Spórolj az energiával - Greenify

logo.pngKissé rendhagyóan ez az alkalmazás csak azoknak szól, akiknek rootolva van a készüléke, mivel az alkalmazás funkciói ezt megkövetelik. Lám még egy érv amellett, miért is hasznos a rendszergazdai hozzáférés bizonyos esetekben. A Greenify app nem csinál mást, mint hibernálja az általunk kiválasztott alkalmazásokat, amelyek így a háttérben futva nem fogyasztják az oly drága üzemidőnket, nem lassítják a készüléket.

Mindenképp fontos, hogy a megjelölt appokat nem úgy fagyasztja a Greenify, mint a Titanium Backup, hiszen ez utóbbi gyakorlatilag elérhetetlenné teszi ezeket, hanem oly módon korlátozza a futtatásukat, hogy csak akkor működnek, amikor elindítod azokat.

Hogyan is működik az android? Lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy a háttérben futva a memóriában maradjanak, hogy újbóli indításnál azokat gyorsabban elérjük, hamarabb hozzáférjünk a szolgáltatásokhoz. Igen ám, de ez azon túl, hogy a rendelkezésre álló memóriánkat zabálja, még az akkumulátort is strapálja, hiszen ezen appok nagy többsége a háttérben szinkronizál, letölt, feltölt, vagy éppen azt teszi, amire szolgál.

Ha a Greenify-t használjuk, testre tudjuk szabni ezt a fajta működést, korlátozni tudjuk ezeket egyesével, amire egyébként nem biztos, hogy könnyen van lehetőségünk. A hibernálás nem azonnal történik meg, hanem javarészt akkor, amikor a képernyőt lezárjuk, így egyáltalán nem zavar be a gyors alkalmazásváltásba, multitaskba.

Példák, hogy miért jó ez:

  1. Ha telepítjük a Google Térképeket, akkor több kiirthatatlan szolgáltatást pakolunk fel a memóriába. Ürítheted, de másodperceken belül újra ott lesz, bezárhatod, de megint elindul. Hogy miért? Fogalmam sincs, elvégre a térkép szükségtelen a GPS működéséhez, amit külön hívnak meg az alkalmazások, szóval a Térkép szerintem tipikusan olyan alkalmazás, amire akkor van szükségem, amikor elindítom, és addig tart az érdeklődésem, amíg ki nem lépek belőle. Akkor minek is fusson a háttérben?????
  2. Itt van például egy RSS olvasó, vagy egy magazin. Értem én, hogy szépen mutat a widget az oldalon, de ha olvasgatni akarok, mert éppen van időm, akkor elindítom az appot, nem? Akkor minek szinkronizáljon a háttérben óránként, ha úgyis megteszi akkor is, amikor elindítom?
  3. Régi kedvencem a galéria alkalmazások vagy egyes zenelejátszók ezirányú tevékenysége. Akkor fusson, amikor nézem/használom, egyébként NE! Nem fölösleges?
  4. Facebook? Soha ne telepítsd Androidra, főleg azok után nem, hogy a továbbiakban a Google megkerülésével óhajtja frissíteni magát. Ez inkább másik cikket érdemel, addig is ha mégis kell neked, inkább hibernáld a köztes időben.

A Greenify használata egyszerű, a nyitóképen láthatjuk azokat az appokat, amelyeket nem lehet hibernálni, azokat, amelyek arra várnak, hogy lezárjuk  a telefont (Pending), és azokat, amelyek épp hibernálva vannak. A jobb alsó + jelre kattanva szabadon hozzáadhatunk bármit (azért ésszel!) az app listánkból, de olyat nem érdemes, amely valamely automatizálást hordoz magában (pl. gesztusvezérlő app, launcher, vagy tasker/automateit/erobot), hiszen ezek alaprendeltetése, hogy mindig fussanak. Itt is csoportosítva találjuk őket, vannak olyanok, amelyek futnak a háttérben (Running in background), olyanok, amelyek a Greenify szerint bizonyos kondíciók esetén lassíthatják a készüléket (May slow down the device when...), az utoljára használt appok (Recently running), végül az összes többi (More).

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Nem vagyok nagy akksiőrült, és nem is azért tettem fel, mert hiányát érzem a delejnek, de igencsak elcsodálkoztam, amikor kb. 10 app hozzáadása után majdnem megduplázódott az üzemidő. Szóval jó kis app ez, érdemes kipróbálni!

Letöltés Androidra:

playstore-icon.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!