Retro játékgép kiállításon jártunk

Tegnap és ma rendezik meg az idei Retro video- és kvarcjáték kiállítást a Csokonai Művelődési Központban. Fiammal elmentünk megnézni, és nagyszerű élményben volt részünk. Számomra a retro szót sokkal inkább mondanám nosztalgiának, hiszen életem során végigkísértem az informatika fejlődését, bár még számomra is ismeretlen régiségeket is láttam. Fiam számára ugyanakkor tanulságos volt látni, hogy volt élet a PC előtt is. És ez még semmi, egy halom még működő gépet élőben is ki lehet próbálni, az asztalokhoz leülhet bárki, és játszhat bármelyikkel.

Ebben a beszámolóban inkább csak belenézünk a kiállítás anyagába, aki kíváncsi az egészre - és nagyon javaslom, hogy nézzétek meg - az nézze meg élőben, érdemes. Megpróbálom időrendben bemutatni az anyagot, remélem, sikerül.

Winchester.jpgIBM 5 MB Hard Disk

Kezdjük a sort ezzel a kis kapacitású Winchesterrel, melynek kapacitása mindössze 5 MB. Mellette látszik eltörpülve egy későbbi HDD, de ha azt hinnénk, csak ekkor a akülönbség, tévedünk, ugyanis ez a 35 kg-os csoda csak a fejegység, a motor ennél sokkal nagyobb hozzá.

TVGame.jpgVideoton TV játék

A Videoton cég 1976 körül gyártotta ezt a TV játékot, ilyen már nekem is volt, hiszen már 9 éves voltam akkoriban. Mondhatom, kitűnő szórakozást nyújtott, akkor még nem éreztük hiányát a színes-szagos, 3D játékoknak.

TVGameHome.jpgUgyanaz házi gyártmányban

Persze nem volt mindenkinek pénze az igazira, ugyanakkor lehetett kapni kereskedelmi forgalomban az AY-3-8500 IC-t, mely az egésznek a lelke volt, így sokan gyártották le házilag. Ez is egy ilyen példány.

HT1080Z.jpgHT 1080 Z iskolaszámítógép

A Híradástechnika szövetkezet csodás fekete-fehér gépével 1982-ben találkoztam először, a középiskolai szakkörben, akkor még a legtöbben játékra használták. A jobb oldalon egy MK 25 magnót építettek be, és egy Junoszty TV-re kötötték általában.

Sinclair.jpgSinclair ZX81 és ZX Spectrum

1981-ben jelent meg a ZX81, mindössze 1 kB RAM memóriával, mely még a képernyő memóriát is tartalmazta, mégis voltak rá játékok. Később persze megjelentek a memória kiegészítők. Egy évvel később jelent meg a ZX Spectrum, mely már színes volt, 320 x 200 felbontással, és minimum 16 kB memóriával. Első számítógépem egy Spectrum volt, melyet felbővítettem 80 kB-ra, és készült hozzá Joystick illesztő is.

CBM64.jpgCommodore 64

Szintén ekkoriban jelent meg a Commodore 64, mely már külön dedikált chipeket tartalmazott a kép- és hangalkotásra, ennek köszönhetően a többiekhez képest kiemelkedő minőséget nyújtott a játékokhoz. Azt hiszem, később a legtöbb fiatal ilyen gépet kapott első számítógépként.

Homelab.jpgHomelab-3

Sokaknak persze nem volt pénze számítógépet venni, ezért akkoriban indult hazánkban egy akció, melyben mindenki megépíthette a saját gépét. Persze a legnagyobb hibája az volt, hogy nemigen volt rá játék, hiszen a nagy gyártók nem is tudtak róla, de számítógépnek, programozást tanulni pont megfelelt.

Primo.jpgPrimo

Újabb magyar számítógép következett, a Primo, mely 1984-ben a ZX81 billentyűzet technológiájával próbált meg érvényesülni. Természetesen hamar megjelent a billentyűzetes verzió.

Amiga.jpgCommodore Amiga

Az Amiga család a Commodore 64 utódja lett, és bár ezzel a gépcsaláddal véget ért a Commodore cég szárnyalása, a mai napig hatalmas kultusza van az Amiga gépeknek. Klubok üzemelnek, ahol modernizálják folyamatosan, vagy egyszerűen csak használják, játszanak vele.

Mac.jpgiMac és PowerBook

Ezek a Mac gépek sem túl fiatalok. A "bólogatós" IMac a második szériája volt az asztali gépeknek, és a kis PowerBook sem mai darab. Ezeket már működés közben lehetett megtekinteni.

Cubes.jpgSega Katana és Nintendo Gamecube

Ezekhez a gépekhez személyesen nem volt már szerencsém, amiért lefotóztam őket, a a kismératű kocka forma, azóta is nagy kultusza van az ilyen formátumú számítógépeknek (barebone PC, Mac Mini előző verziója, stb...)

XBOX.jpgMicrosoft XBOX 

A játékgépek sorát a Microsoft Xbox első verziója zárja. Ennek a darabnak a különlegessége, hogy maga Bill Gates írta alá, így nagy értéket képvisel. Ez egy limitált széria volt, öröm volt találkozni vele.

Newton.jpgApple Newton

A gépek végére hagytam az Apple Newtont, mely az első érintőképernyős PDA volt (azt hiszem, az előző verziója), és bízvást említhetjük, mint az iPod és iPad elődjét. Ezt egyébként sikerült kezünkbe is kapni, így hamarosan részletesebben is beszámolhatunk a működéséről. A készüléken egyébként Steve Wozniak aláírása látható, melytől igen értékes, és ez később csak még inkább így lesz.

Jatekosok.jpgJátékban

A gépek, mint említettem, kipróbálhatóak, itt két játékost láthatunk, akik jól láthatóan belefeledkeznek a játék örömébe. A bal oldalon Gergő, a Newton tulajdonosa.

Sakman.jpgSzakács Gábor (Sakman)

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban szeretnénk bemutatni a rendezvény szervezőjét, Szakács Gábort, aki Sakman névan annak idején az Amiga Guru, majd PC Guru lapokban publikált, és a mai napig is olvashatók cikkei gamer magazinokban.

A rendezvény honlapja itt található, még egyszer buzdítok mindenkit, menjen el, nézze meg, mert érdemes!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!