

Beüzemelése ugyanaz a módi, mint az MX1-nél, bedugjuk a tápot, rácuppantjuk a TV HDMI bemenetére, csatlakoztatunk valami vezérlést (vezetéknélküli billentyűzet, vagy egér, vagy másik androidos kütyü Droidmote kapcsolaton, ld. előző cikk), és lehet is használni. A leállítása azonban kicsit gázos, hiszen ki kell húzni az áramellátást. Tanult ember tudja, hogy ez hosszú távon valamikor biztosan a fájlrendszer sérülésével vagy adatvesztéssel fog járni, így az újabb romokban már szerepel, illetve kiegészítő alkalmazások segítségével megoldható, hogy normálisan leállítsuk a gépet.

Fontos eltérés az MX1-hez képest, hogy itt a kimenő jelet (720p/50Hz, 720p/60Hz, 1024p/50Hz, 1024p/60Hz)nem tudjuk változtatni külön menüben, szóval lehet, hogy lesz olyan TV, amivel kapásból nem kommunikál majd megfelelően.

Következő dolog, amibe belefutottam, hogy a Youtube app szépen megy egészen addig, amíg nem frissíti az ember a legújabb verzióra, ugyanis a fejlesztői csapat úgy gondolta, hogy minek bele fullscreen gomb, majd átvált, ha az emberek döntögetik....ami jó lehet tableten vagy telefonon, de mondjuk egy ilyen készülékben, vagy egy TV-n nem igazán kivitelezhető dolog. Szóval vagy nem kell frissíteni, mert az előző még remek volt, vagy ha elrontottuk, akkor manuálisan vissza kell rakni az előzőt. 

Ha már a Play és alkalmazások: sajnos ezen pont annyira jellemző, mint az olcsó tableteken, hogy a Play számos alkalmazást "nem kompatibilis az ön készülékével" felirattal lát el. Ez persze nem igaz, simán fut rajta, csak épp a Play ezt nem tudja, mivel a fejlesztő sem tudta.

NAND: A beépített tárhely nem épp izmos, kb. 2 GB-ot tudunk belőle nyugodtan felhasználni, így egy külső microSD kártya majdhogynem nélkülözhetetlen.

Romok

Számos gyári rom, egyedi fejlesztői rom ("kosztüm rom" brrrrr) található hozzá, linux számos disztrója is telepíthető, hiszen támogatják az összes hardvert benne, ilyen jellegű használatra (mondjuk kisméretű otthoni fájlszerver) alkalmas, olcsó megoldás lehet.

2.jpg

Összefoglalás

Kicsit talán nyűgös, de olyanok számára, akik már rutinosan használják az androidot, és tudnak angolul (ez a problémamegoldáshoz kell), nem jelenthet semmi problémát, szóval jó vásár lehet, főleg, hogy manapság itt-ott már 30-40$ körülire csökkent az ára.

Most pedig következzen néhány gondolat, amely megkönnyítheti a döntést a készülékek között.

Hogyan vegyünk mini PC készüléket, melyik jó?

ÁR

Kis hazánkban az első kérdés mindig az ár. A régebbi modellek 30$-nál kezdődnek, ez kúszik fel egészen kb. 150$-ig, és itt csak a készülékről van szó! Azt is át kell gondolni, hogyan szeretnénk használni, hiszen nagyon nem mindegy, milyen perifériáink vannak otthon, mert ha nincs semmi, akkor a hozzávalók a végén többe fognak kerülni, mint maga a készülék. Jelenleg a normális árú középmezőny 70-90$ között mozog.

TARTOZÉKOK

Mindig tisztázzuk, hogy mi van a dobozban, hiszen ez -mint a fenti példa is mutatja- eltérő lehet, és lehet, hogy egyéb kiegészítőkre is szükségünk lesz, és nincs annál rosszabb érzés, mint amikor végre 2-3 hét után kézbe vesszük, aztán meg nem tudjuk elkezdeni használni. Egy légegér 30$ körül mozog, egy vezeték nélküli billentyűzet + egér/touchpad kombó 5-10.000 Ft között kapható, mindenki találja ki előre, neki mi a kényelmes beviteli mód. Figyeljünk oda a töltőre, ha jelezzük a megrendeléskor a forgalmazónak, hogy nekünk mindenképp EU-s töltővel küldje, akkor ezt általában sikerül megvalósítani, vagy felár nélkül bedobnak egy átalakítót a dobozba. A töltőáram teljesítménye mindenképp 2000 mAh legyen. Rengeteg fórumon előkerült már, hogy ennél kisebb töltőkapacitással nem mennek rendesen a kütyük, megmagyarázhatatlan leállások/fagyások/összeomlások jelentkezhetnek. Figyeljünk oda, hogy lány/fiú HDMI a kimenet: nem mindegy, milyen madzag lesz otthon.

Egyes modellek kifejezetten válogatósak a webkamerák, USB hangkártyák, USB-LAN adapterek terén, így mindenképp tájékozódjunk választás előtt, nehogy utána érjen meglepetés.

