Evolve Vision XD9

Az Evolve Magyarország jóvoltából hozzá jutottunk egy Evolve Vision XD9-hez, amely a gyártó alsó kategóriás tableteként érkezett. A 9,7"-es kijelző méretéhez képest olcsó tabletet nem túl nagy elvárásokkal vettem a kezembe, és az eredmény ennek megfelel - a tesztkészülék apróbb kijelzőhibával érkezett, ám ez nem jelentett különösebb problémát használat közben (időnként vékony csíkok eltűntek a képből egy-egy pillanatra), de ez egy éles készüléknél valószínűleg ritka és garanciálisan javítható. Azonban voltak nagyobb meglepetések is.

DSCF4729.JPG
Doboz, tartozékok

A tablethez nem sok minden jár a dizájnos, fekete-rózsaszín, lángokkal borított dobozban - egy 230V-os töltő, egy USB-micro USB csatlakozó adatátvitelhez, és a használati utasítás. A tablet a doboz tetején, védőfóliába csomagolva helyezkedik el, alatta pedig az egyéb tartozékok helyezkednek el.

DSCF4731.JPG

A tabletekhez az EVOLVEO egy stílusos, univerzális bőrtokot is kínál. A Magic Triangle védelmet biztosít tabletünk számára, mind a kracolásokkal, mind a kisebb ütődésekkel szemben. A tok a tabletet mágnesesen tartja meg, így az semmiképp se csúszik ki. A tokot összehajtva egy remek állványt kapunk, amire a tabletet elhelyezve kényelmesen olvashatunk, böngészhetünk. A Magic Triangle tokot a Vision XD9-es táblagéphez most ajándékba adja a gyártó.

Evolveo_Magic_Triangle.jpg

Külső

Az XD9 egyszerű dizájnal rendelkezik: a készülék elején csak a 9,7"-es multi-touch kijelző és az elülső kamera foglal helyet, míg hátul található a fő kamera, a hangszóró és a kis lyuk a készülék újraindításának a kikényszerítéséhez, valamint a körben elhelyezkedő gombok és foglalatok megjelölésére szolgáló szöveg. Az eszköz tetején az ESC, Home és a Menu gombok foglalnak helyet, míg a jobb oldalán minden más egy helyen: jack csatlakozó, micro USB csatlakozó, microSDHC foglalat, Host micro USB foglalat (így a tablet akkumulátorát felhasználva tölthetjük az annál háromszor drágább mobiltelefonunkat is ;)), töltő csatlakozó, illetve a ki/bekapcsoló gomb található.

DSCF4710.JPG

A tablet szürke hátulján fehér betűkkel szerepel az EVOLVE, illetve kisebb betűkkel az EVOLVE Vision XD9 felirat, a cég weboldalának címe, és néhány olyan ikon, ami általában az akkumulátoron kap helyet, mivel ahhoz normális esetben nem fér hozzá a felhasználó.

DSCF4720.JPG

Hardver

A készülék árkategóriájához képest igen erős készülék: a szíve egy két magos, 1,6Ghz-es ARM Cortex-A9 processzor 1GB memóriával. A grafikai teljesítményért a négy magos Mali 400 3D felel, Open GL ES 2.0 és Open VG 1.1 támogatással, ez pedig egész elfogadható teljesítményt eredményez akár 3D játékok esetében is, kivéve azok HD verziójánál. Háttértárnak 8GB tárhely áll rendelkezősünkre, és microSD vagy microSDHC kártyával ezt tovább bővíthetjük 32GB-tal.

Screenshot_2013-05-28-12-55-07.png

A 9,7"-es kapacitív, 5 ujjas multitouch kijelző azonban gyengébben teljesít, mint az a fenti hardverhez illene, ugyanis a kijelző minden ujjat érzékel a kijelzőn, amíg akár egy is rajta marad. Így, ha egy teszt alkalmazásban 5 ujjal megérintjük a kijelzőt, majd csak az egyiket hagyjuk rajta, a készülék még mindig érzékelni fogja mind az 5 ujjunkat.

DSCF4726.JPG

Az XD9 előlapi kamerája egy egyszerű VGA kamera, ám a 2 megapixeles hátlapi kamera meglepően jó képet ad, noha nem valószínű, hogy pont fényképezésre fogjuk használni.

A hangminősége a készülék hangszórójának meglepően jó, viszont, mivel a két hangszóró közvetlenül egymás mellett van, stereo helyett mono hangzást kapunk. Sajnos a tesztkészülékünk alkalmazások futtatása közben azonnal megszüntetett mindenféle hanglejátszást, amíg akár egyetlen ujj is a kijelzőhöz ért, de ez böngészés közben nem volt tapasztalható, és remélhetőleg ez csupán a kontakt hibás kijelzőnek köszönhető.

DSCF4727.JPG

Softver

A készülék az Android operációs rendszer 4.1.1-es (Jelly Bean) verziójával érkezik, és néhány alkalmazással, amit az Evolve külön telepített. Ezek közül a legjelentősebb az AVG (AntiVirus Guard) ingyenes verziója (természetesen nem kapunk fizetős verziót ajándékba), illetve az Android Movie Studio, amivel videókat, képeket és zenéket mixelhetünk össze egyetlen videóvá (persze azért nem egy Windows Movie Maker).

Összegzés

A körülbelül 60.000 Forintba kerülő tablet legnagyobb problémája a tesztelés alatt a kijelzővel függött össze. Nem tudjuk, hogy ezek a felhasználók számára eladott, éles készülékeknél is jelen lesznek, vagy csupán a tesztkészülék ilyen problémás. Ha nem, akkor egy megbízható, kellemesen nagy és erőteljes eszközt kapunk a pénzünkért jó ár-érték aránnyal. Ha viszont igen, az a komolyabb felhasználás útjába állhat.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!