Bemutatták Barcelónában a Firefox OS-t

A mozilla hivatalosan is elindította, a mobil operációs rendszerét a Firefox OS-t. 18 szolgáltatóval állapodtak meg a készülékek forgalmazásáról, melyeket a ZTE, az Alcatel, az LG, és a Huawei készít először, Qualcomm Snapdragon chipkészletekkel. Az első két készüléket egyből be is mutatták az MWC-n.

firefoxos.jpg

Firefox OS

Az operációs rendszer HTML5 alapú, vagyis olyan alkalmazások futtatására képes amikre a Firefox böngésző is. A cég célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan, nyílt forrású operációs rendszert, amire a web programozók könnyedén képesek alkalmazásokat írni, és felrakni a Firefox Marketpalce-re.

Könnyedén megnézheted milyen alkalmazások vannak jelenleg a Marketplacen, ha az Androidos telefonodon fenn van a Firefox Aurora. Megtalálod itt a közösségi oldalak alkalmazásait, A Nokia HERE térkép megoldását, játékokat az EA Mobile-től és Disney Mobile Games-től.

A rendszer ugyanazokat a feltételeket, biztonsági megoldásokat, és személyreszabhatóságot kínálja, mint a Firefox böngésző. Az OS támogatja a videó telefonálást a Web RTC - egy böngészű alapú programon keresztül, amely szintén elérhető az Android Firefox Aurorához. 

Alcatel One Touch Fire

A készülék először Kínában lesz elérhető, hiszen a Mozilla partnere a Chine Unicom, ezután következik Latin Amerika, és végül jön Európába, Lengyelországba a nyár folyamán a Deutsche Telecom-on keresztül.OT-fire.jpg

A készüléknek 3.5 hüvelykes kijelzje és 1 GHz processzora van melyet 256 MB ram segít. 3,2 megapixeles kamerája van, a belső memóriája 512 MB, ami bővíthető microSD kártyával, amiből 2 GB már alapból a készülékben lesz. A hálózati elérés szempontjából 3G van, továbbá Wi-Fi b/g/n, Bluetooth és GPS is van, amit Nokia HERE térképpel lehet használni.

ZTE OPEN

A ZTE készüléke sportos, de specifikációiban nagyon hasonlít, hiszen 3,5 hüvelykes HVGA kijelzője van, és 1GHz Cortex-A5 processzora 256 MB rammal. A tárolóhely szempontjából is ugyanaz a helyzet, hiszen 512 MB van a telefonban, melyet bővíthetünk és itt is kapunk gyárilag 2 GB microSD kártyát. 3G (7.2Mbps HSDPA, 5.76Mbps HSUPA) hálózati elérést tesz lehetővé, van Wi-FI b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS és FM rádió is.zte-open.jpg

Az LG és a Huawei is hamarosan bemutatja Firefox OS készülékeit, de ezekre még várni kell.

Forrás: gsmarena.com

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!