Swarm - Windows Phone

Nokérem, eljött az a pillanat, amikor végre megjelent a Swarm kliens szeretett Windows Phone operációs rendszerünkre is. Pontosabban nem most, hanem pár hete, de a nyári szabadságolás miatt azon bizonyos malmok is lassabban őröltek. A következőkben szenteljünk pár sort az új jövevény bemutatására.

Kezdjük először is azzal, hogy mi is a Swarm? Pontosabban, hogy teljes nevén említsük a gyermeket, a Swarm by Foursquare. Kezdetben volt a már korábban bemutatott Foursquare nevű szolgáltatás, amivel "becsekkolhattunk" különböző helyeken. Ezáltal ismerőseink látták, hogy merre jártunk, mi meg mindenféle csilivili kitüntetéseket (aka badgek) gyűjthettünk. Gamification ugye. Ez, és főleg a felhasználók által épített adathalom, igencsak bejött a Foursquarenek. Ám pár hónapja húztak egy drasztikusat és kettéválaszottták a játékos, checkinelős részt és a már felépült információhalmazt. Az előbbi egy különálló alkalmazássá vált. Ez lett a Swarm. Utóbbi pedig megmaradt a Foursquare logója alatt. Tehát innentől kezdve ha csak bejelentkezni és ezt megosztani kívánjuk, akkor arra a most bemutatandó kis program lesz a megfelelő eszköz, míg az anyaprogram megmarad egy felfedező eszköznek, mellyel a közelünkben levő érdekes(nek tűnő) helyeket ismerhetjük meg.Természetesen nem csak Windows Phoneon, hanem Androidon és iOS-en is elérhető. Sőt, ott már régebb óta jelen van, de a cikk apropóját a most megjelent WP-s verzió szolgáltatta.

main_merged.jpg

A fejlesztők kicsit visszavettek a gamifikációból is, hisz eltüntek a badgek és a mayorship is. Az előbbieket checkinekkel gyűjthettük, attól függően, hogy milyen besorolású helyekre jelentkeztünk be. Például ha valaki jelentkezett be repterekről, akkor gyorsan kapott Traveler avagy Utazó plecsnit. A Mayor illetve Mayorship pedig adott helyen történő gyakori bejelentkezések után járt. És lehetett kűzdeni, hogy meg-, illetve visszaszerezze ezt a kitüntetést az ember. Gamifikáció ugye.

A Swarm ezeket levetve egy letisztult, csupán a checkinelésre és ezek megosztására készített kis program.  Természetesen megmaradt a lehetőség arra, hogy rövidebb ismertetőt is irjunk a tevékenységünkhöz. Sőt, végre megjelent az a régóta hiányolt funkcionalitásbeli bővülés is, hogy a velünk levő ismerőseinket is megjelöljük a checkinkor.

checkin_merged.jpg

Kezdjük a program indításával. Az természetes, hogy a már meglevő Foursquare fiókunkkal is be tudunk jelentkezni. Furcsa is lenne ennek a hiánya ebben az esetben. Ezen kívül a már-már kötelezőnek mondható Facebookos bejelentkezés áll a rendelkezésünkre, vagy old school módon e-mail cím és jelszó kombinációval is regisztrálhatunk a szolgáltatásra.

A bejelentkezés utáni képernyő négy darab vízszintesen görgethető főbb képernyőből, főbb szolgáltatásból áll. Minden oldal alján ott a szokásos, három pöttyel jelölt, menű, amiben frissíthetjük az eseménylistát, szerekszthetjük a profilunkat, vagy a program beállításait módosíthatjuk.

Nézzük előszőr a menű lehetőségeit. A Refresh/Frissítés értelemszerű, ezzel nem foglalkozunk. Rápöccintünk és frissít. Pont. A Profie/Profil alatt a felhasználói profilunkra vonatkozó információkat találjuk. Látjuk a checkineink és az általunk postolt képek számát, valamint a felvett ismerőseink listáját, illetve az ismerősnek jelöléseket, avagy Friend requesteket érhetjük el innen. Itt fel is vehetünk ismerősöket, barátokat erre a listára a képernyő alján levő kis ikonnal. A program képes a kontakt listánkat, illetve a csatolt Twitter és/vagy Facebook fiókunkat átfésülni Swarm/Foursquare használó ismerősök után kutatva. Akiknek után egy kattintással küldhetünk Friend requestet. Amit ha visszaigazolnak, a személy máris feltűnik a Swarm ismerősök között.

settings_merged.jpg

Jobbra görgetve látjuk a Historynkat, vagyis, hogy mikor és hol checkoltunk be. Ennyi és nem több.

Még a menü utolsó elemére kicsit kitérve. a Settings/Beállítások alatt végezhetjük el a program finomhangolását. Ez szépen és áttekinthetően kisebb csoportokra van bontva, bár az is tény, hogy elég egyszer beállítani saját szánk íze szerint a programot és utána megy minden magától. A Notifications/Értesítések részben ki- illetve bekapcsolhatjuk az értesítéseket amit ismerőseink becheckolásaikor kapnánk. Az Account settings/Fiókbeállítások rész alatt, ahogy a neve is mondja, a profilunk elemeit szerkeszthetjük (név, telefonszám, fénykép és társai), valamint itt kapcsolhatjuk hozzá a Swarmot a már meglevő Facebook, illetve Twitter fiókunkhoz. Ez akkor fontos, hogyha ezeken a felületeken is meg kívánjuk osztani a checkinünket, illetve ha az ott levő kapcsolatainkat is fel kívánjuk venni Swarm alá. Érdekesség, hogy lehetőségünk van az alkalmazásból közvetlenül szabályozni, hogy milyen 3rd party alkalmazások férjenek hozzá a Foursquare profilunkhoz. Illetve szabályozhatjuk, hogy kik és mit láthassanak a profilunkból vagy a bejelentkezéseinkből.

