Billentyűzetet növeszt az érintőkijelző

A Tactus kitalálta, hogy lehet a megjelenítő sík felületéből, szükség szerint, kidudorodó gombsort létrehozni. Azoknak, akik a gombnyomás élményére vágynak.


A szoftveres billentyűzetet még mindig divat szidni, mert lehet bármilyen okos és világmegváltó a prediktív szótár, az emberek nagy része jobban szereti, ha ő tudja lenyomni azt a gombot, és nem egy mesterséges intelligencia találja ki, mit is akar tulajdonképpen. A fizikai billentyűzet viszont a kijelző elől veszi el a helyet, vagy cipelni kell külön, és sosincs ott, amikor kéne. A Tactusnál pedig megszületett a megoldás: egy érintőkijelző, amiből, ha szükséges, gombok nőnek ki. A megvalósítás pofonegyszerű, a kijelző legfelső, rugalmas rétegében adott helyeken kis üregek vannak, amibe a szoftver egy speciális folyadékot pumpál. Ennek hatására kitüremkedő dudorok jelennek meg a képernyőn. A billentyűzet ettől még szoftveres marad, tehát a gombokat nem kell benyomni az íráshoz, de lehet, és pont ez a lényeg. A bármilyen érintőkijelzőn alkalmazható technológiára Dynamic Tactile Layer néven hivatkozik a cég, egy dudor neve pedig tapintható pixel, röviden tixel.


tactus-keyboard.jpg


A cég már tavaly előállt az ötletével, az azóta eltelt fél évben megtalálták a dudor képzésére ideális anyagokat, ez a bevonat vastagságának és a felület tükröződésének jelentős csökkenését eredményezte, és feleannyi a billentyűzet aktiválódásának ideje is. A készülékben tárolt folyadék és az egész rendszer szoftveres irányítást és ellenőrzést kapott, így automatikusan, a szoftveres billentyűzet megjelenésekor már púposodnak is fel a tixelek. Az ötlet remek, hivatalosan bejelentés ugyan még nem volt, és a CES-en kiállított eszközöket sem lehetett kipróbálni, de reméljük hamarosan pár mobilban viszontlátjuk az újítást.

(forrás: engadget)

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!