Ingress

Az Ingress az a játék, amikor lemegy az ember tejért, aztán három óra múlva egy plázában melegszik és tölti a telefonját. Igaz ugyan, hogy haladt vagy négy villamosmegállónyit, de a bolttal ellentétes irányba, ráadásul rettenetesen átfagyott, farkaséhes, és a tejet, azt teljesen elfelejtette.

Sok helyen lehetett már olvasni a Google kiterjesztett valóság alapú játékáról, amely novemberben jutott nyilvános béta fázisba, így a vállalkozó szellemű játékos közösség számára is elérhető. Az alapsztori röviden annyi, hogy a CERN részecskegyorsítójában tavaly a Higgs-bozon mellett egy különleges anyagot is felfedeztek, ez az Exotic Material, röviden XM nevet kapta. A Niantic  Labs tudósokból és művészkeből álló csapata azóta rohamtempóban halad az ehhez kapcsolódó kutatásokkal, napról-napra több információhoz juttatva a játékosokat arról, mi is az az egész. Kiderült, hogy a Shaperek, egy idegen faj, a világ különböző érdekes pontjain nyitott portáljain keresztül szívárog a világunkba az egzotikus energia, és itt a beavatottak egymás ellen fordulnak. Az Ellenállók szerint nem engedhetjük, hogy az idegen lények befolyást szerezzenek az emberiség fölött, a Felvilágosultak pedig abban hisznek, hogy a Shaperek érkezése új technológiákat, tudást, fejlődést hoz majd a Föld lakóinak. A megszerzett információkat napi rendszerességgel frissítik a projekt oldalán.

ingress logo.jpg

A játékos itt kapcsolódik a történetbe, az egyik eszme mellé kell állnia, és a portálok felkutatásával, elfoglalásával és felügyeletével segítenie a közösséget. A játékban a portálok valós GPS-koordinátákhoz vannak kötve, így bármilyen, velük kapcsolatos művelethez fogni kell a szenzorként működő telefont, és oda kell menni hozzájuk. Az alkalmazás valós helyekkel dolgozik, egy átalakított Google maps-en követi a műholdas jelek alapján, valós időben a játékos mozgását, és mutatja a közelben lévő energiát és a portálokat. Mivel a Shaperek az érdekes helyeket szeretik, a legtöbb portál szobrok, turistalátványosságok, jellegzetes épületek közelében van, így a játék nem csak egy kiadós sétát jelent, hanem némi helyismeretet is ad.

Portal.jpg(kép: niantic g+ oldala)


Ha valaki úgy dönt, bekapcsolódik a játékba, legelőször is egy androidos készülékre lesz szüksége, egy nagyobb mobilinternet-csomaggal. Az Ingress alkalmazása ugyanis jelenleg csak ezen a platformon fut, a helymeghatározáshoz  műholdas jelet, a kommunikáció hoz pedig internetet vár a szoftver. Nem árt egy külső akkumulátor sem, a bekapcsolt kijelző, az antennák és a folyamatosan szinkronizáló alkalmazás pár óra alatt teljesen le tudja meríteni a telefont. A belépéshez, béta alkalmazás lévén, egy meghívót kell szerezni, ezt a Niantic Labs hivatalos oldalán lehet kérni az e-mail cím megadásával, de szokták meghívóval jutalmazni az Ingress G+ oldalára megosztott, a játék által inspirált alkotásokat is. A meghívó érkezése pár nap és pár hét is lehet, addig érdemes alaposabban elmélyedni a játék világában, ebben a fenti hivatalos oldal mellett az Ingress Magyar G+ közössége is segítséget nyújt. Ha megérkezett a meghívó, az Ingress appot a Play-ből letöltve lehet is az irányt az utca felé venni, mert regisztráció után a tutoriál máris XM-gyűjtéssel, portálfoglalással kezd. Az alapok elsajátítása után pedig meg kell hozni a döntést, mert innentől a felvilágosultak, vagy az ellenállók támogatása a feladat.

ingress_screen.jpg

(kép: mashable.com)