Ezek után elkezdhetjük a program rendeltetésszerű használatát. Az első képernyőn tudunk becheckolni, illetve itt látjuk, hogy kik azok az ismerőseink akik a közelben vannak és azt is, hogy hol. A checkin a Foursquarenál már megszokott módon történik a képernyő jobb felső sarkában levő ikonra kattintva . A szabadszöveges részbe irhatjuk, hogy éppen mi történik velünk. A felső ikonsorban találjuk a fénykép feltöltésének lehetőségét, ahol vagy egy már korábban elkészített képet csatolhatunk mondandónkhoz, vagy akár közvetlenül a telefon kameráját is elindíthatjuk és ad hoc jelleggel készített képet adunk a posthoz. Emelett jobbra pár darab "emotikon" látható, amivel kicsit megbolondíthatjuk a kommentet, hisz ezek a profilképünkre kerülve rögtön jelzik is a ténykedésünk. Értelme nem sok, de aki bukik az ilyenekre az biztos szívesen használja majd. Még, ha a lehetőségek igencsak limitáltak, hisz összesen pár ilyen ikon áll rendelkezésünkre. A szövegbeviteli mező alatt található a már említett és régen várt lehetőség, hogy a postban megjelöljünk más, velünk a helyszínen tartózkodó személyeket is. Itt a hozzáadni kívánt ismerős kiválasztása egy listából történik, ami nem öntanuló, vagyis a gyakran hozzáadott ismerősök nem kerülnek a lista elejére és nem is kereshető, tehát 10 ismerősnél nagyobb kontakt-háló esetén kicsit macerás a használata. De van és örülünk neki. Emelett a szokásos Facebook és Twitter megosztási lehetőség van. Posztonként állítható, hogy az említett közösségi siteokon megjelenjen-e a chekinünk vagy sem. Majd a képernyő alján a kis pipa ikonra kattintva befejezzük a műveletet.

profile_merged.jpg

A föképernyőn egyet jobbra gördítve egy kvázi hírfolyamot látunk, ahol ismerőseink bejelentkezéseit követhetjük nyomon egy időrendben növekvő listán. Minden checkinhez kommentet is fűzhetünk. Ez egyébként a sajátjainkra is igaz, annyi kiegészítéssel, hogy azok egyrészt törölhetőek, másrészt azokhoz utólag is adhatunk fényképeket.

Mégeggyet gördítsünk jobbra és ott található egy újdonság. A Planner/Tervező, ahol eseményeket hozhatunk létre és oszthatunk meg ismerőseinkkel, akik itt vissza is tudják jelezni, hogy érdekli-e őket az adott esemény. Kvázi egy online sörözés-tervező. Ami ennél szofisztikáltabb feladatokra is használható. Például egy találkozó megszervezésére csupán Swarmen keresztül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az ismerőseink is használják a programot. Aki részt kíván venni az csatlakozik hozzá és így viszonylag egyszerűen lehet információkat megosztani a résztvevők között. Erre egyébként a program pár előre elkészített példát is tartalmaz, ami bemutatja a Planner lehetőségeit.

planner_merged.jpg

Jobbra gördítve az utolsó képernyő egy újabb hírfolyam, itt viszont nem a checkineket látjuk, hanem az accountunkat érintő változásokat. Ha valaki elfogadta az ismerősnek jelölésünket, vagy ha ismerősnek jelöltünk valakit, illetve ha bármelyik bejelentkezésünkre kommentálták az is itt kerül felsorolásra.

Maga a program ennyike. Nem több és nem kevesebb, mint egy közösségi alapokon nyugvó check-in alkalmazás. Nagyjából azt tudja, amit anno a Foursquare is tudott, lefejtve az eredeti alkalamzás felfedező funkcióit, amikor is a helyzetünk alapján ajánlott minket esetleg érdeklő helyszineket a rendszer.

Hogy jó-e? Annak aki még nem szokott át Facebook check-in funkciójára annak mindenképpen. Viszont aki már azt használja annak sok újdonságot vagy extrát nem nyújt a program. Lehet kicsit megkésett lépés volt a Swarm megjelentetése és lehet, hogy zsákutca lesz. Mivel aki csak arra használja a chekinelést, hogy Facebookos ismerőseivel megossza, hogy éppen hol jár és mit csinál, azok nem valószínű, hogy egy külön alkalmazást fognak használni, hisz ez a funkció a Facebook appból is elérhető. És mivel a gamifikációt kivették a Swarmból így már a pont/badge gyűjtés se lehet ok a használatára.

checkintimeline_merged.jpg

Maga a program kivitelezése szép, a funkciók jól működnek, bár időnként hajlamos belassulni. Illetve a szokásos bosszantó hiba itt is megvan, vagyis ha a visszanyillal lép ki az ember a programból, akkor nem záródik be, csak háttérbe kerül és külön, kézzel kell lelőni.

Egy próbát természetesen megér és a lentebbi linkről le is lehet tölteni az ingyenes alkalamzást.

wpstore.png

 qrcode.24393466.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!