Samsung Galaxy S5 és Gear Fit nagyító alatt

A Samsung Magyarország révén lehetőségünk adódott tesztelni a Galaxy széria legújabb tagját, a Galaxy S5-öt, illetve a hozzá tartozó Gear Fit okosórát is. Az első benyomásom az volt, hogy ez a telefon az általam megszokott 4 hüvelykes készülékhez képest nagyon nagy, de elég hamar meg lehet szokni ezt a méretet is, sőt, a Galaxy után a kisebb méretű telefonom fogása vált idegenné.

_DSC0070.JPG

Tartozékok

Sajnos nem tudjuk bemutatni, hogy vásárláskor milyen kiegészítőket adnak a készülékhez, mert demó dobozban kaptuk meg, vagyis egy szimpla fehér dobozban, amiben benne volt maga a telefon, illetve a töltő egyéb kiegészítők nélkül, de hivatalosan jár hozzá még egy fehér fülhallgató is. A legfontosabb tartozék viszont még hátra van, ez pedig nem más, mint a Gear Fit okosóra.

Korábban már bemutattuk a Samsung Gear 2 és Gear 2 Neo órákat, viszont azóta történt egy kis változtatás az óra kinézetében. Az első, hogy a Samsung a Gear Fit-et kifejezetten sportos kinézetűre tervezte, amit sikerült is elérniük a hosszúkás, de keskeny kijelzővel. A másik nagy változtatás, hogy itt már hajlított kijelzővel találkozunk, ami sokkal dizájnosabbá teszi az egészet. Ami viszont kikerült ebből, az a kamera, az infraport és a belső memória zene tárolásához, de cserébe az akkumulátor üzemideje jelentősen megnövekedett (3-4 napig bírja egy töltéssel). Az óra, mint az elődjei, Bluetooth 4.0 segítségével kapcsolódik a telefonhoz, így a beállított értesítéseket a készülék rögtön továbbítja az órának, valamint a Médiavezérlő menüponttal tudunk váltani a számok között, szüneteltetni tudjuk a lejátszást, illetve a hangerőt is állíthatjuk anélkül, hogy a telefont elő kéne venni. A pulzusmérő továbbra is megtalálható az óra hátulján, aminek a használatakor figyelmeztet is, hogy orvosi célokra nem alkalmas.

GearFitOnHand.png.jpg

A Samsung valamilyen oknál kifolyólag úgy gondolta, hogy a felhasználóknak kényelmesebb, ha ki kell törniük a karjukat az óra használatához, de szerencsére a beállításokban elforgathatjuk a képernyőt, így sokkal természetesebb módon kezelhetjük az órát. A Gear Fit Manager program segítségével állíthatjuk be a telefonon, hogy milyen értesítéseket szeretnénk kapni, milyen háttérkép legyen, illetve itt akár saját képeinket is beállíthatjuk háttérnek. Ha nem tetszik az óra "számlapja", akkor azt is át tudjuk állítani, ugyan itt kicsit korlátozva vannak a lehetőségek, de így is 15 különböző óra közül választhatunk. Amennyiben az ikonok elrendezésével van problémánk, azt is tudjuk állítani, bár szerintem elég logikus a gyári elrendezés.

GearFitManager.png GearFitClocks.png

A Gear Fit jelenleg 17 készülékkel kompatibilis, amik a következők:

  • Samsung Galaxy S5
  • Galaxy Grand 2
  • Galaxy Note 3
  • Galaxy Note 3 Neo
  • Galaxy Note 2
  • Galaxy S4
  • Galaxy S3
  • Galaxy S4 Zoom
  • Galaxy S4 Active
  • Galaxy S4 mini
  • Galaxy Mega 6.3
  • Galaxy Mega 5.8
  • Galaxy Note 10.1 (2014 Edition)
  • Galaxy NotePRO (12.2)
  • Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4) 

Akik követik a divatot, vagy csak egyszerűen szeretik a színes dolgokat, azoknak jó hír, hogy a Gear Fit szíja cserélhető, ráadásul 6 különböző szín közül lehet választani. Az egyetlen dolog, ami engem személy szerint aggaszt, az a szíj biztonságossága, hiszen itt két fém pöcök tartja össze, amit nem olyan nehéz lepattintani.

GearFit.png

Külső

A Galaxy S5 egy 5.1 hüvelykes Full HD AMOLED kijelzőt kapott, aminek az épségéért Gorilla Glass 3 biztosít. A képernyő betekintési szögére nem lehet panaszkodni, a színek is a helyükön vannak. A készülék alján található a 3.0-s MicroUSB, illetve helyet kapott itt egy MHL 2.0 is amivel rá tudjuk kötni a telefont nagy felbontású tévékre is. Ezek a csatlakozók egy fedél alatt kaptak helyet, ami a vízállóságot szolgálja, ugyanis az S5 megfelel az IP67-es szabványnak, ami röviden annyit tesz, hogy ha rendesen le van zárva a készülék (a hátlap rendesen illeszkedik, illetve az alsó fedél is be van zárva), akkor 30 percig bírja 1 méteres vízben. Ez a vízállóság érvényes a Gear Fit órára is, így kézmosásnál, mosogatásnál és egyéb víz közeli tevékenységek során nem kell feltétlenül levenni, de azért úszni ne menjünk el benne :). Kíváncsi voltam, hogy ha már vízálló a telefon, akkor lehet-e csinálni vele képeket a víz alatt, de sajnos nem sikerült, mert az kijelző víz hatására ugyan nem megy tönkre, de nem az érintést sem érzékeli ;).

bot.jpg

A készülék tetején kapott helyet az infraport, valamint a jack dugó, ami fedlapot ugyan nem kapott, de a vízállóságot nem befolyásolja. Az infraport és a Smart Remote program segítségével másodpercek alatt alakíthatjuk át telefonunkat távirányítóvá, ami nagyon sok készüléket kezel. A tényleges hatékonyságát nem tudtam kipróbálni, lévén hazai terepen (Samsung TV) várható volt, hogy probléma nélkül működni fog.