TELJESÍTMÉNY/HARDVER

Jelenleg a kétmagos és négymagos készülékek népszerűek, 1-2 GB RAM-mal. A GPU majdnem mindegyikben Mali 400, amelyikben nem, azt fenntartásokkal kezeljük, még mindig ez a legstabilabb. A SoC-ből a legnépszerűbb vitathatatlanul a Rockchip 3066, erre található a legtöbb fejlesztés, nyugodt, kiegyensúlyozott lapka. Az újabb négymagos gépekkel most még nem érdemes nagyon próbálkozni, mert minden szinten megegyező, vagy sokszor rosszabb (!) teljesítményt nyújtanak, mint a kétmagos társaik, köszönhető ez annak, hogy általában nem Mali400 van bennük.

Jelen pillanatban szerintem az ideális egy RK3066, 2GB RAM, WiFi, BT, esetleg hangkimenettel rendelkező mini PC.

MINŐSÉG, MÁRKA

Rengeteg a gyártó, rengeteg modell van forgalomban. Senkit ne érjen váratlanul, hogy egyazon modellnek több fajtája kapható, és a név egyáltalán nem különbözik. Az iMito MX1-nek eddig 3 fatája ismert, ez csak szétbontás után azonosítható: 1 piros alaplappal, 2 kék alaplappal, van amin van reset gomb, van amin nincs, és például ugyanabban a rendelésben szereplő 2 db MX1 között is meglehetnek ezek a különbségek. ezen ne hergeljük magunkat, a lagalaposabb utánajárás ellenére is előfordulhat.

A márkák között a Ricomagic, iMito, Minix a középmezőnyben, fent pedig a CES-en bejelentett majdani újdonságok, mint pl. az Archos és számos kickstarter projekt állnak.

Fontos tudni, hogy egyes modellek gyártás során igen nagy szórást mutatnak a minőségben. Pl a WiFi kifejezetten gyengének titulált néhány MK808, illetve az MX1 esetében, akinek nagyobb távolságot kell a routertől áthidalni, esetleg választhat külső antennával szereltet is, hiszen olyan is kapható. Az MX1 gyengeségei közé tartozik a portok forrasztása, nem éppen harctéri igénybevételre, vagy gyakori ki-be húzogatásra van tervezve, akkor is csak óvatosan. Szóval akinek ez szempont, mert mondjuk sokat utazik, és akkor használná, érdemes masszív készüléket vennie.

TÍPUS

A legfontosabb, mint már említettem, hogy típuson belül is vannak hardver-eltérések, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vásárlás során mindenképp meg kell győződni arról, hogy azt vesszük-e, amit szeretnénk, minden betűnek, pontnak, vesszőnek lehet jelentése, tisztára, mint a jogszabályokban.

HOL VEGYEM?

Na ez a legnehezebb kérdés. Ha garanciát keresünk, nem nagyon fogunk találni, hacsak nem vállalja egy hazai viszonteladó pénzért cserébe. Természetesen garancia van, de ki akarja saját pénzen Kínába utaztatni ügyintézésre? Egyszerűbb, ha vesz egy másikat. A nemzetközi webshopok közül a Geekbuying és a Deal Extreme megbízható (egyébként ők sokszor reklamáció és visszaküldés esetén a pénzt is megtérítik), a hazaiak közül a már fent említett Ueglobal szintén. Sokan dicsérik az In4dealz és Aliexpress oldalát is, bár ember legyen a talpán, aki tud ott választani a lehetőségek közül. Webshopban mindig figyeljétek a az eladó referenciáit, visszajelzéseket és véleményeket a termékkel kapcsolatban. A Vaterával vigyázzatok, mert túlnyomórészt az történik, hogy átutalod a pénzt, az eladó ezután megrendeli, majd ugyanúgy 2-3 hét múlva kapod meg, mintha te rendelted volna, csak így felár is van a történetben, gari meg nem jellemző. Az eladók felületes ismeretekkel rendelkeznek, ha kérdezel tőle, magabiztos baromságot fog sokszor állítani (pl. simán rámondja egy Allwinner A10-re, hogy 1,5 GHz-es a proci, miközben csak 1, csak sokszor hozzáadják a GPU sebességét is...), szóval ha ilyen van, akkor inkább kérdezzetek a prohardver fórumon, az ottani guruk mindig szívesen segítenek.

Boltban még sehol nem láttam a mini PC-ket. Ha használtan veszed valakitől, akkor ragaszkodj a helyszíni kipróbáláshoz, győződj meg arról, hogy megy, minden portja működik, nem sérült.

A JÖVŐ

Hogy merre mozdulnak, az már látható, jönnek a négymagos SoC-k mind a Rockchip, mind egyéb gyártósorokról, a memóriát növelik, és egyre inkább megjelennek a célhardveres megoldások, mint a Gamestick,  Diamond, BBK Bittorrent, Dell 'Project Ophelia', Nvidia 'Project Shield', OUYA, Archos és társaik, amelyek komolyabb gyártói háttérrel, marketinggel és erőforrással rendelkeznek, jóllehet majd a használat mutatja majd meg, valóban megérik-e azt az összeget, amibe kerülnek.

Ha tudok majd valami tutit bolti vásárlással kapcsolatban, akkor a kommentekben jelezni fogom, addig pedig marad a rögös út, sok sikert mindenkinek, aki kedvet kap hozzá!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!