A játékban a telefon egy konzollá válik, amely a játékos helyzetét, a közelben lévő portálokat, az összegyűjthető energiát, és a játékostársak üzeneteit mutatja. Az XM, a különleges energia a játék alapja és mértékegysége, ebből hajthatóak végre a játékos tevékenységei, ebből üzemelnek a portálokat biztosító rezonátorok és pajzsok, és a romboló sugárfegyverek is. A tárolható XM mennyisége minden szintlépéssel nő, ahogy a felhasználható ezközök ereje is. Kezdéskor mindenki egyes szintű, így csak L1 eszközöket tud használni, kettes szinten már az L2 dolgokat is, és így tobább, egészen a maximális nyolcas szintig. A szintlépésekhez akciópontokat, AP-t kell gyűjteni, amit portálok elfoglalásával és összekapcsolásával, vagy az ellenséges felügyelet lerombolásával lehet. Egy portál alapesetben "üres", szürke, elfoglalni egy rezonátor lerakásával lehet, ekkor a játékos frakciójának színét veszi fel, kék, vagy zöld lesz. Összesen nyolc rezonátor elhelyezésével teljesen kiépíthető az adott portál, ezek szintenként adott szintű energiával rendelkeznek, naponta ennek 10%-át elveszítik, de fel lehet őket tölteni, illetve az ellenséges rezonátorokat le lehet rombolni sugárfegyverekkel, XMP bursterekkel. Bármelyik történik is, ha a rezonátorok energiája elfogy, leesnek, és a portál megint szürke lesz.  A fegyverek ellen pajzsokkal lehet védeni a rezonátorokat, a háromféle szintű védőmezőből összesen négyet lehet felhúzni, így egy esetleges támadó tisztes sebzést kap vissza, ha rombolni támad kedve. Lehetőség van két teljesen kiépített portált összekapcsolni (link), három összekapcsolt portál által meghatározott terület pedig egy felügyelt mező, (control field) lesz. A játék célja minél több és nagyobb ilyen háromszög létrehozása, ugyanis az itt lakó lakosok száma (MU, mind unit) az adott oldal globális pontszámát növeli. A portálok összekapcsolásához kulcsokra van szükség, és minél nagyobb szintő rezonátorok veszik körül a portált, annál nagyobb lesz a hatósugara, messzebbre érhetnek a linkek, több embert fednek le a mezők. A portálok “hekkelésekor” nyerhetőek ki a játékban használható cuccok, rezonátor, kulcsok és XMP, valamint titkos kódot rejtő média, ennek feltörésével a kódért cserébe szintén értékes dolgokat ad a játék. Egy portált négy óra alatt maximum négyszer lehet meghekkelni, minimum ötperces időközönként. 

A játék a virtuális kiterjesztett valóság mellett az ellenállók és a felvilágosultak közösségi játéka is, mert a magasabb szintű portálokat már csak több ügynök összehangolt munkájával lehet felépíteni, de elfoglalni is. Spontán és szervezett akciók alakulnak ki egy-egy városrész átszínezésére, egy-egy kiemelt jelentőségű portálcsoport elfoglalására, és az ember munka, suli előtt vagy után órákat tud bolyongani a telefon kijelzőjét bámulva, árkon-bokron keresztülmászva.

Mindenki öltözzön föl jó melegen!

Hasznos linkek:

Niantic Project hivatalos oldala: http://www.nianticproject.com/

Magyar útmutató és a szükséges számadatok: http://ingress.xanderhyde.com

Ingress Intel Map, valós idejű portálkereső: <sphttp://www.ingress.com/intel

Közösségek:

A Niantic Project hivatalos g+ oldala: https://plus.google.com/+NianticProject/posts

Ingress kódfejtők oldala: https://plus.google.com/111701852247o17430859/posts

Az Ingress Hungary g+ oldala: https://plus.google.com/communities/109012576581831848926

A Magyar Felvilágosultak g+ oldala: https://plus.google.com/107232777678905291277/posts

A Magyar Ellenállók g+ oldala: https://plus.google.com/113713343539883060514/posts

Alkalmazások:

ingress.png

Ingress

Ingress Portal Calc,
sebzés, szintlépés, portál, stb. számoló

unnamed.png

Screen On,
kijelzőt felkapcsolva tartó app

I

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!