Samsung Galaxy Note 3

Harmadik felvonás

Amikor kiadták az első Note készüléket, jómagam is a kétkedők közé tartoztam, hisz akkoriban még nem nőttek meg ennyire a készülékek, és a 4 hüvelyk körüli kijelzőméret volt az elfogadott. Azóta eltelt évek alatt, bizony kiderül, hogy a Samsungnak volt igaza. Az eladások őket igazolták, és mára már a Note készüléket is akkora várakozás előzi meg, mint az S készülékeket. A készüléket ezúton is köszönjük a Samsung Magyarországnak.

_DSC0221.JPG

Doboz, külső, tartozékok:

Végre a kezem közé került, egy rendes Samsung doboz, aminek látványos fa mintázata van, mint a képen is láthatjátok, Nem díszíti semmi, csupán a készülék neve és a szokásos adatok. Kibontva egyből a készülék fogad minket. A hatalmas 5,3 hüvelykes FullHD kijelző, nagyon szép képet ad, és a méret már számomra igencsak a használhatóság  határait súrolja, de még épp megfelelő a 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, ami nem kicsi, de ebben a kategóriában nem is a legnagyobb. Súlyát tekintve 168 gramm amit azért érzünk ha zsebre rakunk, de ezért volt már nehezebb készülék nálunk.

_DSC0220.JPG

A formavilág engem nagyon emlékeztet az év elei S4-ről kiszivárgott képekre, amik akkor kicsit furán hatottak, de a Note 3-nak jól áll. A kezelő gombok a szokásosak, elöl nem sok változás történt az előző széria óta. oldalt egy fém keret fut körbe ami barázdált és kényelmes fogást biztosít. A hátlapon kezdődnek az újítások, egy nagyon szép és kellemes bőr szerű hátlapot kapunk, amin körbefut egy sáv mintha varrás lenne. Természetesen alul ott az S Pen is. A készüléket mi fehérben kaptuk meg, de feketében is kapható.

_DSC0209.JPG

A tartozékok között ott az USB 3,0-ás töltő és adatkábel, ami jó hír ha valaki gyorsabban akar fájlokat mozgatni a készülékre. Ha minden igaz egy kényelmes fülhallgató is jár a készülékhez, de mi ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni, mert nem kaptunk, de a gumiharangok benne voltak a dobozban. 

_DSC0225.JPG

Szoftver, hardver:

A készüléken a kiadáskor legfrissebb 4.3 volt, és hamarosan érkezik az időközben bemutatott 4.4 is. A kezelő felület a Samsung sajátja természetesen, nagyjából ugyanaz, mint az S4-nél volt, de azért vannak dolgok amiket csak a Note 3 tud. Itt gondolok az S pen funkcióira, amikből van bőven. Van helyi menünk a kijelző fölött kattintva, tudunk kis ablakban megnyitni néhány programot, mint a számológép és ilyenek. Akinek nagy a készülék kijelzője, egy mozdulattal kisebbre veheti a hasznos felületet. Továbbá van WatchOn és minden az S4-ben megismert finomság. Természetesen futtattuk a szokásos teszteket is Antutu: 34728, Smartbench: 9000/4391, Quadrant: 21076, Geekbench: Single-core: 945, Multi-core: 2809.

2013-11-07 19.21.50.png 2013-11-07 19.22.22.png

A készülék hardveresen egy vadállat, egyfajta erődemonstráció is a gyártó részéről. A készülék processzora régiótól függően nálunk Qualcomm Snapdragon 800 melyben négy darab 2,3 GHz-es Krait 400 mag dolgozik. A grafikus megjelenítésért Adreno 330 felel, ezek mellett pedig 3 GB RAM van a phabletben, ezekkel jelenleg az egyik legerősebb hardverrel szerelt Androidos készülék. A felhasználónak felszereltségtől függően 32 vagy 64 GB áll a felhasználó igényeivel szemben, igaz a 32 GB-ből "csupán" 25,5 GB-t használhat. Persze ezt bővítheti még akár 64 GB-os microSD kártyával is.

2013-11-13 06.58.26.png 2013-11-12 09.38.07.png

Multimédia:

A készülék multimédiás képességi hozzák az elvártakat, semmi sem tudja megakasztani videó lejátszási tekintetben. Fotózás terén a 13 megapixeles kamerájával nem sok gond van, a szoftver okos, ugyanazt tudja, amit az S4 így azért itt nem kapunk sok újdonságot. A FullHD videózás nem meglepetés, viszont megjelent a 4K videózás is mindezt 30 FPS sebességgel. 

_DSC0230.JPG

 Zeneileg majdnem minden szempontból kielégítő. Sajnos itt is búcsút inthetünk az Fm rádiónak, oké hogy egyes piacokon nem elvárás, de ha már lehet különböző procival szerelni, nem hinném, hogy nagy gond lenne az európaiba betenni azt a modult. Ezen kívül persze mindennel megbirkózik. 

Adatkommunikáció, összegzés:

El vagyunk kényeztetve, LTE sebesség is elérhető, így maximálisan 150 Mbps sebességgel is száguldozhat a net, ha amerre vagyunk elérhető. Amennyiben ez nem, akkor a HSPA 42 Mpbs-es sebességet élvezhetjük. Wi-Fi-ből elérhető jelenleg az összes szabvány vagyis 802.11a/b/g/n/ac protokollokat ismeri, emellett HotSpotként is használhatjuk természetesen. Bluetoothból alacsony fogyasztású 4.0-ásat kapunk, és a már említett microUSB 3.0-át is megkapjuk. Telefonáláskor a hang tökéletes, mindkét oldalon, így mindig halljuk a partnerünket. Az üzemidőre sem panaszkodom, hisz átlagosan 2 nap után kért töltőt, és még utána is jó pár órát bír a telefon.

_DSC0213.JPG

Összegezve, a készüléket én személy szerint nem vártam nagy durranásnak, viszont az év legjobb készülékei közé került nálam. Van benne újdonság, még mindig. A bőr szerű hátlap szerintem telitalálat volt, a méretei épp kezelhetőek, és ennél jobb készüléket már nehéz összerakni. Feladta a leckét magának a Samsung, hisz jövőre nehéz lesz ennél jobb készüléket hozni, véleményem szerint a Note széria már már fontosabb lehet mint az S. 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!