Anthill – a hangyák nem angyalok

A legjobb tower defense játék a Plants vs. Zombies óta

logo.pngNapjainkban hihetetlen mennyiségű stratégiai, taktikai játék jelenik meg mobil eszközökre, nem egyszerű a választás. Nagyon gyakran előfordul, hogy a videóbemutatók után a Google Play-ről letöltött játék nagyon messze áll várakozásainktól. Most induló sorozatos játékteszteinkkel, bemutatóinkkal, a legjobb csemegékkel szeretnénk ellátni titeket. Ezzel a cikkünkkel a stratégiai játékkategórián belül a tower defense alkategória fanatikusainak szeretnénk kedveskedni. A Plant vs. Zombies 2. részét már nagyon várja a játékos világ, a nyári megjelenésig azonban még sok víz lefolyik a Dunán, addig taktikai éhségünk enyhítésére következzen a napokban Androidra megjelenő Anthill játék megragadó világa.

kep 1.jpg


Műfaji behatárolás

Az Anthill a tower defense (td) játékok közé tartozik, azaz nem a támadás, hanem a taktikus védekezés áll az előtérben. A legtöbb td játékkal szemben itt nem egy, több objektumot kell megvédenünk, hanem ösvényeket (tactical trail defense game) ez adja az egész játék alapját. Amikor megjelent iOS-re 2 évvel ezelőtt, ez volt az első Trail defense játék. Az újításokért több díjat is nyert.

Gondoljunk csak bele a hangyák életében a mozgás játssza a legfőbb szerepet, különböző útvonalakon szerzik be táplálékaikat kemény harcok, territoriális ütközetek által. A játék weboldalán olvashatjuk, hogy a készítők figyelembe vették a hangyák valós szokásait is. 

Első lépések
Fellépve a Google Playre beírva az Anthill szót láthatjuk, hogy van egy ingyenes (lite) verzió és egy fizetős teljes játék, először próbáljuk ki a demót (Anthill Lite) és ha hardverünk megfelelt a követelményeknek, a játék elnyerte tetszésünket, akkor töltsük le a 2 dollárba kerülő 20 MB-os teljes játékot.

Fizetni nem fizetni, avagy megéri-e a teljes verziót megvenni?

  • Ingyenes: 1 kampány (elég rövid) – fizetős: 4 kampány (akár hetekre is leköthet)
  • Ingyenes: 7 pálya – fizetős: több mint 25 új pálya
  • Fizetős: végtelen játékmód, vezesd a pontlistát – végtelen fejlődéssel!
  • Fizetős: több tucat új, nagyobb keményebb ellenfél, összetettebb feladatok
  • Ingyenes: nincs mód egységeid teljes felfejlesztésére – fizetős: teljesen felfejlesztheted hangyáidat, újabb  képességek
  • Ingyenes: reklámok – fizetős: Reklámmentes

+ extra pénz gyorsabb felfejlődés a megvett csillagok révén

Részletek a teljes verzióból - ennyi érv után, megéri egy sör árát kiadni a teljes játékért :)!

Tipp: A tutorial minden lépését vigyük végig, ha valami nem ment újra megcsinálhatjuk. Figyeljünk segítőnk szavaira, ha nem értünk angolul semmi gond, a YouTube-os bemutatók alapján nyelvtudás nélkül is játszható az alkalmazás.

Játékban

Elindítás után egy nagyon szép dinamikus, dzsungeles háttér jelenik meg, előtte egy nagyon egyszerű kis menüvel. A play-re tapolás előtt állítsuk be az option-ben az effektek és a hangok erősségét. A Want more menüpont alatt elolvashatjuk, miért érdemes a teljes verziót letölteni (erről már az előző fejezetben tájékozódhattatok).

kep 2.jpg kep 3.jpg

Kezdődjék a játék! - a teljes verzió pályakínálata, közte a fanatikusoknak szánt végtelen móddal

Az ingyenes verzióban 7 különböző pályát próbálhatunk ki. tapp a playre utána a kis csillagos zászlóra ezután feltűnik a 7 db pálya. Nézzük meg az első hármat. A többi rátok vár nem lőhetek le minden poént.
Tipp: A tutorial minden lépését vigyük végig, ha valami nem ment újra megcsinálhatjuk, figyeljünk segítőnk szavaira, ha nem értünk angolul semmi gond, a YouTube-os bemutatók alapján nyelvtudás nélkül is játszható az alkalmazás.

Egységek

Dolgozók (worker ants):

A levéltetvek, döglött elesett rovarok kincsek begyűjtésére szolgáló hangyák. Olcsók, de gyengék nagyon hamar elpusztulnak. Fejleszthető képességeik: sebesség, teherbírás, bátorság.

