Huawei Ascend Mate

Nagyon nagy

Úgy tűnik, a phabletek időszaka van, hisz még vissza sem küldtük a Note 3-mat, ár meg is érkezett az Ascend Mate. Meglepődtem, mikor láttam, ez bizony nagyobb mint a fent említett készülék, de gondoltam megbirkózom ezzel a mérettel is. A készüléket ezúton is köszönjön a Huawei Magyarországnak.

Ascend Mate_1.jpg

Külső, doboz:

A készülék nagyon nagy, 163.5 x 85.7 x 9.9 mm méreteivel rászolgált a phablet kategóriára, de azért szerintem már túl nagy, vagy csak az én kezem kicsi. A készülék kijelzője 6,1 hüvelykes és a 720p felbontású kijelzőjével együtt nem egy PPI bajnok, de azért pixeleket így is nehéz találni. A betekintési szögek rendben vannak, napfényben is egész jól olvasható. A készülék a Google elképzelése szerint a gombokat, a kijelzőből veszi le, én személy szerint nem nagyon szeretem ezt a megoldást, viszont ekkora kijelzővel ez nem volt olyan nagy gond. 

Az egész készülék egy nagy hasáb, és ívelt a hátlapja, hogy jobban belesimuljon a kezünkbe, ne olyan érzés legyen, mintha egy fél téglát fognánk egész nap. A készülék tetején van a jack csatlakozó és mellete találjuk a microSIM foglalatot egy kis ajtócska mögött. Bal oldalon hasonló módon van elhelyezve, a microSD kártya foglalata is, hogy miért így van megoldva? Mert unibody a kis drága, így le kell mondani az akksi cserélgetésről. A készülék jobb oldalán találjuk a ki/be kapcsoló és kijelző feloldó gomb. Alatta pedig a hangerő gombok találhatóak.

Ascend Mate_4.jpg

Hardver, Szoftver:

A készülék már nem egy mai darab, hiszen még februárban mutatták be, és ez látszik a hardveren is. A chipszet saját Huawei K3V2 melyben egy négymagos, magonként 1,5 GHz-en pörgő processzor dolgozik. A grafikus gyorsítóról nincs pontos információnk, viszont jó hír, hogy RAM-ból 2 GB áll rendelkezésünkre, ami bőségesen elég manapság. A felhasználó számára 8 GB beépített tárhely áll rendelkezésre, amit microSD kártyával meg lehet dobni még 64 GB-tal. Benchmark eredmények: Geekbench 3: Single-core: 386, Multi-core: 1291, Smartbench: 4706/2969, Quadrant: 5070, Antutu: 14978.

2013-11-13 22.48.01.png 2013-11-14 11.09.05.png

Szoftveresen nem a legfrissebb, a tesztelés időszaka alatt 4.1.2 volt a készüléken, de egyes régiókban már elérhető a 4.2 is, ami még mindig nem a legfrissebb verzió, a hardver képes lenne frissebb szoftverre, remélhetőleg a gyártó is lát fantáziát a phablet további támogatásában. A kezelőfelületet teljesen átszabták és a gyártó saját Emotion UI v1.5 uralja a területet. Nagy vonalakban nincs menünk, minden a képernyőkön van elhelyezve, valahonnan ismerős ez nekem (iOS). Sok téma közül választhatunk, ami igazán kellemes dolog, így mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet, de ha nem még mindig lecserélhetjük, a Play áruházból. Alapból kapunk egy csomó alkalmazást, Az AirSharing a gyártó saját felhőszolgáltatása, fájlok megosztására, a DLNA névre hallgató program, amivel az ismert szabványt használhatjuk. A Kingsoft Office egy teljes verziós irodai szoftvercsomagot, továbbá a Biztonsági mentés segítségével menthetjük és visszaállíthatjuk a rendszert. Továbbá vannak még, időjárás jelentő, fájlkezelő, zseblámpa, alkalmazás telepítő appok is, és a szokásos közösségi appok mellett még a Riptide GP is előre van telepítve.

2013-11-14 11.10.05.png 2013-11-14 09.37.01.png

Multimédia:

A készülék fő kamerája 8 megapixeles, átlagosnak mondanám inkább, a szoftverben állíthatjuk a felbontást, a fehéregyensúlyt, érzékenységgel babrálhatunk, adhatunk a képeinkhez különböző effekteket, GPS koordinátákkal is elláthatjuk a képeinket, így hely alapján is ki tudjuk keresni őket. 

2013-11-13 22.47.03.png 2013-11-13 22.47.11.png

Zenehallgatásra a Play Musicon kívül, a gyártó saját elképzelését is használhatjuk, amiben kicsit több opciónk van, és a Dolby Digital hangzást is aktiválhatjuk, és a dalszövegeket is képes megjeleníteni. Videólejátszára megkapjuk a TPlayer, ami a 1080p tartalmakkal is könnyedén elbánik, és feliratokat is olvas, ha azok neve megegyezik a videó nevével. Nagy örömünkre van Fm-Rádió is, ami ugyan megtalálja az állomásokat, de nem jelenít meg semmi plusz információt.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés:

A készülék minden finomsággal rendelkezik, amit elvárnánk tőle. Csupán NFC és LTE nincs. Öt sávos UMTS mellé van négysávos GSM mobilhálózaton 21 Mbps sebességgel tudunk letölteni, míg 5,76 Mbps feltöltési sebesség. A mobilnetet megoszthatjuk wi-fi-n, továbbá van még Wi-Fi direct, Bluetooth (4.0 LE verzió, A2DP és EDR), és a-GPS, amivel gyorsan talál jelet. A hátlap alatt egy hatalmas 4050 mAh-s akksi van, ami simán bírja 2 napig is, ha nem folyamatosan nyomkodjuk. Persze erőteljes igénybevétellel simán lemeríthető 1 nap alatt is. 

Ascend Mate_5.jpg

A készülék egy jól átgondolt folyamat végeredménye, bár nekem kicsit nagy volt, de az egykezes funkcióval könnyebb az irányítás. A kijelző jó, a készülék gyors, igazából a szoftver frissességén semmire sem lehet panaszunk. Véleményem szerint az ideális kijelző méret valahol 5 hüvelyk környékén van, és ez azért már túl nagy. Csúcs készülékhez mérten az ára is akörül van, 100 ezer volt amikor nyáron elkezdték forgalmazni, és ez az ár azóta sem csökkent. De azoknak akiknek, egy nagy készülék kell, ami mellett a Note 3 is eltörpül, és persze olcsóbb is annál, azok számára ideális lehet.

A képeket köszönjük a Huawei Magyarországnak.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!