Evolve FX520 a Dual SIM-es phablet

Dual SIM-es phablet alacsony áron

Manapság az okostelefonok piacán egyre nagyobb teret hódítanak a phabletek, vagyis az olyan telefonok, amik méretben a megszokott telefonok és a tabletek között van. A sok óriáscég mellett nehezen tűnnek ki a kisebb gyártók, de az ő jelenlétük sem elhanyagolható, mint például az Evolve készülékek se. Az FX520-as névre hallgató készülékük is ebben a kategóriában van, ám mégis kitűnik a többi versenytársa közül, de hogy miben is rejlik ez az egyediség, azt a továbbiakban olvashatjátok. A készülékért köszönet az Evolve Magyarországnak.

DSCF4749.jpg

Doboz, tartozékok

A készülék egy fekete dobozban érkezik, aminek az oldala teljesen fekete, a tetején pedig megtalálható egy kép a telefonról, valamint a látványt kiegészítették lángokkal, amik felkelthetik a vásárlók figyelmét. A doboz tartalma csak minimálisan tér el a megszokott Android készülékekhez képest, tehát ugyan úgy megtalálható benne az adatkábel, a hálózati adapter, egy sztereo fülhallgató, aminek a kinézete engem rögtön megfogott. Ami viszont eltérést jelent, az a készülékhez adott védőfólia.

DSCF4750.jpg

Kinézet

Amikor először megláttam a telefont, az első szó, ami az eszembe jutott, hogy ez egy szörnyeteg. Ennek egyetlen oka van, mégpedig a mérete, ugyanis jelen esetben egy 5 inches gépezetről van szó, ami nem csak nagy, hanem még vastag is (11 mm). A kijelző mérete alapján egyértelműen nem egy egy kézzel használható telefonról van szó.

IMG_1722.JPG

A telefon első ránézésre elég masszívnak ígérkezik, ami igaz is, ami viszont egy kicsit elbizonytalaníthatja a felhasználókat, az a minimális recsegése a hátlapnak, amikor megfogjuk, ám ennek ellenére elég strapabíró készülékről van szó. Ha már a kezedben van, akkor érezni fogod a recsegés ellenére, hogy van benne anyag, tehát nem fog az első kis fuvallatra kettétörni.

A hátlapon helyezkedik el az 5 megapixeles autófókuszos kamera és a hozzá tartozó villanó LED, ami elméletileg szoftveresen 8 megapixelt is tud kezelni, illetve be van építve a fényképezőbe gyárilag a panorámamód. Alul található az EVOLVE felirat, valamint a hangszóró is. A hátlap mintája egészen egyedire sikeredett, ugyanis a középső rész fény hatására kékbe borul, viszont ennek is van egy kis hátulütője, mégpedig az, hogy ennek köszönhetően ujjlenyomatmágnesként is funkcionál.

IMG_1721.JPGItt látható a kék szín, amit kap a fényben

DSCF4744.jpg

A készülék tetején egyedül a 3,5mm Jack csatlakozó kapott helyet, jobb oldalt található a bekapcsológomb, illetve a hangerőszabályzó, alul pedig a MicroUSB csatlakozó kapott helyet. A bal oldal teljesen üres, tehát a jobbkezesek számára ez sokkal kényelmesebb fogást jelent. Az előlapon található egy VGA kamera, valamint az 5 inches kijelző. A kijelző alatt találhatóak meg a szoftveres érintőgombok, aminek köszönhetően ezzel is helyet spóroltak meg a képernyőn.

IMG_1729_2.JPGIMG_1727_2.JPGIMG_1725_2.JPG

Hardver

A telefon energiaellátásáért egy 1500, vagy 2100 mAh akkumulátor felel (két akkumulátor mérettel jelent meg hivatalosan), ami az átlagos méretbe tartozik, vagyis 1-1,5 napot kibír egy töltéssel. A gép szívét egy ARM Cortex-A9 Dual-Core 1 GHz-es processzor adja, amihez 512 MB RAM jön még hozzá, illetve egy PowerVR SGX531 Ultra grafikus gyorsító.