Katonák (soldier ants):

Az elsődleges védvonalat képezik, legfőbb feladatuk a dolgozók megvédése, a földi harcban való részvétel. Célszerű több csapatra osztva használni őket megosztva a védelmi és a támadó alakulatokat. Fejleszthető képességek: brutalitás, szívósság, gránátok

Méreglövő hangyák (Spitter ants):

Hangyaőrségünk igazi katyusái, távolsági támadásra használjuk őket. Erős mérget szórnak az eliminálandó rovarokra. Vigyázzunk rájuk ne érjen az ellenség a közelükbe, mert könnyen sérülnek. Nem földi ellenfelek ellen is kiválóak.Fejleszthető képességek: gyorstűz, ragacsosság, spriccelés

Bombázók (bomber ants):

A hangyák légerejének megtestesítői elég drága, de annál hatékonyabb egységek, napalmot szórnak az ellenségre. Ha légi támadásra képes ellenséggel szállunk szembe, akkor ne küldjük ki őket, helyettük inkább a katonákat és a mérges hangyákat küldjük harcba. Fejleszthető képességeik: szőnyegbombázás, kitérés, égés

kep 5.jpgKemény egységeink profilból - fejleszthető képességek - tökéletes katonák

A semleges egységekről itt az ellenséges egységekről itt olvashattok:

Játékmenet, jó tanácsok

Induljon a játék! A playre tapolva bejelentkezik kis hangyaőrmesterünk, aki kiadja a feladatokat. Legelőször dolgozókat kell gyártanunk, amelyek becipelik a bolyba a döglött bogarakat és a levéltetveket az éhes királynőnek. A középen lévő kis, fehér, 4 ágú csillagra tapolva kijelöljük a dolgozók útvonalát úgy, hogy érintse az elérni kívánt táplálékforrást. Jobb oldalt alul a kis hangyaikonra többször rátapolva legyártunk pár dolgozót, becipeltetjük a bogarakat, tetveket. Következőben töröljük a már feleslegessé vált útvonalat és keressünk újabb tápanyagforrást, melyből későbbi hadseregünket látjuk majd el. Kezdjük is el gőzerővel gyártani a dolgozók hadát!
Bizony a hangyák élete nem csak játék és mese, hamarosan feltűnnek az ellenségek. A kis fehér csillag segítségével útvonalat rajzolunk dolgozóink köré, de erre a vonalra már katonákat küldünk, akik bevédik szorgos munkásainkat. Egyből megkezdődik az invázió, minden irányból elindul az ellenség. Fontos, folyamatos legyen az élelemellátás az összes döglött rovart termeljük a bolyba. Több védelmi és élelemszállító kört alakítsunk ki! Állandó legyen a hangyák gyártása, értelemszerűen mindig azt gyártsuk, amire szükség van. Osszuk be a gyártás alapanyagául szolgáló élelmet! A pálya végén megjelenik a visszaszámláló, akkor kapjuk a legtöbb pontot, ha a lehető legnagyobb hadsereggel és végeláthatatlan élelemtengerrel fejezzük be a szintet.

kep 9_343x206.png kep 10_343x206.png

Még béke és nyugalom honol - a felkészülés megkezdődött - a tücsök csak ciripelt a hangyák dolgoztak...

Minél ügyesebbek vagyunk annál több csillagot kapunk, amelyet a 4 hangyafaj képességinek fejlesztésére tudunk felhasználni. Ha gyengén teljesítünk az később komolyan visszaüt. A pálya végén feljön egy menü, ahol hangyáinkat tápolhatjuk az első csillagot a dolgozók sebességének tuningolására használjuk.

kep 6_343x206.png kep 7_343x206.png

Rengeteg friss hús - nem panaszkodhat a királynő - az invázió megkezdődött

Következő pályán bemutatkozik egy új nagyon hasznos hangya (bombers), mely repül és bombákat old ki. Miután legyártottunk 5 db-ot egyből essünk neki az ellenségnek. Érdemes kicsit a rovarok elé dobni a bombát, hogy mire odaérünk az égi áldással pont telibe találjuk őket. A bombers ikonjára kattintás után tapoljunk 3-4 et a likvidálni kívánt rovar elé, a hatás nem marad el : ). A levéltetveket veszélyeztető katicabogár dezintegrálása után minden rovarhullát termeljünk be és dolgozók, katonák készítésével készüljünk az invázióra. Folyamatosan használjuk a légitámadást, több kört alkossunk a védő katonákkal. A dolgozók egy részét a levéltetvekre, másik részét a hullahegyekre irányítsuk. A felesleges útvonalakat töröljük, mert nagyon szétoszthatják egységeiket és a pad alá söpörhetik stratégiánkat. A pálya végeztével 2 nyereménycsillagunkat adjuk a katonáknak a brutality képességükre.

