Sony Xperia E - nagyteszt

Sony okostelefon a belépőszint és a középkategória határán

Bő egy hónapja járt nálunk a Sony csúcstelefonja a Sony Xperia Z, melyről részletes tesztünkben beszámoltunk nektek. A napokban ismét egy Sony telefont kaptam tesztelésre a Sony Xperia E-t a Sony Magyarország jóvoltából. Mielőtt megkaparinthattam volna tesztalanyomat kicsit körbenéztem infókért, felnéztem a legismertebb kütyüportálokra és a Sony hivatalos weboldalára a www.sonymobile.com-ra.

001_343x257.png
Bal oldalon tesztalanyunk a Sony Xperia E, jobb oldalon saját Sony Xperia U telefonom

Előzetes tájékozódásom után 2 érdekesebb dologra lettem figyelmes, a telefonnak megjelent egy 2 SIM kártyás változata a Sony Xperia E DUAL is, a másik a HD sound hangzás, amely frenetikus hangélményt ígér nekünk. Nálunk az alap Xperia E járt, mely egy SIM kártyát képes kezelni. Gyorsan átnézve a hardverleírást: HVGA kijelző, 1 GHz-es proci, 512 MB RAM, stb., alapján egy közepes belépő szintű, igazi néptelefonnak szánt készülék teljesedett ki előttem. Nekem jelenleg egy Sony Xperia U telefonom van, tesztünk során néhányszor utalni fogok a 2 telefon hasonlóságára vagy különbségére, azért, hogy könnyebben el tudjátok helyezni az Xperia E-t a mobil készülékek széles palettáján.

Külcsín, külső jellemzők leírása

A doboz mélyén

002_343x257.png 003_343x257.png
004_343x257.png 005_343x257.png

Ízléses doboz telezsúfolva tartozékokkal - minden gondosan előkerül - itt van végre tesztalanyunk is! 

Elsőre a jellegzetes Sony Xperia-kra jellemző lapos, négyzetes dobozt vártam, de meglepően egy tömzsi, tégla alakú, színes dobozban kaptam meg a telefont, mely külsőre a jellemző Sony logókkal és dizájnnal volt ellátva. Gyorsan izgatottan kibontottam a dobozt, melyben celofánba lapult a telefon, és gondosan becsomagolva az alábbiak; egy mikro USB kábel, egy töltőfej, egy füles, a használati utasítás és a biztonsági előírások dokumentációja.
A telefonhoz egy Sony MH410c sztereó fülhallgatót csomagoltak, mely kissé kényelmetlen, hangminőségét tekintve néhány zeneszám meghallgatása után közepes, minőségűnek mondható.

A telefont kivéve dobozából nagyon meglepett, hogy milyen könnyű 115, 7 gramm. Az előlapja nagyon szép fényes, a hátlap kellemes érintésű nem csúszós. Az műanyag elő és a hátlapot egy ezüstszínű csík választja el egymástól. Amikor bekapcsoljuk a telefont az ezüst csík alul középen a választott témának megfelelő színnel világít (lila, rózsaszín, zöld, kék stb.). Ha az ezüst csík nem lenne rajta, akkor kifejezetten az Xperia T-re emlékeztetne a készülék. A telefon méreteit nézve aranyos hatást kelt, az egy hónapja tesztelt Xperia Z-hez képest. Az Xperia E méretei: 113,5 x 61.8 x 11 mm, kicsit szélesebb, mint saját Xperia U-m.

006_343x257.png 007 (2)_343x257.png

Letisztult formák, műanyag borítás - fényes kijelzők, erősen eltérő dizájn (Xperia E és Xperia U)

Az enyhén ívelt hátlapnak és a könnyen átérhető kijelzőnek köszönhetően kényelmes a fogása, kis kéz esetén sem kell kompromisszumot kötni a kezelés tekintetében. Nálam tesztelésen egy szigorú fekete készülék járt, ha ezt túl komornak tartjuk, ciklámen és fehér, az Xperia E Dual-t piros és arany színekben is megvásárolhatjuk.
Nézzük meg kicsit részletesebben a telefont!


