Bridge Constructor - az elme és a kreativitás játéka

Megunhatatlan 'építős' játék a Headup Games-től

ikon.pngEgy érdekes játékkal szeretnélek megismertetni benneteket, mely egyből rabul ejt. Ha gyerekkorotokban szerettétek az építő kockákat, a Legót is inkább épületek felhúzására és nem dobálásra használtátok, élveztétek a Rollercoaster Tycoon minden percét és a láncreakciós játékokat, akkor a Bridge Constructor a ti játékotok lesz. Ebben a játékban nem a gyorsaság és az ügyesség számít, hanem a tudásod, kreatív ötleteid. Különböző anyagi- és környezeti feltételek mellett, hidakat kell építenünk, a lehető legstabilabbat, a legkisebb költségráfordítással. Fantáziádnak, kreatív ötletednek csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. Nézzünk részletesen bele az alkalmazásba!

fokep.jpg

Első lépések

Amikor beírjuk a megújult Google Play-be a Bridge Constructor nevet, akkor a Headup Games által fejlesztett változatot töltsük le. Először érdemes a lite verziót (Bridge Constructor PG FREE) kipróbálni, ha hardverünk megfelelt a követelményeknek és megtetszett a játék, jöhet a 2 dollárba kerülő teljes alkalmazás (Bridge Constructor Playground).

Műfaji besorolás

A Google webáruházban a brain and puzzle (logikai és kirakós) kategóriába tették, amely teljesen találó, mint már említettem, ebben a játékban nem a gyorsaság és az ügyesség számít, hanem a tudásod, kreatív ötleteid. Én egyszerűen csak ötletelős, építkezős játéknak nevezném :).

Fizetni nem fizetni, avagy megéri-e a teljes verziót megvenni?

Ingyenes: 8 tutorial pálya egy szigeten, ha ezeket végigvittük újra játszhatóak a pályák, de újakat nem kapunk. A karrier módban csak elöljáró (foreman) szintig tudunk felfejlődni.
Fizetős: Mintegy 160 megmérettetés vár ránk, négy különböző szigeten. A karrier módban tapasztalt hídépítő mérnök (bridge building expert) szintig tudunk felfejlődni.
Ingyenes és fizetős módban is használható a 4 fő hídalkotó elem: fa, acél, acélkábel, beton, továbbá a Facebook megosztás és a rekordok kijeleztetése is mindkét módban lehetséges.
Fizetős: 5 fő típushelyszín beállítható: City, Canyon, Beach, Mountains, Rolling hills, az ingyenesben csak egyre van mód.
Ingyenes: reklámok – fizetős: reklámmentes

Tip: Ha az adatforgalmat lekapcsoljátok mobilkütyüiteken megszűnnek a zavaró reklámok az ingyenes verzióban!

Játékban

Elindítva a lite verziót egy egyszerű kis menü tárul elénk, a jobb alsó sarokban levehetjük a játék hangját, középen alul új játékot kezdhetünk, a gomb megnyomásakor figyelmeztet a progi, hogy az eddigi mentéseink elvesznek. A credits-ben értelemszerűen a készítőkről kapunk bővebb felvilágosítást. Akkor ne tétovázzunk irány a play gomb!

2a1_343x193.png 3a1_343x193.png
4a1_343x193.png 6a1_343x193.png

Képek az Androidos verzióból - hosszú az út a hídépítő mérnökké válásig :)

Továbblépve 4 szigetet látunk, tapoljunk az elsőre (Tutoria) majd utána a sziget alján lévő kis körre… A Tutoria szigeten csak 8 hidat építhetünk, (a lite verzió itt véget is ér), de amire minden ponton eljutunk a tökéletes hidak felépítéséig az bizony nem egyből lesz:)! Az első 2 pályán megtanít minket a program, hogyan kell ujjunk húzogatásával felépíteni a szerkezeteket, kis mérnöksegédünk jó tanácsokkal ad nekünk. Előrehaladva a pályán újabb anyagokat kapunk a hidak építéséhez: fát, acélt, acélkábelt és betont használhatunk fel. Az egyes anyagokat természetesen kombinálhatjuk egymással a tökéletes hídszerkezet felhúzásához. A cél az, hogy megfelelő hidat építsünk fel, mely kibírja az autók, teherautók terhelését. Minden egyes felépített hídért pontokat kapunk. A lehető legtöbb pontot akkor tudjuk elérni, ha mind az 5 hidunkkal szemben támasztott kritériumnak megfelelt építményünk. Ha nem érjük el a minimum pontszámot, akkor nem mehetünk át a következő szigetre, hídépítő karrierünk véget ér. 