Nagy játékbemutató - a kezdetektől a hatalmas csatákig - taktikázz, légy  előrelátó!

A 3. pálya már jóval összetettebb tegyük meg a szokásos óvintézkedéseket. A fő hangsúlyt a bemutatott kincs megszerzésére fektessük! Vigyázzunk, amíg a kincsért kiküldjük a dolgozókat, az ellenség nem marad tétlen, egyből nekünk esik. Keményen készüljetek fel, mert a pálya végén lesz nemulass!

Értékelés

Grafika:

A felülnézetes pálya elemei nagyon szépen, részletesen kidolgozottak, vidám változatos színekkel tarkított. A mozgó pályaelemek dinamikája kidolgozottsága a kis képernyős mobiloktól a 10.1-es tabletekig teljes mértékben helytállóak. Nekem különösen a rovarok grafikája, a mozgó nővényeken megcsillanó fények és az apró részletek (talajon lévő levelek) kidolgozottsága tetszett.

Screen_3_343x257.png Screen_2_343x257.png
Screen_4_343x257.png Screen_5_343x257.png

Lenyűgöző grafika - Ízléses kidolgozott összkép  - megkapó részletesség

Hang:

A játék zenéje kifejezetten kellemes, változatos, ugyanez elmondható az effektekre is. Ha van mód, feltétlenül hanggal játszunk. Nagyon vicces volt pl.: a cipelt levéltetvek hangja, de kifejezetten megfogott a széteső bogarak és a bombázó hangyák effektje is. A játék zenéje huzamosabb játékidő után sem vált unalmassá.

Kezelés:

Először egy kisképernyős 3,5” SONY U telefonon próbáltam ki az alkalmazást, melyen összességében nem volt gond az irányítással, de azért érezni lehetett, hogy nagyobb telefonokra szánták a játékot. Az egyes menügombok kissé túl közel voltak egymáshoz, néha nehézkes volt az útvonalak törlése és a gyors harci reagálás. 7 hüvelykes Galaxy Tab-en, és Galaxy S III-on egyszerűen nem tudok panaszt mondani a játék irányításával kapcsolatban. A fejlesztők teljes mértékben kihasználták az érintőképernyő és a mobiltechnológia nyújtotta lehetőségeket.

Nagyképernyős telefonon, phableten, tableten könyebb a kezelés - a méret a lényeg!

Szavatosság:

A játék annyira addiktív, hogy ha az első 3 pályát végignyomtad, a végéig (+25 pálya) biztos nem tudod letenni. Létezik végtelen játékmód is, amely tovább növeli a szavatosságot. Annak érdekében, hogy karaktereidet minél erősebbre fejleszd, az egyes pályákat egyre ügyesebben kell megcsinálni, a már végigvitt pályákhoz újra visszatérve azokat maximálisan teljesítve több csillagot gyűjthetsz. Nem 5 perces játék : )!

kep 0.png

Egyszerűen nem tudunk rosszat mondani - így vélekednek a nagyok is!

Játékélmény - összegzés

Az Androidon elsőként megjelenő új játékstílus a Trail defence műfajnak köszönhetően egy igazi újdonságot kapunk. A szép grafika, a jó hangok a fokozatosan bonyolódó egyre nehezebb pályáknak a fejleszthető 4 fő karakternek, a változatos feladatoknak, a tengernyi nem buta ellenfélnek köszönhetően garantált a frenetikus játékélmény, melyet csak a túl kicsi képernyő vagy a gyenge hardver tud megcsorbítani. Ha kissé hasonló de oldszkúlabb játékra vágytok próbáljátok ki a SIMAnt-ot.

Kedvcsináló kisvideó - kőkemény háború zajlik a lábad alatt - gondolnád ?

Paraméterek

Mobil operációs rendszerek: Android 2.2 vagy újabb, iOS-es 4.3 vagy újabb
Ár: Androidra és iOS-re is a Lite verzió ingyenes a fizetős 2 dollár, kiegészítő 1 dollár, csillagok 1-2 dolláros csomagban
Telepítési méret: Androidra 19 MB, iOS-re 22,2 MB
Letöltési lehetőségek: Androidra és iOS-re:

playstore-icon.png appstore-icon.png


Weboldal: http://www.thumbstar.com/games/anthill
Értékelésem: 5* / 5 (Igazi csillag a tower defense játékok egén)

Harcra fel hangyáim, ma még bevesszük a szomszéd spejzét : ) !

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!