HTC One M8

One még következő

A One széria már évek óta a HTC csúcs készülékeit jelenti, míg eleinte volt a One X aztán elhagyták az X-et és lett csak simán One, most viszont lett a One M8 és így a korábbi modellre már One M7 néven hivatkoznak. Nagyon vártam már a készüléket, igaz nem voltak nagy elvárásaim, hisz papíron azért nem sok mindenben változott. Így azért meglepett egy-két dologgal. A gyártóról folyamatosan jönnek a hírek, hogy nem igazán megy a szekér, de azért évről évre kapunk tőlük egy nagyon erős készüléket. Az eredeti One sok elismerést kapott a fém borítására és ezt viszi tovább az idei készülék is. A tesztkészüléket ezúton is köszönjük a HTC Magyarországnak.

_DSC0119.JPGTartozékok, külső:

A készülék demo dobozban érkezett hozzánk, így arról nem tudunk nyilatkozni, és sajnos tartozékokat sem kaptunk, csak a szokásos töltő, és adatkábel kombót. Ha minden igaz akkor még egy szokásos agybedugós fülest adnak még. A készülékből több szín variáns létezik, mi a legsötétebb szürke verziót kaptuk. A készülékház már kilencven százalékban fémből van, így elképesztően prémium cuccról beszélhetünk, sikerült tovább vinni a tavalyi sikeres dizájnt, ám nőtt a készülék, így bő egy centivel hosszabb az elődjénél. Állítólag minden helyet kihasználtak a belsejében de azért én kicsit sajnálom, hogy a HTC felirat mellett csak egy helyfoglaló csíkot kapunk, nyugodtan lehettek volna továbbra is itt a gombok, a kijelzőre száműzés helyett.

_DSC0127.JPG

Egyedüli probléma ezzel a hihetetlen dizájnnal, hogy hihetetlenül csúszóssá vált a készülék, így meg kell szokni, hogy fogjuk meg biztonságosan, különben bosszankodhatunk. A készülék érdekes módon sokkal könnyebben sérül, és a kijelző jobban ellenáll a karcoknak, mint a hátlap. Sajnos nem vízálló, csak fröcskölés álló, ami azért kellemes dolog. A kijelző 5 hüvelykesre hízott ám a felbontás maradt 1080p így "csak" 441 PPI pixelsűrűségű lett. A panel SUPER LCD3 aminek nagyon jók a színei és a fényereje is meggyőző. A karcolásoktól Gorilla Glass 3 üveg védi. A tovább fejlesztett hangszórók ismét csak lenyűgöző hangot kölcsönöznek neki, így mindig meghalljuk, de ébresztőnek borzalmas... 

_DSC0128.JPG

Oldalait nézve jobbról van egy kis ajtó hova a microSD kártyát pakolhatjuk be akár 128 GB-vel is megtoldva a belső tárolót, alatta a hangerő szabályozó gombot találjuk, ami most már jobban kitapintható, mint az elődnél ezért néha sikerült is akaratlanul a zsebemben megnyomni. A készülék tetején találjuk ismét a bekapcsoló gombot, hiszen ebben van az infra is a távirányítóhoz. Ám mivel hosszabb lett a készülék, néha kényelmetlen lenne feloldani a kijelzőt, így azt gesztusokkal is megtehetjük szerencsére. A bal oldalt egy nagyobb ajtó mögött lapul a nanoSIM foglalat, igen sajnos nanoSIM és az ajtó akkora, hogy kettő is elférne... Spekuláció, de sejteti, hogy lesz valamikor valahol egy két SIM-es változat... Alul találjuk a töltőcsatlakozót és  fülhallgató csatlakozóját is.

Hardver, szoftver:

A készülékben a ma kapható legerősebb hardver található, így nyilván nem okoz neki gondot semmi sem, hiszen egy Qualcomm Snapdragon 801 lapkészlet van a kicsikében. Ez magábafolal egy ARMv7 utasításkészletű processzort, ami Krait 400 2.3 Ghz-es magokat foglal magába szám szerint 4-et, Adreno 330-as grafikus chipet. Ramból továbbra is 2 GB-ot kapunk csak úgy mint az elődnél, persze nem mintha nem lenne elég mindenre. Belső tárhelyből 16 vagy 32 GB lehet a miénk amit mint már említettem lehet bővíteni is, sokak nagy örömére. Továbbá pakoltak bele még egy halom új szenzort is amik kevés energiát használnak, Smart Sensors néven futnak, ezek közé tartozik a gyorsulásmérő is, amivel nem csak futni lehet, de a kijelzőt is fel tudja oldani.

2014-05-01 05.22.47.png

A tesztekben annyira nem érződik a készülék fölénye, de szélsebes a cucc, és egyszer sem sikerült megakasztani használat közben. Rengeteget optimalizáltak a mérnökök, hogy minden csak a megfelelő mennyiségű lehetőleg minél kevesebb erőforrást használja. A készülék erős használat közben melegedik, de nem annyira mint az elődje, de valószínűleg nyári hőségben ez még jobban érezhető lesz.

