Samsung Galaxy S4

A valódi társ a mindennapokhoz

A Samsung Magyarország jóvoltából lehetőségünk nyílt letesztelni a Samsung idei zászlóshajóját, a Galaxy S4-et. A készüléket már a sajtótájékoztató óta vártam, hiszen egy igen komoly készüléket raktak össze idén is a Samsung mérnökei. A készülék specifikációi hihetetlenek és megijedtem, hogy a hardver, a használhatóság rovására fog menni. De nem, és az új szlogenjük a "Társ a mindennapokban" igen találó, hisz fél nap alatt hozzám nőtt a készülék.

_DSC0077s.jpg

Külső, tartozékok:

A készüléket kézbe véve a hatalmas, 4.99 hüvelykes Full HD felbontású kijelző köszön vissza. Az elődmodellhez képest nem nőtt, még keskenyebb is a készülék, hiszen az S4 69.8 mm széles, míg a Galaxy SIII 70.6 mm. Ez nem nagy különbség, de kényelmi szempontból előnyösebb az új modell. A kijelzőnövekedéssel együtt jár, hogy akkor valahonnan el kell venni azt a plusz helyet. Csökkent a kijelző kávája, és az alsó sáv is keskenyebb lett, viszont középen a fizikai gomb, mellette pedig a szokásos kapacitív gombok megmaradtak, véleményem szerint tökéletesítettek a formát. Oldalt egy fém sáv fut körbe, így ezzel a fémet hiányolóknak is kedveskedtek. Bal oldalon a bekapcsoló, képernyőfeloldó gombot találjuk. Jobb oldalon a hangerő gombok vannak, felül csupán a jack csatlakozó, és az infra port van(erre még visszatérünk). Alul csupán a töltőcsatlakozó árválkodik. 

 _DSC0082s.jpg

A készülék hátoldalán a 13 megapixeles képstabilizátoros kamera emelkedik ki a hátlap simaságából, alatta találjuk a vakut, ami elég jól teljesít. Mindezek alatt pedig ott találjuk a Samsung feliratot. Lefelé pillantva egy apró kitüremkedést vehetünk észre, az a hangszóró, ami elég hangos, bár azért letéve veszít az erejéből. A hátlap mintája elég jól néz ki szerintem, és ugyanaz a típusú, mint a gyártótól megszoktuk eddig. A készüléken sehol sincs illesztési hiba, és sehol sem nyekereg ha használjuk, igazi prémium kategóriához illő minőséget kapunk.

_DSC0085s.jpg

Mi a fekete variánst kaptuk, de létezik még fehér is. Csupán demo dobozban érkezett a készülék, de a hírek szerint az újrahasznosított doboz nagyon jól mutat. A töltőfej, és az USB kábel is fehér volt, Sajnos fülhallgatót nem kaptunk, de fülbedugós típus jár a készülékez.

Hardver, szoftver:

 A készülékből két variáns létezik, az Exynos 5 Octa 5410, és a Qualcomm Snapdragon 600 chipszettes, az utóbbit lehet hazánkban kapni, így mi is ezt a verziót kaptuk. A Qualcomm megoldása, egy 28 nanométers csíkszélességű darab, melyben a 4 mag magonként maximum 1.9 GHz-en dolgozik, a grafikus teljesítményért pedig Adreno 320 GPU felel. Az akadásmentes felhasználói élményért 2 GB kétcsatornás, LP-DDR3 RAM felel. Idén ez a socket van jelen a csúcskészülékekben. A felhasználónak 16/32/64 GB áll rendelkezésére, amit microSD kártyával további 64 GB-al növelhet.

2013-04-25 23.12.40s.jpg 2013-04-27 10.27.35s.jpg 2013-04-27 10.50.07s.jpg

 A készülék a legfrissebb Android rendszerrel, vagyis a 4.2.2 Jelly Bean-nel a fedélzetén érkezik. Tudjuk, hogy a Samsung kifejezetten odafigyel arra, hogy a készülékeit hosszabb távon is támogassa, így a frissítésekkel valószínűleg nem lesz gond egy ideig. A felhasználó felület természetesen a gyártó sajátja, vagyis a TouchWiz. Az elődhöz képest nem sok változás történt ezen a fronton, csupán a víz effekt változott át fénysugárrá. Egy nagyon vidám, fiatalos és lendületes kezelőfelület, kiegészítve a rendszer egyéb új képességeivel.

