Sony Xperia Z nagyteszt

Mini full HD smart TV a kézben

Pár napja értesültem, hogy egy csúcskategóriás Sony Xperia Z okostelefont fogok tesztelni a SONY Mobile Magyarország jóvoltából, izgatott lettem, ugyanis ilyen kaliberű csúcskészülék még nem volt a kezemben. Jelenleg egy Sony U telefonom van, melyet az Xperia Z kisöccsének lehet nevezni. Eljött az idő, hogy a kisöccs találkozzon a nagybátyóval :).

001kk.jpg 002kk.jpg

A SONY U (kicsi) és tesztalanyunk a SONY Xperia Z (nagy) telefon, a kisöcsi és a nagybátyó 

Mielőtt kézhez kaptam a készüléket, tájékozódtam a www.sonymobile.com honlapon. A Sony Xperia Z a legelső Full HD telefon kis hazánkban, hogy legyen fogalmunk róla mit jelent ez, egy 5-ös retina kijelzős iPhone 332 ppi (pixel per inch) értéket tud felmutatni, addig a Z 441 ppi-t, ami már önmagában kimagasló. Egy hatalmasra nőtt 5 inch-es kijelzőjű telefont kapunk, amely a mai oly divatosnak nevezett phablet (phone + tablet) kategóriába sorolható. Tesztünkben fényt derítünk a Sony Xperia Z telefon minden külső, belső jellemzőire a legapróbb részletekig.

Külcsín, külső jellemzők leírása

A doboz mélyén

3kk_1.png

Az ízléses dodozban lapul gondosan becsomagolt tesztalanyunk és tartozékai

Egy lapított, négyzetes alakú fehér tetejű, fekete oldalú ízléses dobozban lapult tesztalanyunk. A doboz kinyitása után a telefon mellett az alábbi tartozékokat varázsoltam elő: egy mikro USB kábelt, egy töltő egység fejrészét, egy fülhallgatót, és a fülhallgatóhoz tartozó több méretű cserélhető gumiharangot, valamint a használathoz szükséges dokumentációkat. A fülhallgató egyben egyszerű head - szettként is használható.
Meg kell említenünk, hogy a telefonhoz vehető külön egy dokkoló egység is. A dokkoló teljesen műanyagból van, található rajta egy micro USB kimenet, funkcióját teljesen ellátja, segítségével asztali órává, digitális képkeretté, töltőállomássá, kisképernyős HD mozivá, egy bluetooth-os gamepaddal, pedig mini játéksarokká alakíthatjuk készülékünket.

007kk.jpg 008kk.jpg

A műanyag dokkolóval tovább bővíthetjük készülékünk funkcióit, digi képkeretet, asztali órát ... varázsolhatunk

A telefont kivéve a dobozból, egyből szembetűnik hatalmas mérete (139 x 71 mm). Szögletes enyhén lekerekített sarkai, a szolid kétoldalt elhelyezkedő keret, és az oldalsó gombok számának minimalizálása, a bemeneti nyílások elrejtése, a meglepő vékonyság (7,9 mm) különösen igényessé teszik a telefont. Kifejezetten tetszett, hogy a hátsó védőfólián a töltésre és a szimkártya behelyezéséhez is adtak információt. Anyagát tekintve az üveg és a műanyag a meghatározó, a kijelző törésvédelemmel ellátott, típusára egyértelmű meghatározást nem találtam. A hátlapot üvegszerű csillogó anyag borítja. A fényes felület elektrosztatikusan könnyen feltöltődik, vonzza a port, ezért a tok beszerzésének kérdése nem kérdés! Az egyedi kialakítás jól elkülöníti a phablet kategória többi tagjától. A telefon súlya 146 gramm. Szeretem, ha egy telefon nem túl könnyű nem csúszik ki, nem repül el a kézből :), optimálisnak éreztem ezt a súlyt. Az éles peremfelületek is csökkentik a kicsúszás veszélyét.

Magas színvonal kívül, belül

Közepes méretű kezemmel majdnem teljesen átértem a kijelzőt, kisebb kéznél, a biztonságos használat érdekében minkét kézre szükség lehet. Az egyszerű tesztlépéseknél egy kézzel, az összetettebb tesztfázisoknál két kézzel használtam a telefont.

