LG 47 hüvelykes okosTV

47LA860V

Próbáltunk nyitni az okosTV-k felé, hiszen már ott is elég jó hardver, és így több jó alkalmazás is megjelent már, ebben partnerünk az LG Magyarország volt, ezt ezúton is köszönjük nekik. A készülék amit kaptunk pedig egy elég jó darab. Korábban olvastam, hogy 2013-tól már csak a különleges mozgás alapú távirányítók kerülnek a felső kategóriás készülékeke mellé, és lesz beépített kamera is, ez tesztalanyunknál igaznak bizonyult.

LA86_A_large_01-screen.jpg

Külső, tartozékok:

Az LG mindig is odafigyelt a készülékei külsejére, ez a tv-k esetében hatványozottabban igaz, és amit mi megkaptunk, nos a kidobozolás után elállt a szavunk. Gyönyörű egy darab, letisztult és mégis tökéletesen illik bárhova. A Cinema Screen formatervezési vonulatba tartozó készülék mindössze 3,5 centi mély, kávája kb 1 cm, de kikapcsolt állapotban nem is látszik, hogy nem egy hatalmas keret nélküli kijelző az egész tv. Az egész tv-n a fekete-ezüst színek uralkodnak, és jól áll neki, a talpon és az LG logónál viszont nem szögeletes az egész, hanem az ívek is előkerültek, így csodás összhangban van az egész tv. 

_DSC0043.JPG

A kezelőgombok hátrakerültek, de ezekkel nem sok mindent tudunk csinálni, továbbá hátul vannak az interfészek is. 4 db HDMI 1.4 az egyik ARC támogatással, vagyis képes vissza is adni a hangot, így házimozira köthető gazdaságosan a lejátszani kívánt média. Kapunk USB portokat is, szám szerint 3-mat ezekből az egyik pedig 3.0-ás. Van SCART (amit én nem találtam meg), kompozit, komponens, digitális audio, és Ethernet csatlakozók, valamint CI kártya slot is van, hogy tudjunk fizetős kábeles csatornákat is nézni. és persze 3,5 Jack csatlakozó is. Az TV tömege nem haladja meg a 17 kilót, így akár falra is felpakolhatjuk, de véleményem szerint a talpával együtt mutat igazán jól.

A készülék mellé, mi kaptunk, Dual Play szemüvegeket, ami a játékosoknak jöhet jól, a szokásos 4 db 3D szemüveget, és az elengedhetetlen Magic Remote mozgásérzékelős távirányítót.

_DSC0047.JPG

Kezelés:

A készüléket alap esetben a Magic Remote-tal tudjuk irányítani, amin tényleg csak a legszükségesebb gombokat helyezték el. fogása tökéletesen kézbe simulós, és az első pár órás ügyetlenkedés után, igazán szerethető módszer. Igaz a virtuális billentyűzeten nem igazán lehet vele, gyorsan gépelni. A gomboknak van háttérvilágításuk amit belehet kapcsolni egy oldalsó gombbal de igazából a kevés, eltérő méretű és formájú gombnak köszönhetően még sötétben sem nagyon kell bekapcsolni. 

A készülék USB porton keresztül rákötött egérrel, és klaviatúrával is használható, így növelve a böngészés élményét. Van letölthető ingyenes alkalmazás is iOS és Android készülékekre, így akár a telefonunkon is pötyögetünk. 

LA86_A_large_02-COPY-1.jpg

A menürendszer nagyon kellemes, mindent nagy ikonok, és ablakok uralnak, ezt a menürendszert az LG még 2012-ben mutatta be. Minden innen irányíthatunk a digitális műsorújságtól kezdve a személyes beállításainkig, igen személyes, hisz ha több felhasználó használja a készüléket akkor akár egymástól teljesen függetlenül is be lehet állítani mindent, és aki bejelentkezik azét tölti be a készülék. 

A rendszerbeállítások, nem változtak az elmúlt 5-6 évben, talán kicsit igazítottak a grafikán, de minden más a megszokott helyen található. Ez már akkor is jól átgondolt volt, így nem kell 20 almenübe elmennünk ha csupán a net beállításokkal akarunk kicsit babrálni, és az jól is van így. 

Ezen kívül van még egy gyorsmenü, innen elérhető a bemeneti lista, úgy mint a távirányítóról hiányzó számok, ha esetleg kellenének, itt is elkérhetjük akár a felvevőt is, amivel USB-re kötött merevlemezre rögzíthetjük a kívánt műsorokat.

LA86_A_large_05-COPY-1.jpg

Médialejátszó:

A készülékkel szemben nagyok voltak az elvárások, és azokat meg is ugrotta. A készülékre szinte minden ma fellelhető módszerrel juttathatunk médiatartalmat, hiszen van MHL, Wi-Fi, NFC, DLNA így lényegében a konyhából is el lehet indítani a telefonunkról egy videót, hogy mutassuk a családnak, miközben mi épp előkészítjük az ebédet. 

A kezelőfelület, a számítógépeket idézi, lehet rendezni tartalom típus szerint, és akár ömlesztve is, és most már van lehetőség lejátszási listát is csinálni, igaz csak akkor ha a lista elemei ugyanabban a mappában vannak. Videók tekintetében nem kell szégyenkeznie a készüléknek, mindent gond nélkül elvisz, a feliratokat is kezeli, akár pozicionálhatjuk is őket vagy nagyobbra vehetjük, esetleg a szokásos fehér helyett másik színt is választhatunk, hogy mindig olvasható legyen a felirat. Viszont a videóba tekerés a számok hiányában kicsit nehézkes, hisz vagy a virtuális tekerőgombra kattingatunk, vagy a csúszkán húzzuk végig az egérrel/távirányítóval a filmet.