Nézzük meg kicsit részletesebben a telefont! - igazán szép, kellemes, finom enyhén ívelt hátlap

Kép a falon, kijelző

Az előlapon látható a 3,5 inches kijelző, mely felbontása 320 x 480 képpont ez négyzetcentiméterenként 165 ppi-s pixelsűrűséget jelent, jobban megnézve a kijelzőt láthatjuk az egyes pixeleket. 262 ezer színárnyalatot tud megjeleníteni a belépő szintű kijelző, TFT-LCD technológiájú, melyet PMMA bevonattal látták el, amely közepes mértékű karcállóságot feltételez. Szinte magához vonzza a port, nagyon fényes elektrosztatikus felületű - napfényben nem előnyös túlzott csillogása - emiatt a telefonnal együtt tokot is vegyünk, ha a vásárlás mellett döntünk.

008_238x357.png 009_238x357.png 010_238x357.png

A hátterek jól mutatják egy belépő szintű kijelzőt kapunk - a jó szeműek láthatják a pixeleket is

Push the button! ki és bemeneti csatlakoztatási lehetőségek, gombok

A kijelző alatt az előlapon látunk 3 kezelőgombot, (vissza, főképernyő, menük), a kapacitív 2. és 3. gomb alatt kapott helyet a mikrofon. Az előlapon legfelül találjuk a hangszórót lejjebb a SONY márka feliratot, kicsit balra az állapotjelző ledet.

011_343x257.png 012_343x257.png

Kezelőgombok a kijelző alatt - felső hangszóró és állapotjelző led a kijelző felett

Fordítsuk meg a készüléket! A nagyon szépen ívelt hátlapon középen szembetűnik egy nagy ezüst Xperia felirat, lent alul középen egy aránylag nagyméretű hangszórót látunk, mely minősége igen jónak mondható. 3 zeneszámot meghallgattam a külső hangszórókról (elülső, hátsó) és meglepődtem, hogy e pici hangfalak, mily kiváló hangminőséget produkálnak. Teljes hangerőn hallgatva újabb zenéket, már enyhe torzulást figyeltem meg, de még ez sem volt zavaró. Nem csoda, hogy a hivatalos honlapon kiemelték a HD hangzás élményét. Felül, középen kapott helyet a kamera, melyről később részletesen beszámolok. A hátlap levehető, itt találjuk az eltávolítható akkumulátort, és a Micro SD kártya foglalatát, a normálméretű SIM kártyát az akkumulátor fölé tudjuk betenni.

013_343x257.png 014_343x257.png
015_343x257.png 16_343x257.png
17_343x257.png 018_343x257.png

Nagy hangszóró és kamera a hátlapon - Jack csatlakozó, gyors kameragomb, hangerő szabályozó, ki-/bekapcs és micro USB bement a telefon oldalain

A telefon bal oldalán egy Micro USB bemenetet látunk, felül a 3,5 mm-es Jack dugó bemenetet, alul nincs fizikai gomb. jobb oldalt alul a fényképezőgép fizikai gombja, felül a ki-/bekapcsoló, feloldó -/lezáró gomb, legfelül a hangerő szabályozó kapott helyet.

Belbecs, a gépház alatt, belső egységek leírása

A gépház alatt lapuló hardver-összetétel is mutatja, hogy egy erősebb belépő szintű telefont kapunk. 512 MB RAM és 4 GB belső memória várja zenéinket, videóinkat, doksijainkat stb. A 4GB memóriából bő 2,5 GB-ot használhatunk, a többit az Android rendszer és a Sony alkalmazásai veszik igénybe. Ha elfogyott a szabad memória maximum 32 GB-os microSD kártyával bővíthetjük a tárhelyet.
A készülék szívét egy Qualcom Snapdragon MSM7227A lapka alkotja, ez a platform nagyon elterjedt a legtöbb gyártó olcsóbb telefonjaiban ezt használja. A telefon lelkét egy 1 GHz es ARMv7-es Cortex-A5 proci hajtja meg. A grafika motorjául egy Adreno 200-as chip szolgál. Az Xperia Dual E típusnak is ugyanez a hardveres háttere.