Természetesen Android 4.4.2 KitKat köszön vissza első indításkor, de készüléken debütált a Sense legújabb 6.0-ás verziója, ami nem változott számottevően az előzőhöz képest, csupán apróságokban, amik viszont még jobban növelik a felhasználói élményt. Különböző színekkel jelölik a különböző típusú dolgokat, például a Blinkfeed-et zölddel, míg mondjuk a névjegyeket, telefonálást pedig kékkel, hogy azonnal tudjuk, hol is vagyunk. A készülékben a sok új szenzornak köszönhetően debütál a Motion Launch funkció is, vagyis bizonyos gesztusokhoz rendelhetünk alkalmazásokat, műveleteket. Többek között például ha elővesszük a zsebből a telefont akkor is bekapcsolt kijelző fogad, ami néha idegesítő, néha viszont hasznos. 

2014-05-01 13.59.19.png

A programok nagy részéről nem teszek említést, hiszen már ismerjük a Polaris Office-t és társait. Inkább azokkal foglalkoznék, amik érdekesebbek. Míg az elődmodell TV appja különösebben nem működött együtt sok készülékkel addig az új már igen, sőt a régi Funai tv-t is gond nélkül kezelte, ami egy kellemes meglepetés volt az előd után. A legtöbb TV-vel és set-top boxxal gond nélkül működik. Gyárilag megkapjuk a Fitbit nevű kis appot, ami egy testmozgást monitorozó app, és a FitBites kütyükkel is kommunikál, de azok nélkül is képes lépésszámlálásra hiszen a telefon tudja. Öröm, hogy a HTC még mindig megtartotta az FM rádiót, ami egy régi dolog, de én szeretem ha a telefon tudja.

Multimédia:

Amikor kezdtek szállingózni az első képek a telefonról, sokan azt gondolták, köztük én is, hogy a gyártó újra megpróbálja a 2 kamerás fotózást, de ez így nem igaz. Ugyanis csak az egyik használható effektíve fotózásra, míg a felső csupán a mélységi adatok gyűjtésére szolgál. Szerintem nem túl tökéletes az elhelyezése, de amikor letakarjuk kedvesen figyelmeztet erre minket a készülék. A kamerán sajnos nem sokat fejlesztettek, de amit igen az kellemes, hisz  ImageChip 2 f/2.0 apertúrájú és 28 milliméteres lencséje 330 százalékkal több fényt enged be a világosabb képek miatt, viszont a felbontás még mindig csak 4 megapixel. A másodlagos kamera segítségével sok jó dolgot, tudunk művelni a képekkel, például fókuszpontot változtatni a kép elkészítése után, előtérbe helyezni a tárgyakat, ha épp nem úgy sikerült a kép ahogy kellett volna. Az éjszaki fotózásnál a kéttónusú vaku segít, amit nagyon jól összehangoltak a szoftverrel, igazán élettel teliek a színek még sötétben fotózásnál is.

2014-05-01 13.47.42.png

Maga a kameraszoftver nagyon okos, rengeteg beállításunk van. Videót viszont még mindig csak 1080p felbontásban tudunk felvenni maximum 60 FPS-sel. Azért ez úgy gondolom még mindig elég. A Zoe már nem csak 3 másodperces folyamatos rögzítésre képes, hanem ha csak megnyomjuk, 1 képet készít, ha 5 másodpercig nyomva tartjuk, akkor addig folyamatosan rögzít, ha tovább akkor videót rögzít. Az elkészült képek szerintem vállalhatóak, nem sok zajt mos el a szoftver, igazán élvezhetőek, és tényleg szépek lettek a képek, közösségi oldalakra feltöltve nagyon jól mutatnak. Az elülső kamera 5 megapixeles, és tökéletes 'szelfizni' erre is gondolt a gyártó.

Ahogy már említettem a készülék BoomSounddal van felszerelve, és hangosabb az elődjénél, elvileg azzal, hogy a kamerák jobban bele simulnak a készülékházba, jobb a basszus, de ezzel nem teljesen értek egyet, de tény hogy még mindig jobban szól mint bármilyen másik telefon.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés:

A készülék minden finomságot tud, amit kell egyszerűen hozza az elvártat. Van itt 4G/LTE kétcsatornás WiFi, ami támogatja a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat. Továbbá Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, GLONASS, így bárhol tudunk navigálni. A microUSB 2.0 MHL képes, és OTG-t is tud, így külső tárolót is csatlakoztathatunk. 

_DSC0137.JPG

A készülék akkumulátora nagyobb lett az előd óta, és ez jótékonyan hat rá. Átlagosan 1,5- 2 napot bírt nálam, de nem kapcsoltam be az energiatakarékos üzemmódokat. Az extrém energitakarékos módban ugyan lekapcsol minden kényelmi funkciót, de az alap dolgokat így is tudjuk majd használni, ami adott esetben igencsak jó tud lenni. 

Összegezve az új One egy olyan készülék ami méltó utódja lehet az elődnek, hiszen még prémiumabb érzés, és azokon a helyeken javítottak, ahol elvárt volt, igaz a kamera maradt 4 megapixel, de az is fejlődött valamelyest. Ha ugyanezt a pixel méretet tudnák nagyobb felbontással akkor tökéletes telefon lenne, igaz így is az. A legnagyobb hátulütője az ára ami 200 körül van, persze a szolgáltatóknál kedvezőbb ajánlatok is várnak, de ugyanennyiért kapjuk meg a konkurens készülékeket is, amik hardveresen is hasonlóak, csupán a külső és a szolgáltatások térnek el. 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!