A hőskor játékai Androidon

RetroArch az emulátorok emulátorja

Néha az ember nagyon szeret nosztalgiázni, ezt sokan régi, őskori játékokkal teszik. A régi játékok idején nemhogy az okostelefon, de még a mobiltelefon fogalma is oly távolinak tűnt. Most eljött az idő, hogy újra játszhatunk régi játékainkkal, melyek 20-15-10 évvel ezelőtt odabilincseltek a kőkori konzolok, PC kezdemények elé. Nosztalgiázásunk eszköze a nyílt forráskódú RetroArch multi konzol emulátor.

archkk.png

A már meglévő Android rendszereken használt emulátorokhoz képest nagy előrelépés, hogy nemcsak egy esetleg kettő, hanem számos konzoltípus játékait képes emulálni. Ezt az app-ot legjobban a videókodek csomagokhoz hasonlíthatjuk, melyek nemcsak 1-1, hanem számos formátumot képesek kezelni. Nyílt forráskódú (open source) szoftverről van szó, folyamatosak a fejlesztések, egyre több hibát javítanak ki, egyre több és több játék és program kerül bele a kalapba.

Támogatott platformok:

Linux (x86 and x86_64),Windows (32bit/64bit), Mac OSX, (PPC/Intel), Playstation 3, (PS3 SDK/PSL1GHT (WIP))
Xbox 1 (XDK), Xbox 360, (XeXDK/Libxenon), Gamecube, Wii, Raspberry, Pi Open Pandora és a számunkra oly fontos Android.

Milyen konzolok játékait emulálhatjuk?

Playstation (csak egyes típusokét), SNES, NES, Gameboy/Color, Gameboy Advanced, Arcade, Sega Genesis, Sega CD, PC, NEO GEO, Virtual Boy stb. Az Androidos verzió a PSX-es változatokat közvetlenül nem támogatja. A lista a 2013.01.25 -ös frissítés alapján készült. Angol nyelvű kézikönyv a jobb eligazodáshoz: itt.


A program működési elve egyszerűsítve


A RetroArch az indítás után a játékkal elhiteti, hogy a neki szánt platformon fut, pl.: Androidra teszünk egy eredetileg Gameboy-ra szánt játékot, ekkor a RetroArch ugyanazt a programkódot futtatja, mint a Gameboy kódja. Sajnos nem minden játék fut rajta, aminek elméletileg mennie kéne, érdemes a fórumokat és a kapcsolódó közösségi oldalakat böngészni.

Fórum elérhetősége: itt
Közösségi oldalak: facebook, twitter

Az app további jó tulajdonságai közé tatozik, hogy támogatja a különböző USB-s Bluetooth-os gamepadokat, összetett pixel/vertex kisimító kód fut benne. Támogatja az Android mini PC (Android TV stick variánsokat is) , ingyenes, nem tartalmaz reklámokat, veszélyes összetevőket.

Jatekok.pngKét retró játék Google Nexus telefonon, felül a játéktér alul a virtuális gamepad látható, forrás (androidpolice)

Egy Sony U telefonra (Android 4.0.4) feltettem az app-ot: 5 játékot teszteltem (Space Invaders, Prehistoric 2, Doom1, Final Fantasy VII, Planet of the apes). A Final Fantasy VII és a Prehistoric 2 nem indult el, a többi játék viszont igen! A játékok többsége osztottan jelenik meg a képernyőn. A képernyő felső felében magát a játékot, alsó részében az adott konzolra jellemző kezelőfelületet láthatjuk. Hamar, könnyen beletanulhatunk a játékba és újra visszarepülhetünk a múltba.

Vissza a múltba, jövőbe ?

Régi játékok csústechnikán: bluetooth-os Sony gamepad, Galaxy Note II. (YouTube), Hp Touchpad , MOGA bluetooth-os gamepad (YouTube).

Ajánlás: az app-ot olyanoknak ajánlom, akik sűrűn tesztelgetik telefonjaikat, tabletjeiket és nem riadnak meg, ha nem indul el elsőre a szeretett játék. Azoknak, akik most ismerkednek az Android rendszerrel, javasolom kérjenek segítséget gyakorlottabb társaiktól.

Adatok:

Mobil operációs rendszerek: Android 3.0 vagy újabb,
Ár: ingyenes
Javasolt hardverek: Android 3.0-t kezelő tabletek telefonok, ajánlott a min. 4 inches képernyő (kisképernyőn egyes játékok kezelése nagyon nehézkes).
Megjegyzés: Apple termékekre forgalomban van nem hivatalos verzió, de nagyon instabil, Win8 mobile -ra jelenleg folyik a fejlesztés.
Letöltési lehetőség: playstore-icon.png
Weboldal: libretro.org

A bejegyzés alapjául vett oldalak: androidpolice, libretro
Értékelésem: 4/5


Játékra fel!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!