Apple sajtótájékoztató - magánvélemény

Alapvetően itt fejlesztéssel kapcsolatos dolgokkal szoktunk foglalkozni, de a tegnapi Apple rendezvény után nem lehet elmenni szó nélkül pár dolog mellett.
A vélemény szummázva: az Apple lemaradt és egyre több területen kezd lemaradni. Úgy tűnik nem Tim Cook lesz az, aki helyettesíthetné Jobsot a cég élén, ez egyre tisztában látszik.

tumblr_inline_nboj0fZGe51ry3412.jpg

2014-ben eddig kétszer annyi Android készüléket adtak el, mint amennyi iPhone-t és már régen nem igaz az, hogy ezek az olcsó készülékek lennének, mivel az eladások 60%-a a felső kategóriából került ki úgy, hogy a nagy kínai gyártók (Xiaomi, Oppo, OnePlus, stb.) adatai nincsenek ebben benne! Egy ilyen piacon kellene megállítani az Apple-nek a folyamatos piaci részesedés csökkenését.

tumblr_inline_nbok34RR9L1ry3412.png

Megtették azt a lépést, amit az Ázsiából indult nagy méretű telefonok iránti igények diktáltak: itt a 4,7”-os és az 5,5”-os iPhone. A 3,5”-4” kedvelői persze felhörögtek a “tepsitelefonok” láttán, de ezt most hagyjuk! Fejlesztőként sokkal több kérdést vet fel az A8 mindössze 25%-os sebességnövekedése. Az évek alatt megszoktuk, hogy papíron duplázódott a teljesítmény, így attól függően, hogy az év melyik szakában, vagy melyik gyártó bejelentéséhez voltunk közelebb, az éppen aktuális sebességbajnok vette át a vezetést a teljesítmény alapján. Ezt most az Apple nem tudta megugrani. Először fordult ilyen elő az iPhone piacra lépése óta! Az A8 teljesítménye alulról kapargatja a jóval korábban bejelentett NVIDIA Tegra K1 értékeit. Persze most mondhatnánk azt, hogy 40% tovább bírja a 6 Plus, mint az 5S bírta egy feltöltéssel, de ezt sokkal jobban indokolja a megnövekedett akkumulátor méret, mintsem a visszafogott CPU teljesítmény. Persze a játékokhoz hozzátesz majd valamennyit a Metal API, de egyrészt nem csak játékok léteznek, másrészt ettől hardver oldalon még megmarad az Apple lépéshátránya. A meglehetősen otromba külsővel most nem nagyon foglalkoznék, egyértelmű visszalépés a 4/4S/5/5S után, de majd megszokjuk. :)

tumblr_inline_nboko82Rqy1ry3412.png

Apple Watch. Na, amikor ezt megláttam, majdnem félrenyeltem. Ez a dizájn valami botrányosan gyenge. Az első gondolatom nem az volt, hogy akarok egy ilyet, hanem az, hogy ezt már valahol láttam. Gyorsan meg is volt, hogy hol. Az első karórám szinte megszólalásig hasonlított rá, de azt még a ‘70-es évek végén hordtam, nem 2015-ben. A második gondolatom az volt, hogy rendben, de akkor legalább legyen olcsó. Mi?! 350 dollártól indul? Az itt ugye 350 Euró, vagyis 120-130.000 Ft minimum mire ideér! Ezek nem normálisak.. Itt vesztettem el az érdeklődésem a dolog iránt. Emiatt az óra miatt kár volt ennyire titkolózni és kartonpapírba csomagolni a Flint Centert. Ideje lenne Ive “tombolását” egy kicsit visszafogni és pár friss, új tehetséget odaengedni a rajzasztalhoz!
Ezen a sajtótájékoztatón lefutotta a cég a szokásos köröket, de megint egy picit távolabb került attól a kultikus piaci pozíciótól, ahol még nem is olyan régen egyedüli és különleges volt.

A cikk eredetileg az Artex Games oldalán jelent meg.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!