Teljesítménytesztek (Benchmark), beszéljenek a számok!

A benchmark tesztek is mutatják, hogy egy a belépőszint és a középkategória határán sasszézó készülékről van szó. 4 teljesítménytesztelő szoftvert futattam a készüléken, minden egyes futtatás előtt kikapcsoltam a telefont, leállítottam a feleslegesen futó alkalmazásokat, optimalizáltam a beállításokat - adatforgalom, GPS, Bluetooth - kikapcsolása, a minél hitelesebb teszteredmény elérése érdekében. A Smartbench 2012 Prod/Games teszten közel hasonló eredményeket értem el, mint a legnagyobb Androidos készüléktesztelő honlapok értékei, a Linpack for Android (single, multi) esetében valamivel alacsonyabb értékeket mértem, ugyanúgy a Quadrant Standard -nél is. Az AnTuTu 3.2.2 esetén nagyobb ponteredményt kaptam, a teszt többszöri ismétlése után is, mint a többi tesztelő.

019_238x357.png 020_238x357.png 021_238x357.png

Papírforma eredmények Smartbench-ben - kissé alacsony értékek Linpack single-ben és multi-ban

022_238x357.png 023_238x357.png

Tesztalanyunk elhelyezése a piac szereplői között Quadrantban - nem várt jó erdemény AnTuTu -ban

Pontértékek; Smartbench 2012 Prod: 1167/ Games: 1945, Linpack single: 37.326 / multi: 37.476, Quadrant Standard: 2087, AnTuTu 3.2.2. :5291. A számok magukért beszélnek!

Az agy, programok, alkalmazások

Az Xperia E-n alapból egy Android 4.1.1 Jelly Bean van installálva. A készülék gyorsan bebootol, a lapozgatás, új oldalak megjelenítése is megfelelő sebességű. Az alkalmazások indítási ideje már eltér, egyeseké gyorsabb, a nagyobb grafikai igényűeké lassabb. A készülékre felmásoltam HD-s, Full HD-s videókat, ezeket nem játszotta le. A nagyteljesítményű HD-s játékokkal (Max Payne, Battlefield Bad Company, Need for speed hot pursuit, Grand Theft Auto 3.) ugyanez a helyzet vagy nem indulnak el vagy a szaggatnak, hamar le kell tennünk róluk, egy belépő szintű telefonnál ez természetes. Az egyszerűbb alkalmazások, alacsony és közepes grafikai teljesítményt igénylő játékok (Last stand, Dinosaur War, Angry Birds, Dungeon Quest, 100 rooms) megfelelően futottak a készüléken, ugyanez elmondható a nem HD-s YouTube videókkal kapcsolatban is. A flash-es mindennel telepakolt weboldalak megjelenítése is optimálisnak mondható. Egyszerre több alkalmazás (multitasking) futtatása már jelentősen megterhelte a telefont, az aránylag kevés memória hamar felhasználásra került.
A telefonon a szokásos, Sony-s kezelőfelületet kapjuk. Akinek már volt Sony telefonja annak, olyan lesz mintha az előző telefonját tartaná kézben. A fényképezés (fényképező oldalsó gyors gombbal) és a zenehallgatás egy tapolással elérhető. Az alacsony felbontás miatt 3 sorban soronként 4 app ikon helyezkedik el.Érdekesség a keskenyebb képernyős Xperia U-n 4 sorban vannak az ikonok :). A készüléken maximum 5 oldalt tudunk app-okkal teletölteni. Az egyes képernyőket kedvünk, stílusunk szerint teljesen átszabhatjuk. A már jól ismert népszerű app-ok mellett, természetesen a Sony saját gyártású számos alkalmazása is elérhető pl.: Music Unlimited.

