Uber - a taxizás új útjai

Kevés olyan alkalmazés jelent meg a közelmúltban, sőt, talán nem is volt, ami akkora felháborodást keltett volna, mint az Uber. A vilag sok városában komoly taxis sztrájkok is voltak miatta, nyilván nem véletlenül. Az Uber ugyanis az utasszervezésnek egy olyan új módját vezette be, mely adott esetben a taxisok kárára sok kis sofőrnek tud munkát szerezni. Nem kell engedély, nem kell taxióra, nem kell drosztpénzt fizetni. Azért a legtöbb országban adóznia kell a sofőrnek, hiszen minden bevétel után adót kell fizetni

uber1.png

Na de lássuk, hogy is működik az app. Először tisztázzuk, hogy az elindításhoz sofőrökre volt szükség, és ezt meg kellett szervezni, de a cég már túl van a kezdeti nehézségeken. A használathoz először regisztrálni kell, megavda nevet, telefonszámot és a bankkártyánk adatait vagy a PayPal adatainkat, ami a fizetéshez kell. Tehát fizetés nélkül nem tudunk távozni, ne is reménykedjünk benne. Ha túl vagyunk a regisztráción, kezdhetjük az autó rendelést.

uber2.png

Az egész alkalmazás GPS alapó, a rendeléskor megjelenik egy térkép, rajta a GPS által mért pozíciónkkal. Ezt természetesen lehet módosítani. Ha a térképet lekicsinyítjük (nagyobb területet fogunk át), láthatjuk a közelünkben lévő sofőröket. Miután beállítottuk a beszállás helyét, máris megkapjuk a sofőr nevét, arcképét, autójának rendszámát és típusát. Azt is látjuk, hány perc múlva érkezik az autó. Ha jóváhagytuk, kapunk róla egy SMS-t. Innentől kezdve felhívhatjuk a vezetőnket, vagy ő is minket, így könnyebb az egymásra találás.

uber3.png

Az utazás végén - ha jól értettem, mivel kipróbálni nem állt módomban - a GPS által mért értékek alapján a rendszer kiszámolja a fuvardíjat, levonja a kártyánkról vagy PayPalunkról, a vezetőnek nem kell fizessünk egy fillért sem. Az app megkér, hogy értékeljük az utazást, valószínűleg csak az kap legközelebb fuvart, aki nem kap tól sok rossz értékelést.

Az app letölthető iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra egyaránt, bár a Windows Phone esetében a Store-ban sokan panaszkodnak a GPS kezelésére.

appstore.png

googleplay.png

wpstore.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!