Top.png.jpg

Jobb oldalt található a bekapcsológomb, bal oldalt pedig a hangerőszabályzó. Amit hiányolok, az a hardveres exponáló gomb, ami nem csak kényelmesebbé tenné a fényképezést, de a víz alatti képek készítését is lehetővé tenné.

Side.jpg

A hátlapon található a kamera, amire kifejezetten nagy hangsúlyt tettek. Ez azt jelenti, hogy maga a kamera 20 megapixeles, viszont a legnagyobb képméret, amire képes, az 16 megapixel, ami valljuk be, szinte mindenre elég. Közvetlenül a kamera alatt kapott helyet a vaku, illetve a pulzusmérő is, így nem csak a Gear Fit segítségével tudjuk megmérni a pulzusunkat, hanem a telefonnal is.

Back.jpg

Ami igazán nagy újítást jelentett a Samsungnál, az a Home gombba épített ujjlenyomat olvasó. Sokan panaszkodnak rá, hogy 10/10 nem olvassa le rendesen, de szerintem csak megszokás kérdése, hiszen szinte pontosan ugyan úgy kell lehúzni az ujjunkat, mint amikor bevittük az ujjlenyomatunkat, de egy idő után rá fog állni a kezünk, nekem például 10/8 sikerül felnyitnom első próbálkozásra. Ha mégse sikerül valamilyen oknál fogva, akkor továbbra is lehetőségünk van a beállított alternatív jelszó használatára.

Hardver

A készülékben egy Qualcomm Snapdragon 801-es családba tartozó MSM8974AC ketyeg, vagyis egy 4 magos, magonként 2.5 Ghz-en működő processzorról van szó. A Samsung akkumulátor terén is oda figyelt, hiszen egy 2800 mAh-os aksi található benne, ami ráadásul cserélhető is. Kifejezetten remek érzés, amikor nem kell attól félned, hogy lemerül a telefonod, mire este hazaérsz. Amennyiben inkább a hosszú üzemidő a cél, akkor be lehet kapcsolni a takarékos, illetve az ultratakarékos módot is, ami ugyan elég komoly korlátozásokat rak a telefonra, de akár egy hétig is kibírja töltés nélkül. Memória terén se okozhat hiányt a 2 GB RAM-mal.

 

_DSC0084.JPG

A grafikus megjelenítésért egy Adreno 330-as GPU felel. Összességében azt kell hogy mondja, hogy nem egyszerű megizzasztani ezt a telefont, a legtöbb kihívást probléma nélkül teljesíti. A beépített tárhely talán nem olyan nagy (16 GB), amiből 4 GB csak a rendszer, de ha nagyobb tárolókapacitásra van igény, akár 128 GB-os Micro SD kártyával is bővíteni lehet.

Benchmark.png

Szoftver

A Galaxy S5 a legfrissebb Android operációs rendszerrel érkezik, vagyis a KitKat névre hallgató 4.4.2-es verzióval. A Samsung új zászlóshajójával együtt érkezett meg a TouchWiz új verziója is, ami kisebb-nagyobb változásokat jelent szinte mindenhol. Az egyik legszembetűnőbb változást a beállítások menüpont fogja mutatni, ahol gyárilag rács nézet található, de ha nem igazodunk ki rajta, akkor bármikor át lehet állítani lista nézetre, illetve lapnézetre. Akit részletesen érdekel, hogy mik változtak meg a TouchWiz felületén, azok EZEN az oldalon tudják megnézni az összehasonlító képeket.

Settings.png

A kezdőképernyők között megtalálhatjuk a My Magazine nevű alkalmazást, ahol lényegében a legfrissebb híreket tudjuk kategóriák alapján megnézni. A források közül mi magunk válogathatunk, így akár teljesen személyre szabhatjuk.

MyMagazine.png

A Több ablak funkció a Galaxy S5-ben is megtalálható, amit ha engedélyezünk, akkor a speciális fül segítségével egyidejűleg két különböző ablak tud futni párhuzamosan egymás mellett. A bal oldali nyilat megnyomva érhető el ez a felület, de ha zavar minket a kis nyíl, akkor a vissza gombot nyomva tartva eltüntethetjük ezt, illetve a vissza gomb ismételt nyomva tartásával szintén a több ablak felületéhez jutunk.

Ha a felső tálcát két ujjal húzzuk le, vagy sima lehúzás után a jobb felső sarokban lévő gombot nyomjuk meg, akkor az összes gyorsbeállítás láthatóvá válik, míg alapvetően csak 10 jeleníthető meg. Ez a funkció igen hasznos lehet, ha több, mint 10 lehetőséget szeretnénk használni, vagy ha valamilyen okból egy addig sose használt funkciót kell használni, mint például a Privát mód, vagy autó üzemmód.

QuickSettings.png

Összegzés

Nekem személy szerint nagyon tetszik a telefon, fogásra nagyon jó, kényelmes még a mérete ellenére is. A kamerára nem sok panasz lehet, ha nagyon lassú a fényképezés, akkor érdemes kikapcsolni a stabilizálást, mert az jelentősen meghosszabbítja a fényképezéshez szükséges időt. Az ár-érték arányát nehéz megítélni, hiszen a telefon ára 200-230 ezer forint körül mozog, viszont ha azt számoljuk, hogy maga a Gear Fit kerül körülbelül 50.000 Ft-ba, akkor máris sokkal barátibb.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!