24_238x357.png 25_238x357.png 26_238x357.png

Klasszikus Sony elrendezés és háttér - könnyen elérhető kezelőközpont - egyt tap lentről felfelé és kész a beállítás

A főképernyőn fentről lefelé húzva az ujjunkat megkapjuk a kommunikációs beállításokat, WiFi, Bluetooth, adatforgalom, melyek sorát a beállítások ikon zár.

27_238x357.png 28 (2)_238x357.png

Vezérlés fentről lefelé irányuló ujjmozdulattal - max 5 app képernyő lehet, képernyőnként 3 sor app-al

Néhány előre telepített, jópofa app

Az alkalmazások erdejében egyik leghasznosabb a Live Ware/Intelligens csatlakozás, melyet, ha elindítunk, akkor olyan app-ok indítását kezdeményezheti, amelyek a telefonra dugott fülhallgató, dokkoló, külső egyéb eszköz esetén elindítja a hozzárendelt app-ot pl.: zenelejátszót, filmnézőt, böngészőt.
Kiemelendő még a Music Unlimited app mely, a Sony zenei szolgáltatásaihoz, webáruházába visz el minket, a track ID megmondja nekünk éppen milyen számot hallunk, a frissítési központ segítségével multimédiás alkalmazásainkat tarthatjuk naprakészen. A PlayNow és a SonySelect segítségével újabb multimédiás tartalmakat; témákat, háttereket, újabb zenéket tölthetünk le. Internetezési éhségünket az előre feltelepített Google chrome-al és a böngésző nevű alkalmazással csillapíthatjuk. Végül egy próbaverziós Office Suite zárja a sort.

29_238x357.png 30_238x357.png
31_238x357.png 32_238x357.png

A Sony saját app-jai: dizájnolás könnyedén, Sony Select - prémium app-ok, intelligens csatlakozás, fullos rádió 

Mindennapi feladataink megkönnyítését segíti az egy alkalmazás alól (kapcsolatok) behívható, telefonkönyv, névjegyzék, híváslista és csoportkezelő, a határidőnaplóként is szolgálható naptár, a mindent megjegyző, feljegyzés nevű app-ocska. Már a főmenüből elérhetjük (bal alsó sarok) multimédia ikon segítségével a képnézegetőt, a walkman-t az FM rádiót és a kamerát.
Az alkalmazások közül nekem a rádió tetszett a legjobban, sokkal jobb, mint az Xperia U-n található rádiószoftver. Amint elindítottuk a telefon bekeresi az összes rádióadót, amit körzetünkben hallani lehet, ezután fel le mozdulatokkal egy oszlopszerűségre felfűzve jönnek egymás után az adók. Kedvenceinket becsillagozva gyorsan válthatunk favorizált adóink között, ha nem ismerjük a keresett számot, egy tappal a TrackId-val beazonosítatthatjuk.

Fotózz!

A telefon hátlapján felül középen található a közepes minőségű kamera. A kamerával VGA minőségű házi videókat tudunk készíteni. Fotóinkat maximum 3,2 megapixelen 2048 x 1536 pixeles felbontásban tudjuk megkreálni. Viszonylag kevés beállítási lehetőséget kapunk: ’geoteggelés’ (képeink geocímkével való ellátása), önkioldó idő, fehéregyensúly, éjszakai vagy sportfelvétel, felbontás, felvételi mód, zárhang.

33_238x357.png 34_238x357.png 35_238x357.png

A fényképezőgép beállítási lehetőségei - tegyünk rá egy kis fehérítést - mehet az éjszakai műszak :)

Napfényben, szép időben aránylag jó minőségű, szürkés időben már enyhén szemcsézett fotókat kapunk, mivel nincs makró mód a közeli fényképek kissé homályosak elmosódott szélűek lettek.