Milyen a tökéletes szerkezet, kritériumok?

Amikor a szigeten valamelyik kis ikonra kattintasz, a jobb oldalon látsz egy menüt, melyben feltűnik a híd száma, ha már játszottál az előző híd képe és az elért pontszám. A kis kép alatt 5 ikon látható, azok színesek, amely paramétereknek megfelelt a hidad, amelyeknek nem az fekete fehér marad. Ha a teljességre törekszel a tutorial is sok játékidőt ígér, mert amire minden híd tökéletes lesz…

mzl.jhngdnfd.320x480-75_343x193.png mzl.viyhxigk.320x480-75_343x193.png
mzl.wslbmgtl.320x480-75_343x193.png mzl.yzqzfenq.320x480-75_343x193.png

Képek az iOS-es verzióból - fokozatosan nehezedő pályák - izzadjanak az agytekervények !

A tökéletes híd…

  • kibírja a személyautókat (autós ikon)
  • kibírja a teherautókat (teherautó ikon)
  • költsége a megadott határon belül mozog (malacperselyes ikon)
  • teherbírása az adott limiten belül mozog, a jelzett maximumköltséget nem léptük át (sisak ikon)
  • anyaghasználat, csak a jelölt anyagokat használjuk fel és azok mennyiségi limitjét nem lépjük túl (dominós ikon)

Játékmenet, jó tanácsok

Vegyük a 3. pályát, az első kettő tényleg nagyon egyszerű, szinte csak bemutató! A pálya megkezdése előtt nyomjunk egy tapot a baloldalon látható 5 körre, itt szemrevételezhetjük az építendő hidunkkal szembeni elvárásokat; mekkora költségből, milyen teherbírású és anyagú (max. 6500 arany, 50 %-os maximalizált terhelés, és építéskor lehetőleg csak fát használjunk) hidat kell építeni, ha ezt nem jegyeztük meg, nem gond mert a belső menükből is előhúzható a kritériumlista. Végre jöhet a projekt kivitelezése! A continue után a képernyő jobb oldalán előjönnek a felhasználható anyagok, jobb oldalt alul az építési korlátok. A bal oldali menüben, elmenthetjük/ betölthetjük alkotásunkat. 5 különböző híd elmentésére/betöltésére van lehetőségünk állomásonként. A kis kukával értelemszerűen kidobhatjuk a mentett építményünket.
A kijelölt anyagot használva szépen tapolgatva felépítjük hidunkat, ld. videó.

A tutorial teljes végigjátszása - vigyázat SPOILER veszély

Ha más építőanyagot szeretnénk használni, akkor húzzuk elő a jobboldali menüt és válasszuk ki a kívánt anyagot. Ha késznek érezzük a hidat, nyomjuk meg a zöld nyilat és engedjük a teherautókat vagy a gépkocsikat rá, ha nem szakad le, akkor győztünk. Ha minden ponton megfeleltünk a kritériumoknak a szigettérképen kis pénzhalom jelenik meg, ha nem akkor jöhet az újraépítés. Ahhoz, hogy a második szigetre eljussunk, elöljáróvá (foreman) kell válnunk és 30 érdemérmet (badges) kell összegyűjteni, melyeket csak maximális pályateljesítések után kapunk. Természetesen nem kell az adott szigeten az összes pályát fullosan megcsinálni, de legalább az állomások felénél tökéletesen kell teljesítenünk.