Kép a falon, kijelző

Kíváncsi voltam, mennyire jön ki a telefonon, hogy Full HD-s a kijelzője. Mikor elindítottam a készüléket lenyűgöző látvány fogadott; hihetetlen színek, olyan élesség, amelyről nem is álmodtam, egyből feltettem egy kis full HD 1080 p-s kifejezetten tesztelésre szánt filmecskét a Samsara bemutatóját, mely a Barakka filmhez hasonló lenyűgöző tájakat mutatott. Tényleg az volt az érzésem, mintha BlueRay filmet néznék (innen kapta a cikkünk alcímét). Felraktam néhány 10 Megapixeles referenciaképet is, alig akartam hinni a szememnek, a Flickr és a Pinterest oldalain barangolva egyszerűen nem tudtam betelni a látvánnyal. A telefonon található referencia képek kontrasztossága, lenyűgöző színvilága éreztette velem, hogy a holnap technológiáját tartom kezemben. Különösen a fehér színek fehérsége szembetűnő, a feketék már nem annyira sötétek inkább nagyon sötétszürkék. A kontrasztosság minőségének emelését a SONY az oled kijelzőkkel szemben az OptiContrast és a Bravia 2 engine segítségével érte el.

11kka.png

1080 x1920-as full HD kijelző, 441 ppi/inch, pazar színek, lenyűgöző látvány

Kijelző adatai: törés és karcálló üveg borítja, felbontása 1080 x 1920 képpont, képátló 5 hüvelyk, pixelsűrűség 441 ppi. Kijelző technológia: HD Reality Display (TFT), Subpixel elrendezés: RGB mátrix. A kijelzővel kapcsolatban mindössze csak egy kis negatívumról tudok beszámolni, nem is gondolnánk, de a nagy felbontás egyes alkalmazásoknál bizony hátránnyal jár, nagyon picikké válnak a kezelő karakterek és ha az alkalmazás nem teszi lehetővé a kezelőfelülete nagyítását, akkor nehézkessé válik a használat. A multitouch tesztet elindítva mind a 10 ujjamat érzékelte a kijelző, ha lett volna még ujjam, lehet azokat is érzékeli :).

Push the button! ki és bemeneti csatlakoztatási lehetőségek, gombok

A kijelző felöli oldalon egyetlen fizikai gomb nincs. Az Android rendszer kezeléséhez való 'virtuális billentyűket' a kijelző legalsó részén találjuk. A SONY felirattól balra helyeztek el egy másodlagos előlapi kamerát, mely 2 MP-s full HD videók rögzítésére is alkalmas, fényérzékelő és helyzetjelző ledecskéje is itt kapott helyet (helyzettől függően vörös vagy kék fényt bocsát ki), legalul és legfelül, középen a sztereó hangszórókat láthatjuk. Megfordítva a készüléket, a nagyon szép fényes üveges hatású hátlapon, felül enyhén balra találjuk az elsődleges Exmor RS 13 Mp-s! HD kamerát, alatta a ledes vakut. Kamerák képességeinek további jellemzését ld. Fotózz! c. fejezet.

010kk.jpg 018kk.jpg

Bal oldalt felül a 2 MP-es HD kamera, hátlapon a full extrás 13 MP-es Exmor kamera és az NFC

Vegyük végig a készülék egyes oldalain található egységeket! Jobb oldalon találjuk a MicroSIM házat, a kis 'ajtót' kinyitva feltűnik a benn lapuló kártya, melynek ki és bevétele a türelmesebb emberek sportja :). Ezen az oldalon található a fémes tapintású nagyméretű ki-, bekapcsoló gomb, alatta a hangerő szabályozó, (nekem Sony-s felhasználónak ez nem volt szokatlan, de más márkák felhasználóinak, lehet hirtelen furcsa lesz a gomb elhelyezkedése). A telefon oldalának felső részén találjuk a 3.5 -ös Jack dugó helyét, melyet kis kupakszerű műanyag zár le. Bal oldalon felül kapott helyet a micro USB védett csatlakozója, a micro HDMI is itt csatlakoztatható, itt látunk még 2 mélyedést benne réz érintkezőkkel, melyek a dokkoló csatlakoztatásához szolgálnak, egyedül ezeken nincs biztonsági fedél. A bal oldalon kicsit lejjebb a Micro SD kártya bemeneti nyílása látható, legfelül esztétikus kis fedél rejti a töltő csatlakozásának helyét.

