A rootolásban nincs semmi mágia

avagy oszlassunk el pár tévhitet

Ha az ember olvasgat az interneten, egyre több olyan bejelentéssel találkozik, hogy egy-egy felhasználó rootolta z Android telefonját vagy tabletjét, netán óráját, és ettől az sokkal jobban működik. Ez egy csapda, amelybe rengeteg ember beleesik, mivel a superuser vagy root jog egy Linux alapú készüléken mindössze lehetőséget ad, hogy bármit jobbá tegyél. Ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy bármit rosszabbá tegyél, netán mindent tönkretegyél, és ne maradjon más a kezedben, csak egy kupac alkatrész. Ahogy a mondás tartja: nagy hatalommal nagy felelősség is jár. De önmagában superusernek lenni semmit sem jelent.

Android-root-1.jpg 

Minden egy fájl

Android-root-2.jpg

Bármelyik Unix alapú operációs rendszerben, legyen az Ubuntu, Android, vagy akár OS X, biztonságosan kijelentheted, hogy minden csak egy fájl. Ha egy pendrive-ot csatlakoztatsz egy USB porthoz, egy fájl beolvasódik, egy másikba pedig írni kezd a rendszer. Ha változtatod a hangerőt, megváltoztatsz egy fájlt, ami megmondja a hangszervernek, mekkora legyen a hangerő. Ha szeretnéd látni, mennyi a hátralévő akku kapacitás, egy fájlt olvasol be, melyet a kernel (a rendszer magja) írt felül nem sokkal előbb. Ha a processzor működését szeretnéd változtatni, beírsz egy új értéket egy fájlba.

Ezt te is ki tudod próbálni. Csatlakoztasd az Android készülékedet a számítógépedhez, nyisd meg az ADB-t, és nézd meg a /proc és /sys könyvtárakat. Ez egy utasításkészlet, melyet a kernel magának ír és olvas, és minden információt megtalálsz bennük az akkumulátorodról, és minden egyéb rendszerfolyamatról. Ha ezeket a fájlokat tudjuk manipulálni, máris megváltoztathatunk mindent. Ha nem férsz hozzá a telefonodhoz, töltsd le az Android emulátorokat,azon alapértelmezetten van root jogod.

A root egy felhasználó, aki jogosult, hogy tönkretegyen mindent

Android-root-3.jpg

Mivel minden egy fájl, amit képes vagy létrehozni, törölni vagy módosítani, drámai változásokat hozhatsz létre az Android rendszeredben. Mivel felhatalmazni egy felhasználót arra, hogy módosítson egy fájlt, ami nem az övé sosem jó ötlet, az Android jogosultságokat használ, amik megmondják, melyik felhasználónak milyen jogai vannak. A root felhasználó az egyetlen a rendszerben, akinek mindenhez joga van.

Rootolni a telefont azt jelenti, hogy te egy olyan felhasználó vagy, akinek joga van bármit módosítani a rendszerben, amit egy normál user nem tud. Ha a Root Explorert használod, miközben nyomod a gombokat, fájl parancsokat adsz ki, mint root. Ez úgy tűnik, mint valami mágia, mert nem kell semmi nehezet tegyél, csak telepíteni egy appot.

 

A biztonsági faktor

Android-root-4.jpg

Mivel minden csak egy fájl, és a root jogosult bármit megtenni bármelyik fájllal bárhol az Android rendszereden belül, nincs is egyszerűbb megszerezni érzékeny információkat rólad egy biztonságosnak hitt területről, és elküldeni azt egy szerverre a világ bármely pontján. Nem is kell mást tenned, mint a rootolás után letölteni egy appot bármelyik kalóz szerverről, amelyik tartalmazza ezt a funkciót.

Amikor veszel egy Android készüléket, a root nincs engedélyezve pont a te biztonságod érdekében. Amíg nincs rootolva, nem tudnak hozzáférni az adataidhoz, bankkártyádhoz, nem tudnak a nevedben telefonálni vag emelt díjú SMS-t küldeni, és legfőképp, nem tudják tönkretenni az esetleg méregdrágán vásárolt telefonodat. Sőt, te sem tudsz kárt okozni magadnak.

Forrás: Androidcentral

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!