Értékelés

Grafika

A dinamikus háttérkörnyezet grafikája szépen kidolgozott, az apróbb elemek részletessége is helytálló. Az előtérben lévő elemek a hidak grafikája már kevésbé részletezett, az építőelemek grafikája kifejezetten egyszerű, a játékstílus szempontjából ez viszont egyáltalán nem zavaró. A menük és az egyszerű ábrák rajzos grafikája a vidám pasztellszínek dominanciája, kifejezetten kedves hatást kelt. A grafika kisképernyős telefontól a 10,1 hüvelykes tabletig teljes mértékben megállja a helyét. Az asztali Windows-os verziónak különösen szép a grafikája, az Androidra iOS-re írt változatoké kicsit gyengébb.Hang
A játék hangeffektjei nagyon tetszettek, a pöfögő teherautók és a hídépítés közbeni munkazajok (légkalapács, szögelés, kattogás) tovább fokozzák a játékélményt. A kellemes andalító háttérzene szépen belesimul a játék összhangjába, azonban hozamos, több órás játék után már kissé unalmassá válhat.

Kezelés

A játék kezelése kisképernyős 3.5 inch-es kijelzőjű telefonon (Sony U) egyáltalán nem okoz gondot, nagyképernyőn tableten(Samsung Note 10,1”) tökéletes szinte gyerekjáték : ). A menük közötti navigálás hihetetlenül egyszerű, a belső játékmenüben a jobb és bal oldali menükből minden nagyon könnyen elérhető. A hidak építésénél először kicsit furcsa lehet az elemek összeillesztése a megfelelő kötődő pontok eltalálása, ha a tutorialt végigvisszük, hamar rutinos hídépítő mérnökké válunk és a fent említett ’probléma’ elillan. A 3 operációs rendszerre írt játék menüje eltérő, legjobban a Windows-os verzió kezelőfelülete tetszett.

Bridge_4_343x214.png Bridge_5_343x214.png
Bridge_7_343x214.png Bridge_9_343x214.png

Képek a Windows-os verzióból - szép grafika, könnyű kezelés - megunhatatlan játék 

Szavatosság

A tutorial mód nagyon rövid idő alatt (szűk óra) végigvihető, ugyanez elmondható a teljes játékra (4-5 óra) is. Ha azonban elmélyedünk az egyes összetettebb hidak építésénél és a lehető legtöbb variációt kipróbáljuk, minden állomásnál meg akarunk felni mind az 5 kritériumnak, a maximum pontértéket szeretnénk megkapni, akkor a játék ideje a többszörösére nő, így akár több hétig is elszórakozhatunk napi egy-2 játékkal töltött órát számítva. Ha közösségben egymás ellen vagy közösen ötletelve játszunk, újabb élménnyel teli órákat nyújthat az alkalmazás.

Játékélmény-összegzés

Egy nagyon addiktív játékot kaptunk a Head Up Games-től, melyet pár pálya végigjátszása után már szinte lehetetlen lerakni. Társaságban, egyszerre többen ugyanazt a pályát játszva még érdekesebbé válik az alkalmazás, 2 ugyanolyan híd biztos, hogy nem lesz. A tökéletességre törekvőknek és a minden pályán maximális pontértékekre pályázóknak a tutorial is hosszabb idejű játékélményt nyújthat. Megéri megvenni a progit, egy sör áráért több napon keresztül hídépítő mérnöknek érezhetjük magunkat :).

Kedvcsináló kisvideó - ha egyszer elkezdted nem tudod abbahagyni :)

Paraméterek

Mobil operációs rendszerek: Android 2.2 vagy újabb, iOS-es 4.0 vagy újabb
Ár: Androidra és iOS-re is a Lite verzió ingyenes a fizetős 2 dollár
Telepítési méret: Androidra (Lite) 18 MB (Full) 22 MB, iOS-re 47,2 MB
Letöltési lehetőségek: Androidra és iOS-re:

playstore-icon.png appstore-icon.png


Megjegyzés: A játék elérhető asztali platformon Windows rendszereken is
Weboldal: http://www.headupgames.com/shop/index.php?action=produkt&id=142
Értékelésem: 5 / 5 (Ezt tényleg ki kell próbálnod)

Hú, az én hidam legyen a legjobb, mert akkor mindenki meghív egy kör sörre : )!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!