A kijelző, mint már feljebb említettem, egy 5 inches 480x800-as felbontással, ami szerintem egy ekkora kijelzőhöz általában már elég szokott lenni, viszont ami számomra meglepő volt, az a viszonylag gyenge betekintési szög. Ha oldalról nézve egészen jó, viszont felülről és alulról nézve viszonylag hamar elveszti a színeket. Belső tárhellyel nincs gond, mert a belső tárolókapacitása 4 GB, amihez még jön kiegészítésképpen a MicroSD kártyával való bővíthetőség.

Az AnTuTu benchmark alapján a hardver és szoftver párosítása egészen jó helyezést ért el, mégpedig 6337 pontot, amivel a Galaxy Nexus és az Amazon Kindle Fire között szerepel.

device-2013-05-28-210832.png

Szoftver

A telefon egyik legfontosabb része a Dual SIM - amivel kítűnik a többi phablet közül -, tehát úgy kellett módosítani az operációs rendszert, hogy mind a két SIM kártyát rendesen kezelje. Ezt sikerült is megvalósítaniuk, ami annyit jelent, hogy miután berakjuk mind a két kártyát, akkor megkérdezi, hogy híváskor melyiket használja. Alapértelmezetten úgy van beállítva, hogy rákérdezzen a híváskor, hogy melyiket használja, de ezt bármikor be lehet állítani, hogy melyiket használja alapértelmezetten.

IMG_1715.JPG

Mivel nem volt még a kezemben eddig Dual SIM-es készülék, ezért felmerült bennem, hogy a mobil adatforgalmat hogyan fogja kezelni. Ezt úgy oldották meg, hogy amikor kiválasztjuk, hogy melyik SIM kártyát használja híváskor, akkor kiválaszthatjuk azt is, hogy melyiket használja az adatforgalomhoz, illetve a szöveges üzenetekhez is beállíthatunk alapértelmezettet. Alaphelyzetben mind a két SIM kártya aktív, vagyis teljesen mindegy, hogy melyik számon keresnek, akkor is ki fog csörögni, viszont a másik szám addig nem lesz elérhető, ami igazán egy remek megoldás.

A telefon gyárilag 4.1.1-es Android operációs rendszerrel érkezik meg, amihez jelenleg úgy néz ki, hogy nem várható frissítés, ám ennek ellenére ez a verzió jelentés sebességnövekedést jelentett a készüléknél, köszönhetően a megfelelő optimalizációknak. A magyar nyelvű beállítás nagyjából rendben van, néhol viszont elég meglepő fordítással találkoztam, mint például a "Töltő van húzva" kifejezés, amikor felraktam a telefont töltőre, de ez az apróság betudható annak, hogy cseh cégről van szó.

Amikor lehúztam az értesítési sávot, akkor sikerült meglepnie az Evolve-nak, ugyanis az értesítési felület felső csíkjában megtalálható az összes fontosabb kapcsoló, így nem kell minden kis apróság miatt belépni a beállítások alkalmazásba, hanem a leggyakrabban használt beállítási lehetőségek.

device-2013-05-28-211000.png

Előre telepített kiegészítő szoftverekből nincs túl nagy választék, csak pár alkalmazást adtak hozzá a gyári Android operációs rendszerhez, mint az AVG AntiVirus, Flash lejátszó, valamint az Evolve speciális riasztójához egy alkalmazás, amivel messziről irányíthatjuk a riasztót. Ami még belekerült beépített program, az egy speciális időjárás widget, amit 3D live weather néven találhatunk meg a lista legelején. Ennek az a lényege, hogy egy aranyos kis tájképet látunk, amin egy bárány legelget. Ha több várost hozzáadtunk már, akkor a legelőt megforgatva válthatunk közöttük. Ez a widget igen látványos, ám a telefon teljesítményét elég erősen visszafogja.

device-2013-05-28-210904.png

Összegzés

Szerintem egy nagyon jó kis telefonról van szó, ami a hardvert tekintve alsó-középkategóriásnak számít, viszont egy olyan plusz van benne, ami mégis kiemeli a többi phablet közül, ez pedig a korábban említett Dual SIM, ami általában a drágább árkategóriájú készülékeknél található meg, míg az FX520-as 60.000 Ft körül már kapható függetlenül.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!