Space Flight - időutazás ingyen

A most bemutatásra kerülő kis program főleg azoknak fog letörölhetetlen mosolyt csalni az arcára, akik a 80-as évek végén birtokoltak legalább egy kvarcjátékot. Vagy a baráti körben volt legalább egy ilyen. Mondjuk egy legendás Western Bar vagy Frogger. Vagy bármi a Nintendo Game & Watch sorozatából.

Fiatalabb olvasóink kedvéért meg kell jegyezni, hogy akkortájt egy ilyen játék beszerzése lényegesen bonyolultabb volt, mint most. Volt mindenféle Cocom lista meg 3 évente kiutazási lehetőség. Úgyhogy akinek volt egy ilyen kis ketyeréje, annak a menőségfaktora alapból ugrott lvl999-re. Pedig ezek borzasztóan egyszerű kis eszközök voltak. Adott egy LCD kijelző és 2 vagy 4 irányítógomb. A "történetnek" megfelelő kis ikonok jelennek meg, vagy tűnnek el a képernyőn, ezzel imitálva a mozgást. Az irányítógombokkal mozgathatjuk az előre definiált poziciókra az általunk irányított "főszereplőt". A játékok általában nem voltak szintekre bontva, hanem az idő előrehaladtával egyre gyorsabban jött az ellen és előbb-utóbb úgyis hibázott a játékos.

wp_ss_20140726_0003.jpg

A nehezen beszerezhető Nintendo Game &Watch sorozat mellett létezett egy orosz gyártó, az "Elektronika" (ofkoz ciril betűkkel), akik 1986 és 1992 között készítették a sikeres japán játékok átíratait. Ezen sorozat utolsó eleme volt az IM-50 Space Flight (Koszmicseszkij Polet). Ennek állít emléket a most bemutatandó program.

Az eredeti kvarcjátékok egyszerűek voltak, mint egy faék, ennek megfelelően az emuláció se bonyolult. Kétféle játékmod van, a klasszikus, ahol magát a konzolt is látjuk, illetve a "teljes képernyős" mód, amikor a kezelőszervek csak jelzés értékűen tűnnek fel. És ha már kezelőszervek. Van négy irányítógomb, amivel a képernyő négy pontjára helyezhetjük el a "légvédelmet", ami megakadályozza, hogy a gonosz és feltehetően imperialista UFO-k földet érjenek. A Game A és Game B gombokkal kezdhetjük újra a játékot. És kész. Ennyi az egész és mégis már órák óta nyomkodom :) Ami tovább tökéletesíti az élményt, azok a jellegzetes, pittyegő hangok, amiket - mindenféle visszajelzés nélkül - a képernyő jobb felső sarkában lehet ki- illetve bekapcsolni.

wp_ss_20140726_0002.jpg

A programot nem lehet komolyan venni és nem is ez a cél, viszont a kivitelezés és a hangulat nagyon rendben van és szívem szerint örömmel venném a nagy klasszikusok átültetését Windows Phone platformra.

wpstore.png

appstore.png

Addig is akinek megjött a kedve egy kis nosztalgiához az alábbi linken vannak böngészőben játszható emulciók.

On-line kvarcjátékok

Forrás: WinMagazin

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!