_DSC0083s.jpg

Idén rengeteg extra szoftvert készített nekünk a Samsung. Az S Healt egy sport és egészségügyi szolgáltatás, mely segít egészségünk megőrzésében, és az edzésünk hatékonyabbá tételében. A WatchON a Samsung megoldása az univerzális távirányítóra, a fent említett infra porton keresztül képes irányítani a készülékeinket, A konfigurálása egyszerű, és nagyon gyors, hisz pár pillanat alatt már tudjuk is irányítani a TV készülékünket. A KNOX a gyártó nyitása az üzleti felhasználók felé, hiszen ez a biztonságra helyezi a hangsúlyt. A GroupPlay, amivel könnyedén megoszthatunk fájlokat, és akár játszhatunk is a barátainkkal. Az S Fordító, és az Optikai olvasó mind egy-egy fordító program, csak az utóbbi fotók alapján is képes fordítani. Természetesen a ChatON, és a Samsung Apps is fellelhető.

2013-04-27 08.28.40s.jpg 2013-04-27 08.28.18s.jpg

Ezeken kívül pedig van pár nem Samsung fejlesztett app is, például a TripAdvisor, ami a nyaralás megszervezéséven segít, és a Dropbox, amihez a készülék megvásárlásával plusz 48 GB tárhelyet is kapunk 2 évre. Google alkalmazások közül az Earth, a Talk, Google+, Chrome és persze a Play Store is megtalálható.

Multimédia:

A készülék kamerája egy igazán lenyűgöző darab, viszont inkább az extrákra térnék ki. A készülékben debütál a dupla kamera mód, vagyis egyszerre képes mindkét kamerával fotózni, így a képet készítő is rajta lehet a képen. Van legjobb fotó mód, itt 5 képből választhatjuk ki a legjobban sikerültet, a drámai felvétel mód szintén öt képet készít de ezeket egyberakja, így mozgást jól lehet vele érzékeltetni. Videózni full HD felbontásban tudunk természetesen. Továbbá létrehozhatunk Sztori Albumot, amibe képeket válogathatunk, és ezekből értelem szerint egy albumot készít. 

2013-04-26 10.57.37s.jpg
Zenei téren hozza az elvárt dolgokat, az alkalmazás mindent tud, amit elvárhatunk. Sajnos az FM-rádió kimaradt, pedig sokan használják. Zenesarok egy extra, ahol hangulat szerint csoportosítva találjuk zenéinket, a SoundAlive egy hangszínszabályozó, míg az Adapt Sound a felhasználó hallásához igazodva állítja be a hangzást. Ehhez csak egy rövid vizsgálaton kell átesnünk. 

Kommunikáció:

A készülék mindent tud, hisz a legmodernebb képességekkel van felruházva. LTE mobilhálózatok elérésére képes, WLAN-ból b/g/n/ac szabványokat tud, Bluetooth 4.0 adatkapcsolatra képes, Low Energy-vel is, persze ha a másik eszköz is tudja. Továbbá van MHL vagyis a micro USB-n keresztül egy adapterrel ráköthetjük a TV-re is, és ha nem szeretünk kábelezgetni, akkor van DNLA is. Természetesen van NFC és GPS is, ami az Orosz variánssal is elboldogul.

_DSC0087s.jpg

Egyéb, összegzés:

A készülék tudja a "légies gesztusokat" vagyis egyes dolgokhoz nem kell hozzáérnünk a kijelzőhöz. Képes a szemünket figyelni mikor érünk az oldal aljára így felgörgeti nekünk. Kaptunk a készülékez egy kiegészítőt, vagyis egy tokot. Az S View Cover a Galaxy SIII-nál megismert kihajtató tok továbbfejlesztett verziója, hiszen egy kis ablakban megjelennek a legszükségesebb információk a kijelzőn. Fogalmam sincs hogy működik, hogy a készülék tudja, hogy most csak azon a részen jelenítse meg az információkat, de jópofa. Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtam vállalható képet fotózni róla, nálunk a sötétszürke variáns járt, de sokféle színben megvásárolható, ezzel is vidámságot sugall a gyártó.

44463_385610988219847_257902573_n.pngForrás: facebook.com

A készüléket eléggé kihasználva simán kibírt nálam egy napot, energiatakarékosan talán többet is ki lehet hozni belőle, de azért éjszakára nem árt feltenni tölteni. Nekem nagyon tetszett a készülék, egy jó döntés volt a sikeres  elődöt továbbfejleszteni. 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!