36_238x317.png 37_238x317.png
38_238x317.png 39_238x317.png

1. kép fehéregyensúly és fényértékkel korrigálva, 2. kép alapállapotban - a makró hiánya miatt homályosak a közeli képek - 3. kép alapállapotban, 4. kép magas fényértékkel, éjszakai módban készült

Nyitott világ - kommunikáció mindenhol, minden irányba

850/900/1800/1900 MHz-es hálózatokon kommunikálhatunk, mely egy kétnormás UMTS-chip-nek köszönhetően a 900/1200 MHz- es hálózatokkal egészül ki. Elméletben, legideálisabb esetben 7,2 Mbps le- és 5,760 Mbps feltöltési sebesség lehetséges, de a valóság ez nagyban függ a szolgáltatóktól és a lefedettség minőségétől. Kommunikációs lehetőségeinket a Bluetooth (2.1) a WiFi és a GPS bővíti tovább. Telefonunkból pillanatok alatt kis WiFi hotspot-ot varázsolhatunk.

A GPS funkciót aktiválva kis várakozás után bepozícionál minket a készülék, a Google Earth kicsit lassan, de pontosan működve mutatta irányomat a buszmegálló felé. Az előre feltelepített Wiseplot (trial) navigációs szoftver esetében nem volt gond a navigációs és működési sebességgel.
A Google chrome és a Böngésző nevű alkalmazás révén könnyen kitekinthetünk a világhálóra.

40_238x357.png 41_238x357.png 42_238x357.png

Könnyen, gyorsan betölthető weboldalak - jó áttekinthetőség - minimalista letisztult, dönthető dizájn

Mennyi? 30! Akkumulátor és üzemidő

A Sony Xperia E telefonnak kivehető akkumulátorja van. A hátlapot könnyen el tudtam távolítani, a lapos nagyon könnyű akkumulátor kivétele azonban már nehezen ment, nagyon passzentosra csinálták. Teljesítményét tekintve egy 1530 mAh- s, mely a középkategória szintjén jónak mondható. A benchmarkok tesztelése, alkalmazások elindítása, multimédiás anyagok nyomogatása közben nem éreztem, hogy különösebben gyorsan merülne a telefon. Közepes használat mellett nálam gyenge másfél napig bírta. Egyes fórumokon gyorsabb erőteljes merülésről írnak, én ezt nem tapasztaltam. A Sony megközelítőleg 6 óra beszélgetési időt és közel 530 órányi készenléti időről ad számot specifikációjában.

43_238x357.png 44_238x357.png

Viszonylag kevés gyári lehetőség az akku üzemidő meghosszabbítására

Összegzés

Egy szép dizájnú, jól összeszerelt telefont kaptam kézbe, mely véleményem szerint az okostelefonokkal most ismerkedőknek és a kisebb méretű készülékeket, második telefont beszerzők számára jó vétel lehet. Multimédiás lehetőségeket tekintve a HD filmeket és a legújabb játékokat nem tudjuk lejátszani, de a közepes és kisebb felbontású videók egyszerűbb grafikájú játékok a Sony saját alkalmazásai kiválóan mennek a készüléken. A fényképezőgép minősége erősen közepes, de ezt pár jó app-al könnyen korrigálhatjuk. Összességében azt mondhatom, hogy egy minden téren a középmezőnybe beleillő telefont vehettem kézbe, amely a dizájn a HD zenehangzás, a jó minőségű külső hangszórói révén emelkedhet ki kategóriabeli riválisai közül.

Kedvcsináló kisvideó - középkategóriás, árban elérhető, szerethető kistelefont alkotott a Sony 

A telefon előjegyzett ára kártya függetlenül 42000 és 47000 forint között mozog, ez az ár elég magasnak tűnik a hasonló kategóriájú, felszereltségű telefonokhoz képest. Majd a jövő megmutatja mennyire lesz sikeres a tesztelt készülékünk.
A telefon részletes specifikációja elérhető itt. A gyártó hivatalos honlapján további információk itt találhatóak.

Készülékfotók: Püschl Rudolf (EwiiL), képernyőképek a tesztelés során készített képernyőmentések.

Köszönet a Sony Mobile Magyarországnak, hogy tesztkészüléküket rendelkezésünkre bocsátották !

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!