014kk.jpg 016kk.jpg
015kk.jpg 017kk.jpg

Ki-,bekapcsoló gomb, hangerő szabályozó és a microSD helye felül, lent a 3,5 -ös jack dugó fedéllel védett nyílása és a sztereó hangszóró felső hangszórója

Érdekesség a gyártó információi szerint a telefon kb. fél óráig bírja méteres mélységű vízben, teljesen megfelel az IP 57 es szabványnak. A vízállóságot nem volt módunkban tesztelni, de vannak rá utaló jelek, minden ki-, és bemeneti nyíláson kis lezáró fedelek vannak, melyek a portól is védenek. A készülék nem szétszedhető - emiatt az akkuhoz nem tudunk hozzáférni, ez valószínű az IP 57-es szabvány, a vízállóság garantálása érdekében van így. Az összeszerelés magas minősége miatt tovább nőt szememben a készülék presztízse.

Filmnézés víz alatt 

Belbecs, a gépház alatt, belső egységek leírása

Az 5 inch-es full HD óriáskijelző meghajtásához nem akármilyen belső ketyerepark szükséges. A csúcsteljesítményért egy 4. generációs Qualcom Snapdragon APQ8064-es lapkára szerelt ARMv7 Krait négymagos! magonként 1.5 GHz es proci a felelős. A grafikai élményt az Andero 320-as chipnek köszönhetjük. Memóriából se fukarkodtak a tervezők, 2DB 533 MHz-es DDR3 -as RAM modult zsúfoltak a készülék belsejébe.
Alapban 16 GB-os belső tárhelyünk van, melyből 11-12 GB-ot használhatunk, 4-5 GB-ot a telepített rendszerek és az Android 4.1.2 használ, a memóriát tovább bővíthetjük maximum 32 GB-os microSD-vel.
A nagy teljesítményigény, bizony nagyobb energia igénnyel is jár és mint tudjuk ez általában az akkumulátor üzemidejének lerövidüléshez vezet, melynek ellentételezéshez már folyamatosak a szoftveres és hardveres fejlesztések ld. Akkumulátor és üzemidő fejezet.

Teljesítménytesztek (Benchmark), beszéljenek a számok!

4 teljesítménytesztelő szoftvert futattam a készüléken, minden egyes futtatás előtt kikapcsoltam a telefont, leállítottam a feleslegesen futó alkalmazásokat, optimalizáltam a beállításokat - adatforgalom, GPS, Bluetooth - kikapcsolása, a minél hitelesebb teszteredmény elérése érdekében. A Smartbench 2012 Prod/Games teszten messzemenőleg kimagaslott telefonunk a többi közül, ugyanígy a Linpack for Android (single, multi) és a Quadrant Standard -nál is. E 3 benchmark tesztnél hasonló eredményeket kaptam, mint a legnagyobb Androidos készüléktesztelő honlapok értékei. Az AnTuTu 3.1.1 Benchmarknál mérési eredményeim jelentősen eltértek a kütyütesztelő honlapok eredményeitől, a teszt többszöri ismétlése után is.

20kka.png

Kimagasló érték (legfelső zöld sáv) Smartbench-ben, magas pontértékek Linpack-ban

21kka.png

Grafikai próba Smarthbench-ben, magasan a konkurencia előtt Quadrantban, fura eredmény AnTuTu-ban

Pontértékek; Smartbench 2012 Prod: 4821/ Games: 2329, Linpack single: 195.416 / multi: 622.386, Quadrant Standard: 7674, AnTuTu 3.1.1. :13816. A számok magukért beszélnek!

