Veletech 2013 – DAQit appcsalád egészségünkért

Mobil egészségügyi monitorozó rendszer a Biotech Labortól

Az Óbudai Egyetemen működő Biotech Labor megalkotott egy DAQuit névre keresztelt app családot, melynek fő célja egészségügyi és környezeti paraméterek monitorozása, valamint pánik helyzetekben riasztási üzenetek villámgyors továbbítása. Az appcsalád mellett létrehoztak egy központi adatgyűjtő szerverinfrastruktúrát, mely az adatok biztonságos tárolása mellett, azok közérthető megjelenítéséért is felel. A közeli jövőben a Biotech grandiózus fejlesztései révén az adatok egyből az adott terület szakértőihez kerülhetnek, melyekről a felhasználó rövid időn belül kiértékelést kap mobiljára. Hamarosan elkezdődnek a Budapesti élőlaboros tesztek.

fejlec.jpg


Kinek érdemes bekapcsolódni a DAQuit rendszerbe?

Jelenleg sportolóknak, szív- és érrendszeri problémákkal, testsúly gondokkal küzdő személyeknek, cukorbetegeknek, pánikhelyzetbe került embereknek nyújt megoldást az DAQit rendszer. Az integrált szenzorok és a megfigyelési portfóliók száma folyamatosan növekszik, az app jelenleg az alábbi paramétereket monitorozza vércukorszint, vérnyomás, pulzus, EKG, testtömeg, szöveti oxigenizáció, légzésszám, testhelyzet, mozgásaktivitás, földrajzi pozíció.

kep1.png

Egészség a zsebben - a jövő technológiája a jelenben

DAQit DroidHub

A Felhasználói oldalon a rendszer alapját egy Androidos okostelefon képezi, melyen a vizsgálat ideje alatt a távmonitorozást és az életmód-támogatást figyelő app-ok futnak. Az alkalmazás vezeték nélküli szenzorok segítségével gyűjt adatokat, melyek naplószerűen jelennek meg a képernyőn (vérnyomásnapló, vércukornapló, testsúlynapló… stb.). A mért adatok titkosított csatornán az adatközpontba jutnak, ott archiválják őket. Igény szerint specialisták részletes elemzést végeznek. Tekintettel az idős, beteg felhasználókra egy nagyon egyszerű felületű alkalmazást készítettek, jól érthető táblázatok és grafikonok mutatják a mért értékeket. A szoftver értesítést ad a páciensnek a nagyon eltérő, rendellenes adatokról. A mért adatokat nem csak a szenzorok adatai alapján rögzíthetjük, kézi manuális bevitelre is van lehetőség, egyszerű naplós formában. Jelenleg 11 különböző szenzort támogat az app, 4 nyelven kommunikál. A 4 legelterjedtebb Android verzión eddig mintegy egy tucat különböző gyártó telefonjára végezték el sikeresen a teszteket.

kep2.png

 Beállítható szenzor paraméterek - gondosan vigyázó szemek

DAQuit Pánikgomb

A pánikgomb alkalmazást főként veszélyeztetett, idős, beteg embereknek, terhes kismamáknak, gyermekeknek szánja a Biotech. A rendszer egyetlen érintés után értesítést küld az előre megadott telefonszámokra, email címekre, ezután beavatkozás nélkül az automatikus visszahívás és kihangosítás révén felvehető a kapcsolat a segítségnyújtóval. A rendszer GPS koordinátákat és speciális cellainformációkat is küld, így ha a veszélyben lévő nem tudja elmondani hol van, akkor sincs gond. A rendszert teljes mértékben testre szabhatjuk, a végletekig leegyszerűsített pánikgombot a főképernyőre (homescreen) is kirakhatjuk, mely így bármely váratlan helyzetben használhatóvá válik. A pánikgomb app párhuzamosan tud működni a DAQit Droidhubbal. A széles jogosultsági beállítások révén teljes biztonsággal működtethető, a téves riasztások száma minimálissá tehető.

kep3.png

Végtelenül egyszerű, de amikor kell hatásos - láncreakció egy gombnyomásra

A DAQit Droidhub és a Pánikgomb infóit feldolgozó központi infrastruktúra

A már említett vezeték nélküli egészségügyi és életmód figyelő szenzorokból az adatok okostelefonunkba kerülnek, melyek titkosított csatornán keresztül a DAQit központi szerverén landolnak. A pánikgomb szolgáltatásnál minden hihetetlenül gyorsan történik - azonnal generálódó riasztás, mely tartalmazza a riasztási időt a veszélyben lévő személy pontos térbeli koordinátáit - ezen adatokat rögtön megkapják az előre definiált, orvosok, hozzátartozók hatósági személyek. Egy testreszabható online felületet kap minden felhasználó, akik adataik kezelését, nyilvánossági fokát, a felület kinézetét teljes mértékben személyre szabhatják. 4 nyelven, több biztonsági beállítással is elérhető az oldal.

kep4.png

Személyre szabható információáradat - a közérthető eredmények magukért beszélnek

Paraméterek:

Mobil operációs rendszerek: Android (jelenleg kutatási tesztelési fázisban a projekt)
Ár Androidra (még nincs meghatározva)
Telepítési méret: nem ismert
Letöltési lehetőségek: Androidra hamarosan
Weboldal: http://biotechweb.nik.uni-obuda.hu/web/hu/kutatas/projektek/daqit

A poszt alapjául szolgáló dokumentum:

http://biotechweb.nik.uni-obuda.hu/web/en/research/projects/daqit

Az egészség és a biztonság mindenekelőtt!!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!