Hatalmas leépítések a Microsoft-Nokiánál

Amikor hivatalosan is bejelentésre került a Nokia felvásárlása, valahol mind tudtuk, hogy az bizony nem csupa móka és kacagás, és nem csak pozitív hatása lesz ennek a jövőre nézve. A Nokia's Devices and Services megvétele után körülbelül 25 000 új dolgozó került a redmondi óriás felügyelete alá.

A Microsoft közleménye szerint a következő egy évben körülbelül 18 000 dolgozójától kíván megszabadulni, ebből 12 500 fő az áprilisban átvett Nokia dolgozókból kerül elbocsátásra. Ez az eddigi legnagyobb leépítés a redmondi cég történetében, a jelenlegi dolgozók csaknem 10 százaléka.

MSFT_logo_png.png

 Satya Nadella, a cég jelenlegi elnöke levelében azt írta, hogy a következő hat hónapban 13 000 embertől válnak meg, akik javarészt a jelenlegi termelésben, és beszállításban dolgoznak. Azt is megemlíti, hogy az összes dolgozónak jár a tisztességes végkielégítés, valamint minden elküldött dolgozónak átmeneti segítséget is nyújtanak. A közleményből kiderül, hogy körülbelül 800 millió dollárt különítettek el a végkielégítések rendezésére.

Sajnos ez az intézkedés a komáromi Nokia gyárnak sem kegyelmez, ahol minden dolgozónak felbontják a munkaszerződését november végéig. Ez körülbelül 2000 embert érint.

Az MS történetében nem ez volt az egyetlen, nagyszabású leépítési hullám. 2009-ben a munkáltató körülbelül 5000 dolgozójától vált meg, bár ez a szám elenyésző a mostani elbocsátásokhoz képest.

A leépítések hátterében két dolog állhat. Egyrészt a Microsoft előző negyedéves pénzügyi jelentése (mely ezek szerint nem túl kedvező), valamint a redmondi vállalat a teljes termelését próbálja Ázsiába menekíteni - a már meglévő gyáraiba - a jóval alacsonyabb munkadíjak miatt.

Forrás: WPCentral, WinMagazin

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!