Az agy, programok, alkalmazások

Az Xperia Z-n alapból egy Android 4.1.2 Jelly Bean van installálva. Az Androidos kezelőfelületen egy függőleges irányú mozdulattal feloldottam a képernyő zárat, a feloldás után egy kedves redőnyszerű animáció jelezte a készülék aktivitását. A SONY többi termékéhez hasonlóan egy mozdulattal indítható a kamera és a zenelejátszó. Az alkalmazások menürendszerét kissé átalakították, ha már volt Samsung csúcskészülékkel dolgunk, akkor könnyen átszokunk. Az alkalmazásváltó gomb (kijelző jobboldalt legalul) nagyon praktikussá teszi a menürendszert. A központi képernyő 7 oldal terjedelemig bővíthető, ha elfektetjük, az ikonok átpozícionálnak, ez a dokkolós használatnál kedvező lehet. A főmenün a jobboldali felső nagyítóval kereshetünk az app-ok között, a bal felső sarokban beállíthatjuk az alkalmazások sorrendjét; név, népszerűség, dátum stb..

27kka.png

Könnyed és stílusos használat, rengeteg rendezési- és beállítási lehetőség

Elkezdtem kicsit nyomkodni a telefont: filmeket indítottam, képeket néztem böngésztem alkalmazásokat futattam, többet is párhuzamosan....
Böngészésnél egyáltalán nem éreztem lassulást, YouTube-on HD videókat néztem, nagyméretű képekbe belekukkantottam a Flickeren, majd a Goggle Drive-omon csináltam néhány fájlműveletet. A párhuzamosan indított feladatok nem hárítottak akadályt a telefon elé. 2 játék elindítása, a YouTube folyamatos streamje, és a file konvertáló működése közben is 'szinte' kényelmesen tudtam videó üzenetet küldeni, alig akartam elhinni!
A kijelzőn elhelyezhetünk kis mozgatható Widget-et, egyszerre csak egyet ez lehet stopper, számológép, digi post it, minijáték, kamerakép. AWidget-ek sora folyamatosan bővül.

028kka_1.png

Háttérkép készítése, központi irányító felület, mini Widget kiválasztása

Néhány előre telepített, jópofa app

Social life, ha több közösségi oldalon rajta vagyunk, akkor különösen praktikus, ugyanis ismerőseink szeretteink összes tevékenységét egy felületre hozza össze, amely nemcsak igen hasznos, de tetemes időmennyiséget is megspórol nekünk.
Az Xperia Link is egy érdekes app, mellyel webes kapcsolat segítségével tudjuk a telefon belső tartalmát kezelni. A SonyCar egy nagyon hasznos eszköz, amely több olyan beállítási lehetőséget is ad, amellyel könnyebb készülékünk kezelése vezetés közben. A SonyCar egy minimalista jól átlátható kezelőfelületet ad, ahol egy-két tappal elérhetjük a legszükségesebb funkciókat. A Wiseplot (trial) gyári beépített navigációs app viszont nem az igazi, érdemes helyette más fejlettebb ingyen is elérhető navigációs alkalmazást telepíteni.
Az alkalmazások erdejében egyik leghasznosabb a Live ware/Inteligens csatlakozás, melyet, ha elindítunk, akkor olyan app-ok indítását kezdeményezheti, amelyek a telefonra dugott fülhallgató, dokkoló, külső egyéb eszköz esetén elindítja a hozzárendelt app-ot pl.: zenelejátszót, filmnézőt, böngészőt. Hasznos app- még az eReader felspécizett RSS olvasó.

033kk.png 035kk.png
034kk.png 036kk.png

A SONY saját gyártású, kiváló, kifejezetten hasznos alkalmazásai

Egy próbaverziós Office Suite és még egy McAffe rendszerbiztonsági app is helyet kapott, a biztonsági mentés és az Evernote, NeoReader QR kódolvasó zárja az app-ok sorát. Hiányoltam egy fájlkezelő alkalmazást, de kb. 2 perc alatt találunk a GooglePlay-en kiváló megoldásokat.

