Hogyan küldj iOS appot tesztelésre?

A TestFlightApp szolgáltatás használata

Az iOS fejlesztők komoly problémája lehet felkérni tesztelőket az app kipróbálására, illetve a különböző portálok, blogok (mint pl. a NapiApp) részére biztosítani a kipróbálást. Vannak különböző módszerek, mint a meglehetősen költséges Enterprise fejlesztői program, melynek keretén belül korlátlan mennyiségű készülékre küldhetünk appot, mintegy saját App Store-t nyitva, ennek éves költsége 299 dollár. Hátránya, hogy ha egyszer valakinek hozzáférést adunk az apphoz, és nem zárjuk azt le elég gyorsan, gyakorlatilag bárki elérheti a programunkat. Ennél sokkal biztonságosabb, és ingyenes megoldás az AdHoc, azonban ennek korlátja is van, mindössze 99 készüléket regisztrálhatunk be évente. Nem is ezt szeretném most összehasonlítani, hanem a hogyanját.

Szükségünk lesz a felhasználó készülékének UDID azonosítójára, ezt pedig nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Vannak csodálatos UDID lekérő appok, ám ezek egy ideje működésképtelenek. A felhasználók meg tudják még nézni az iTunes programban, ha a készülék csatlakoztatva van, ám sokszor nem tudják, hogyan, és hibásan másolják le a kódot. Amennyiben elkezdjük használni a TestFlightApp ingyenes weboldalt, melyet nemrég vásárolt fel az Apple, kitűnő eszközt kapunk a kezünkbe. Rövid regisztráció után ezt a képet láthatjuk.

dashboard.png

Első feladat, hívjuk meg a felhasználót, hogy regisztráljon az oldalra. Ha minden rendben megy, hamarosan kapunk emailt a regisztrációról, ha még nagyobb a szerencsénk, a felgasználó a készülékét is regisztrálta. Ha nem, jelezzük neki, hogy a telefonján vagy tabletjén is nyissa meg az emailt, és csinálja rajta végig a regisztrációt. Ekkor a portál le fog tölteni az eszközre egy profilt, aminek segítségével tudja majd telepíteni a programot a TestFlightról.

invite.png

Amint megkaptad a felhasználó UDID-jait, be tudod regisztrálni az Apple Developer portálon, letöltheted a profilt, és elkezdheted archiválni az appodat. Amennyiben igény lenne ennek a folyamatnak a leírására is, jelezzétek, szívesen közzéteszem. Ha elkészült az IPA, a Dashboard-on ki lehet választani az Upload Build gombot, és feltölteni az új verziót. Nem kell új verziószám neki, a TestFlight automatikusan kezeli a verziókat, és azt is felimeri, ha az appnak már volt előző feltöltése.

upload.png

A feltöltés után megérkezünk a Permissions oldalra, ahol be tudjuk jelölni, mely felhasználók férhetnek hozzá a legutolsó verzióhoz. Ha később szeretnénk kibővíteni a kört, elég csak feltölteni egy provisional profilt ugyanezen az oldalon. Ha megnyomjuk az Update & Notify gombot, az összes olyan felhasználó fog kapni egy email a frissítésről, akik engedélyezve vannak, és még nem kaptak emailt róla. Ezután nincs más dolguk, mint telepíteni, és kipróbálni.

permissions.png

Sok sikert a teszteléshez!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!