4th & Mayor (Windows Phone)

Először is úgy ildomos, hogy röviden bemutatkozzak, mint a NapiApp blog egyik új szerzője. Akik olvasgatják testvérblogunkat, a WinMagazint, azok már ismerhetnek, hisz ott jelent már meg pár hosszabb (néha rövidebb) írásom. Itt a megtisztelő főszerkesztői felkérést elfogadván elsősorban a Windows Phonera készült alkalmazások bemutatásával fogok foglalkozni, de elképzelhető időnként rövid kiruccanás a zöld robot földjére is.

Az Alt+R rovat célja pedig az lenne, hogy egy-egy, esetenként egyszerre több alternatív megoldást mutassak be, hisz egy adott szolgáltatást nagyon sokszor nem csak a gyári appal érhetjük el, mert éppen nem vagy csak nagy késéssel jelent meg (pl. Instagram Windows Phonera) vagy a külső fejlesztő által készített program szebb, jobb, gyorsabb, kényelmesebb vagy egyszerűen csak más, mint a "gyári".

Az első ilyen alkalmazás a 4th & Mayor nevű 4th Square klón lenne.

Ár: ingyenes
Link: store / social kiegészítőweboldal
Méret: 2 MB

Először gyorsan pár mondatban, azok kedvéért, akik még nem ismernék, mi is az a Foursquare (4sq)? Egy 2009-ben létrehozott gemifikáción alapú helyajánló rendszer. Ok, de mi az a gemifikáció (avagy gamifikáció)? Amikor egy nem játékos, napi tevékenységet játékos szemlélettel és gondolkodásmóddal közelítünk meg. Ez segíti és noszogatja a felhasználókat, hogy még tovább és tovább használják az adott alkalmazást. A Foursquare esetén ezt kitüntetések, badgek megszerzésével illetve pontrendszeren alapuló leaderboarddal érik el. A Foursquare esetén a felhasználók bejelentkeznek, "check-inelnek" különböző helyeken, legyen az a munkahelyük, egy múzeum, egy reptér vagy tulajdonképpen akármelyik hely, ahol éppen járunk. Minden ilyen tevékenységért pontokat kapunk, amik előbb-utóbb különböző kis kitüntetésekben, ún "badgekben" manifesztálódnak. Ezek mellett látjuk, hogy az ismerőseink hova jelentkeztek be, sőt a program a lokációnk alapján felajánl  meglátogatandó helyszineket. Természetesen minden egyes helyszinhez írhatunk is ajánlásokat, feltölthetünk fényképeket, tehát mások is megismerik a tapasztalatainkat. Nagyvonalakban ez a Foursquare lényege. És ehhez rendelkezésünkre áll mobilos kliens minden elterjedt mobil operációs rendszerre.

És most jöjjön a 4th & Mayor, ami tulajdonképpen egy alternatív Foursquare kliens.

Az alkalmazás kezelőfelülete átgondolt és tökéletesen illeszkedik a már megszokott Metros/ModernUI-os képbe. Személy szerint kicsit zavaró, főleg a Foursquare után, hogy csak és kizárólag egy sötét felület áll a rendelkezésünkre, ami hosszú távon sokkal szembántóbb, mint a világos verzió. Talán elfért volna a beállítások között egy fekete-fehér váltási lehetősége. Természetesnek mondható a Windows Phone világban, hogy egy alkalmazás röccenés nélkül simán fut, a 4th & Mayor is ilyen. Gyorsan indul, egzakt mérés nélkül, csak a megérzésekre hagyatkozva, még a gyári, hivatalos Foursquare alkalmazásnál is sokkal gyorsabban, és működése közben sem érezhető semmilyen bealssulás vagy elgondolkodás. Érdekes, és a Foursquare appból hiányzó funkció, hogy a ránk vonatkozó összes adatot, mint például a tippjeinket vagy badgeinket egy helyen összegyűjtve látjuk a profilunk alatt. Belekerült a sokak által várt fénykép feltöltés lehetősége egy-egy venuehoz, illetve kommentelhetjük mások bejelentkezéseit. Ezek mellett fontos megemlíteni a fejlesztők pozitív hozzáállását az újításokhoz, hisz a weboldalon bárki javasolhat számára hiányzó funkciókat, melyek előbb-utóbb a végleges kiadásba is bekerülnek.