_DSC0045.JPG

Képek szempontjából sajnos nem ilyen jó a helyzet, hiszen csak a JPG-formátumot kezeli, így a PNG vagy GIF készletünket sajnos nem tudjuk megmutatni a barátainknak rajta. Viszont van diavetítés, ami alá zenét is pakolhatunk, vagy nagyíthatunk a képeken és akár térhatásúvá is állíthatjuk őket. 

A zenéinket mp3 vagy WMA formátumban képes lejátszani az ID3 tagekkel is elbíró lejátszó, ami sajnos nem szedi le a zenével kapcsolatos infókat a netről. Sajnálatos módon a FLAC kimaradt a repertoárból, ami azért is fura mert a pár évvel ezelötti TV-k még boldogultak vele. 

Képminőség, hangzás:

Az LG az élvonalban jár az IPS panelok használatával, így szerencsére ebbe a készülékbe is ez került. A képet úgy álíltjuk be ahogy nekünk tetszik, és így mindenki elérheti a számára legszerethetőbb színvilágot. az Edge-LED technológiájú tv-knél félő a felhősödés, a háttérfény egyenlőtlen eloszlása miatt, de itt erről szó sincs. Zajosodás viszont néha előfordul, de ez csak a gyenge minőségű adásoknál fordul elő, de erre is van orvossága a tv-nek, a Zajcsökentés, bár érdemes vigyázni vele, mert túlhasználva elmoshat részleteket. Itt az Utánhúzástól sem kell félni.

A készülék első bekapcsolásánál egyből feltűnik, hogy nem akármilyen hangkeltőt pakoltak a készülékbe, hanem 2.1-et, ami ugyan nem veheti fel a versenyt egy jó házimozival, de mindenképpen jobb mint az átlagos TV hangzás. Egy kellően jó minőségű anyaggal, azért képes betölteni a szobát hanggal, de persze az összes hangzás beállítási lehetőség sem merít ki mindent, pedig akár kézzel is állíthatunk minden hangszínt. 

LA86_A_large_04-COPY-1.jpg

3D:

Mivel a készülék passzív, így nem kell nehéz, és kényelmetlen szemüvegekkel bajlódni, hanem a kényelmes kicsi szemüvegekkel. Viszont amit ez a technológia ad, a másik oldalon elveszi, hisz így nem képes teljes fullHD felbontást leadni ebben az üzemmódban. A készülék már igencsak túljutott a 3D csak egy extra kategórián, hisz minden módot ismer annak megteremtésére, és ha felismeri, hogy bizony itt most ilyen tartalom van akkor át is képes kapcsolni az üzemmódot. 

A mélység és a nézőpont is módosítható, tud 2D-t 3D-be konvertálni, bár ezt egy pörgős akciófilmnél nem javasolnám, mert akkor képes hibázni, van 3D zoomolás is amivel elvileg a hangot optimalizálja a képhez, vagyis ami messzebb van azt halkabban halljuk. 

Extrák:

Manapság már a 3D, az USB-re rögzítés nem kápáztatja el a vevőt, így kell valami még, amitől leesik az állunk. Az LG ennek szánta a hangvezérlést, ami más gyártók megoldásához képest nem tudunk mindent vezérelni vele, ami nem is baj, hisz mire kimondjuk, hogy change channel addigra már jó párszor megnyomjuk a gombot, hisz a Magic Remote úgyis a kezünkben van, hisz abba kell beszélni. Itt csak a böngészőben való keresést könnyíti meg, de csak angolul tud, és sokat hibázik, ezen még van mit javítani.

_DSC0044.JPG

A beépített kamerát, a készülék hátuljáról tudjuk elérni, konkrétan én pár napig kerestem mire megtaláltam, hogy hol is van. A funkciók sora már ígyis hosszú, de még tovább fog bővülni. A kamerával lehet Skypeolni, továbbá videókat is tudunk felvenni, és a mozdulatokkal való vezérlést is így tudjuk használni, ám a Magic Remote-hoz képest elég kényelmetlen megoldás. Továbbá felismer arcokat, így akár egy kép alapján képes felismerni, hogy ki ül előtte és az ő felhasználói profilját betölteni.

Kapunk egy kislexikont is amiben leírják a rengeteg funkció használatát közérthetően. és néha még képeket is kapunk, ez egy jó funkció, remélem több ilyet látunk még.

_DSC0052.JPG

Vannak továbbá appok is a tv-re amikkel jól ellehet szórakozni, néhányat kipróbáltam és a Wii-hez nagyon hasonló irányítással könnyedén játszhatóak egyes Android és iOS-készülékek TV-re optimalizált változatai is.

Összegzés:

Maga a készülék gyönyörű, és mindent tud amire vágyhat az ember, így a foci VB előtt érdemes lehet beszerezni egy nagy képernyős TV-t ha még nincs. Ez a készülék igazi dísze is lehet egy szobának. A kiadásakor az ára közel fél millió forint volt, de ma már ez kicsit mérséklődött és ha ügyesen keresünk a neten megtalálhatjuk a jóval kedvezőbb árakat is, hisz van ahol már 330 ezer forint környékén megvásárolható, ami még mindig nem túl olcsó, de a képminőség és a sok extra szerintem megéri az árat.

Képek: LG.com

 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!