Nyitott világ - kommunikáció mindenhol, minden irányba

850/900/1800/1900 MHz-es hálózatokon kommunikálhatunk, a kétnormás UMTS-chip 900/1200 MHz- es technológiát az LTE egység egészíti ki, magyarul a 4G-s szupersztrádán is rohangálhatunk. Elméletben 100Mbps le és 50Mbps feltöltési lehetőség lehetséges, de a valóság nagyban függ a szolgáltatóktól és a lefedettség minőségétől. Ha a 4G nem elérhető és csak 3G-re tudunk rákapaszkodni, akkor 42Mbps le és 5,76Mbps feltöltési sebességre redukálódik a sávszél, (ezek a számértékek a legideálisabb esetben valósulhatnak meg).
Alapfelszereltség a 2 sávos WIFI, támogatott még a HSPA, WPS, DLNA, és a WIFI Direct is. A WIFI vétel az otthoni hálózaton, a Deák Ferenc téri kiülős helyen és az Oktogonnál lévő sörözőben is kitűnő volt.
A térképet elindítva szinte rögtön bepozícionált minket a teló, pontosan vette a GPS jelet, a XI. kerületi irodanegyedben az épületek között nem volt semmi gond a jelvétellel. Egy egyszerű GoogleEarth telepített szoftverrel és a Wiseplot (triallal) teszteltem a GPS bepozicionálását.
Bloetooth 4.0 s egységgel is küldhetünk jeleket, mely az NFC One Touch Mirroring adatátviteli lehetőséggel, ad teljes képet a telefon kommunikációs képességeiről. Ha igazi Sony függők vagyunk és van SONYBravia TV-nk, akkor a TV távirányítójának segítségével a telefon képét egyből megjeleníthetjük a televizión.

Kapcsolódás a TV-vel, a jövő technológiája otthonunkban

Alapból egy Chrome böngésző van a telefonon, mely gyorsan hozza be az oldalakat, nagyon könnyű használni. A tűéles, nagyméretű képernyőn frenetikus élményt nyújt a böngészés. A Chrome nagy előnye, ha van Googgle fiókunk és böngészéskor be voltunk jelentkezve, akkor teljes mértékben azt látjuk utoljára a telefonon, PC-n okostévén, amit bármelyik platformon utoljára csináltunk. Alapvető Flash támogatás nincs, de pár ujjmozdulattal ez a hiányosság is kiküszöbölhető.

039kka.png

Gyors és látványos böngészés, egyszerre több weboldal egy kijelzőn

Játékosok édene

A telefonra rengeteg PlayStation Mobil (PSM) játék letölthető, de ahhoz hogy játszani tudjunk, a telefonon át kell állítani az országot, ezáltal csak angol vagy más nyelvű telefonmenü mellett nyomulhatunk a PSM univerzumában. Ha a telefonon az országot átállítottuk valamely nyugat-európaira, akkor regisztrálhatunk. A PSM játékai a GooglePlay-en árult hasonló kaliberű társaikhoz képest jóval drágábbak, de tény minőségükben és egyediségükben gyakran verhetetlenek. Kiengesztelésül elmondom a kemény bepakolt hardvert áttekintve a Google Play-en található játékok 99 %-át futtatja a telefon :). Kipróbáltam 4 csúcsjátékot: Max Payne, Battlefield Bad Company, Need for speed hot pursuit, Grand Theft Auto 3. Egyszerűen alig bírtam letenni a készüléket, de tovább kellett folytatnom a tesztet. A PSM-hez hasonlóan a Reader by Sony, azaz a Sony könyváruháza is kis hazánk határain belül elérhetetlen, ezt az ország átállításával sem tudjuk használni, tiltott gyümölcs egyenlőre.