5.jpg

Az egyetlen negatívum jelenleg a push értesítések hiánya, de ettől eltekintve az app egy teljes értékű és nagyon jól használható Windows Phoneos Foursquare kliens. Sőt, a külön, ingyenesen letölthető Social Extension alkalmazás segítségével a Me csempénk kibővíthető egy check-in modullal is.

Ennyi bevezető után fussuk át a program, egyébként végtelenül egyszerű, használatát.

A kellemes kezdőképernyőn értelem szerűen bejelentkezhetünk már meglevő 4sq fiókunkkal, vagy ha nincs ilyenünk, akkor regisztrálhatunk egyet. Vagy bejelentkezés nélkül kilistázhatjuk a körülöttünk található érdekesebb helyeket.

1.jpg

Sikeres bejelentkezés után az első alkalommal megkérdezi a program, hogy a helymeghatározást engedélyezzük-e (ez egy helymeghatározáson alapuló program esetén mondjuk ki öszintén, kötelező), kivánunk-e push értesítéseket kapni (amikről majd kicsit később ki fog derülni, hogy nem fogunk ilyeneket kapni) illetve szeretnénk-e használati és esetleges crash riportokat küldözgetni a fejlesztőknek. Ez utóbbit már csak azért is javaslom, mert visszajelzés nélkül egy fejelesztőnek pokolian nehéz javítani a hibákat.

A program rögvest elénk tárja napi bontásban az ismerőseink aktuális check-injeit. (Erre nincs jó magyar szó, mert a bejelentkezés nem egészen ugyan ezt jelenti, ugyan úgy, ahogy a venuera sincs. Ezeket a továbbiakban is angolul fogom használni). Jobbra gördülve az "explore" képernyő következik, ahol az adott lokációnkhoz közel eső helyek közül mazsolázhatunk. Egyrészt úgy, hogy a kereső mezőbe beírjuk, hogy mit is keresnénk, másrészt pedig úgy, hogy az előre definiált csoportokból válogatuk (pl. bolt, étterem és társai).

2.jpg

Tovább gördülve eljutunk az utolsó képernyőig, ami a "lists" nevet kapta. Ide egyrészt összegyűjthetjük magunknak az érdekesnek tűnő, esetleg késöbb meglátogatandó helyszíneket, valamint megtekinthetjük, hogy hol fordultunk elő gyakran.

Ezek mellett a képernyő alján találunk 3 illetve 4 gombot, attól függően, hogy melyik lapon tartózkodunk valamint a Windows Phonenál megszokott három-pöttyös menüt. Először is lássuk, hogy a menüben milyen lehetőségeink vannak.  A "my profile" alatt a profilunk beállításait látjuk és külön-külön megjeleníthetjük a check-injeinket vagy a már megszerzett badgeinket, míg a "my settings" alatt a program működését befolyásoló beállításokat végezhetjük el. A "tiles" segítségével háromféle csempét tűzhetünk ki, míg a "leaderboard" alatt ranglistát tekinthetjük meg. Az "about 4th & mayor" alatt a program aktuális verziószámát látjuk, a "sign out"-al pedig kijelentkezhetünk az alkalmazásból. A program beállításainál szembesülünk a már említett egyelten negatívummal a push értesítések kapcsán. Itt állítható, hogy a gyors bejelentkezés (quick checkin) esetén automatice postolja-e ezt a program Twitterre és/vagy Facebookra. Valamint, hogy metrikus mértékegységben jelenítse-e meg a távolságot vagy nem. Mint említettem háromféle csempét tűzhetünk ki, az első az általános check-in, a (check-in now), de van lehetőség qr kódos bejelentkezésre is (már, amikor működik) a "qr code check in", ehhez az kell csupán, hogy egy megfelelően előkészített qr kódot fényképezzünk le. Illetve akik nagyon komolyan tolják a gamificationt, azok kitűzhetik a toplistát is és egy pöcköléssel elérhetik az aktuális listát a "leader board" segítségével. Ezen a listán azt láthatjuk, hogy az ismerőseink hány check-int tudhatnak magukénak. A csempék kétféle méretben, úgyismint kicsi és közepes, tűzhetőek a start képernyőre.