042kk.png

Játékra tervezve, élményközpont a kezedben

Zene nélkül nem élhetek én, multimédia

A kütyünkön találunk egy zene-; SonyWalkman, egy videólejátszó, valamint egy FM rádióalkalmazást. A zenelejátszó megjelenésben, mind minőségben méltó a SonyWalkman hírnévhez, elmélyedve benne rengeteg beállítás, finomítás áll rendelkezésünkre, néhány a teljesség igénye nélkül: mélyhang egyensúlyozó, PVT fej/fülhallgató optimalizálás, mono mód beállítás, 5 sávos hangszínszabályzó. Kifejezetten esztétikus a vizualizáció, borítók megjelenítése, könnyen jól kezelhetjük az igen nagyméretű zenei listáinkat is. Simán rákereshetünk a dal szövegére, az előadóra, az előadó más albumjaira. Engem kifejezetten megragadott a külső hangszórók minősége, melyeket először klasszikus zenével teszteltem, utána Adele új számát tettem be, a mámort tovább fokoztam a Clear Phase hangminőség-javítóalkalmazással. Találtam egy további hasznos progit az xCloudot, amivel pedig tökig felcsavarhatjuk a hangerőt! Az FM rádió lejátszás és a filmlejátszó hozza a szokásos magas SONY színvonalat. A HD 1080 p-s filmeknél leesik az állunk, a Bravia 2 engine-t engedélyezve frenetikus lesz a hatás. Feltétlenül próbáljátok ki ti is, az élménytől …

43kka.png

Multimédia mindenkor és mindenhol, rádióhallgatás, zeneinformációk, full HD-s filmek

Fotózz!

Elsődleges kameránk egy 13 MegaPixeles kamera, melyet a Sony saját technológiájával az Exmor RS-el tuningolt tovább, a technológia segítségével sötétebb közegben is jó minőségű képeket készíthetünk. A fényképezés egy nyomással a lezárt kijelzőről is indítható, így azonnal elkaphatjuk a spontán pillanatokat. Bánatomra a telefonról eltűnt a fizikailag is megjelenő gyors fotógomb. Rengeteg beállítást végezhetünk a kameraszoftverrel: exponálás, vaku - típusok, HDR mód, automatikus beállítások, önkioldó, geocímkézés, mosolyérzékelés :).

049kka.png

Fényképezési beállítások, képkészítési effektusok

Az automata mód kikapcsolása esetén tovább szélesednek beállítási lehetőségeink.: tárgykövetés, képstabilizáció, fénymérés, fehéregyensúly, fényérték, érintőfókusz, stb.. Említésre méltó még a sorozatfelvétel-, a panoráma felvétel készítő mód. A kamerával full HD filmeket készíthetünk. Sajnos a tesztidőszak alatt végig erősen felhős volt az ég, kedvezőtlen körülmények befolyásolták a fotózás minőségét. Helyettem beszéljenek a képek :)!

053kk.jpg 052kk.jpg
054kk.jpg 055kk.jpg

1.) Full Hd kép 2.) HD kép 3.) Full HD kép 4.) HD kép (lekonvertált képkivágatok)

Mennyi? 30! Akkumulátor és üzemidő

Már korábban említettük telefonunk akkumulátorát, jobb esetben soha nem láthatjuk, mert a 'megbonthatatlan' burkolat szívében helyezkedik el. Egy nagyteljesítményű 2330 mAh-es akksi lapul a házban, melyre igen nagy szükség van a hatalmas kijelző és a mögötte lapuló erőmű miatt. Sajnos erős kompromisszumot kell kötnünk a HD-s játékok, full HD filmek, térhatású zene bömböltetése, több forrásigényes alkalmazás futtatása miatt, az akksi igen hamar le tud merülni. Legfőbb fogyasztó a kijelző (beállítástól függően az akku kapacitás 35-70%-át veszi igénybe). Különböző beállításokkal növelhetjük az üzemidőt, de csodát tenni nem tudunk. 

Megfontolt, ésszerű beállítások, hosszabb akkumulátor üzemidő

Tesztelésem során bő öt óránál nem bírta tovább az akkumulátor, de ne ijedjünk meg ez szuperintenzív használat esetén van csak így. Utolsó tesztnapon, amikor már csak egy két beállításra voltam kíváncsi, közel egy napot kb. 25-26 órát bírt ki az akksi. Mivel teljesen új készüléket teszteltem ezért az akkumulátornak még nem volt elég ideje az optimális teljesítményre beállni. Azért, hogy ne együk meg egyből az akkumulátort, a gyártó néhány móddal és alkalmazással a segítségünkre sietett.
Az üzemidő növelése, takarékosság érdekében a beállítások menüpontra kell lépnünk, ott pedig figyeljük meg az akkumulátor és az energiagazdálkodás füleket. Az akkumulátor fülnél szépen egyenként látjuk, mely alkalmazás, egység mennyit használ az akkumulátor teljesítményéből. Nem lepődtem meg azon, hogy a kijelző generálja a legnagyobb fogyasztást. Az energiagazdálkodás fülnél több olyan opciót is látunk, amely az akksi üzemidejét kitolhatja, a helyalalapú WIFI, a merülő akku mód, automatikus fényerő mód kifejezetten hasznos.