6.jpg

Kanyarodjunk vissza a képernyő alján levő gombokra. Az első, a valószínűleg leggyakrabban használt, szolgál bejelentkezásekre, a check-inekre. Megpöccintve elénk kerül a helyadataink alapján közelinek gondolt venuek listája, persze ha nem találjuk az adott objektumot, akkor kézzel is felvehetjük a listára, innentől kezdve (ha csak nem állítjuk privatera a helyszint) más 4th & mayor felhasználók is látni fogják a helyet. Persze, főleg egy frekventált helyszínen, a lista meglehetősen hosszú is lehet, ilyenkor célszerű a keresés funkciót használni. Lehetőség van a gyakran használt helyek kitűzésére is, igy valóban egy kattintás lesz a check-in a jövőben. A frissítés ikon, ahogy a neve is mutatja, frissíti a listát, míg a map megnyit egy térképet, ahol grafikusan is láthatjuk a közelben levő ismerőseinket.

4.jpg

Tehát check-in. Miután a listából kiválaszotttuk a helyet, ahova be kívánunk jelentkezni eldönthetjük, hogy kik láthassák ezt. Ezek lehetnek a 4sq ismerőseink, Twitteres követőink vagy Facebookos kapcsolataink. Illetve ezek kombinációja. A quick check-in esetén a Twitter és Facebook posztolást a "my settings" beállításai döntik el. Természetesen a bejelentkezéshez rövid szöveget (ún Tipet) fűzhetünk vagy fényképet is csatolhatunk. Ezen tipek illetve fényképek mások által is láthatóak lesznek. Amiben a 4th & Major több, mint a mezei 4square kliens, az az, hogy mások check-injeihez is fűzhetünk kommentárokat. És persze láthatjuk, hogy hány pontot kapunk az adott check-inért, és ez a gamifikációs rész, hisz a pontok illetve a helyszinek különböző kitüntetéseket (badge) érnek, illetve ez határozza meg a helyünket a leaderboardon.

3.jpg

A 4squarehoz hasonlóan felvehetünk ismerősöket, de nincs ajánló (például olyan Facebookos vagy Twitteres ismerősők, akik nem ismerőseink 4sqen), csak a telefonunk kontaktjai között tud keresni, illetve manuálisan adhatunk hozzá név, e-mail cím, telefonszám vagy Twitter azonosító alapján.

Még egy fél mondat a külön letölthető Social Extensions alkalmazásról. A program működéséhez már telepített 4th & Mayorra van szükség, de ezt induláskor az alkalmazás közli is velünk és ha még nem lenne telepítve, akkor közvetlenül le is tölthetjük. Ezután a check-in beépül a "me" csempe alá, vagyis ha van ilyenünk kitűzve a kezdőképernyőnkre, akkor közvetlenül ebből a csempéből tudunk check-inelni miután a csempe beállításainál a Social Extension for 4th & Mayort állítottuk alapértelmezett programnak.

7.jpg

Pozitívum: gyors, commentelési lehetőség, teljesebb körű venue kezelés

Negatívum: qr check-in és push notifikáció hibái, csak fekete skin

Végszó: A két program együtt egy nagyon kellemesen használható párost alkot. Ha valaki már unja a gyári 4square alkalmazást vagy csak egy alternatív megoldást keres, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a 4th & Mayort.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!