056kka.png

Akkumulátor üzemidő racionalizálás, ki mennyit fogyaszt...

A merülő akku szempontjából egyik leghasznosabb a stamina mód, mely kikapcsolja a háttér adatforgalmat, amikor kijelzőnk sötét. Kivételek beállíthatóak pl.: a főnök email-jeit egyből megkapjuk, de a kevésbé fontos Twitter, Facebook stb. üzenetek ráérnek akkor is, amikor hozzáérünk, megtapicskoljuk a telefont. Ha el akarunk mélyedni az energiatakarékosságban, szinte minden alkalmazásokkal, adatforgalommal kapcsolatos dolgot be tudunk állítani az utolsó bájtig. A rövidebb tesztidőszak miatt nem volt rá mód kipróbálni, hogy ezen esetben mennyi idővel lesz hosszabb az akksi üzemideje, leendő tulajdonosok ez rátok vár!

Összegzés

Külcsín: Egy nagyon alaposan összerakott, dizájnban is kiemelkedő készülék került a kezembe. A nagyképernyő, a víz-, és porvédelmi funkciókkal elhelyezett oldalsó bemeneti és kimeneti csatlakozóhelyek, igényesen kidolgozott hátlap, csúszást gátló oldalélek a dizájnt tekintve is a ’nagyok közé’ emelik a SONY prémium készülékét.
Belbecs: A gépház alá nézve igazi erőművet láttunk, mely minden igényt kielégít a full Hd videók lejátszásától, a nagy grafikai- és memóriateljesítményt igénylő játékoktól a különleges alkalmazásokig. Egyszerre több alkalmazást is nagyobb megpróbáltatás nélkül kezel. Az összepakolt csúcs hardveregységek miatt elfelejthetjük a kényelmetlen kompromisszumokat, igazi élményközpontot kapunk.
Agy, egyéb: Szoftverekkel jól ellátott készülék, a Sony saját fejlesztéseinél különösen sok a beállítási lehetőség, videó és a zenelejátszás terén az egyik legjobb készülék, melyet valaha a kezemben tartottam. Kezelhetőség és használhatóság szempontjából kitűnő szoftveres megoldásokat nyújt. Szinte minden jelenlegi kommunikációs csatornán kapcsolatba tudunk lépni szeretteinkkel, a nagyvilággal. Kiváló ergonomikus, felhasználóbarát rendszert kaptunk.
Árnyoldalak: SONY szolgáltatásai közül a PSM (Play Station Mobile) csak körülményesen elérhető, a SONY könyváruháza (Reader by Sony) egyenlőre a régión kívül marad. Kis kézzel rendelkezőknek furcsa lehet a telefon, de ez megszokás kérdése. Nagyon magas a készülék ára, igaz cserébe igen komoly, minden kielégítő telefont kapunk. Erős használat mellett az akkumulátor aránylag gyorsan lemerül, a telefon langyosra melegszik, de tény ez a legtöbb hasonló kategóriabeli társnál is így van.
És végül, de nem utolsósorban a telefon részletes specifikációja: wiki/Sony_Xperia_Z.

Kedvcsináló kisvideó ezzel búcsúzunk tőletek és a SONY Xperia Z-től

További számos bemutató videó a SONY Xperia Youtube csatornáján.

Nagyon megszerettem a telefont, remélem egyszer megadatik, hogy legyen egy sajátom is. Ajánlanám mindazoknak, akik minden téren egy csúcsminőségű, megbízható készülékre vágynak

Készülékfotók: Bernáth Viktor (ST33L), képernyőképek a tesztelés során készített képernyő mentések.

Köszönet a Sony Mobile Magyarországnak, hogy tesztkészüléküket rendelkezésünkre bocsátották!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!