Örök élet a Microsofttól

Ingyen sörről szó sincs...

A cím alapján most bizonyára mindenki azt hiszi, hogy egy játékról beszélünk, illetve cheat kódokról, de nem. Amiről itt most szó lesz, nem játék, hanem nagyon is komoly, és a Windows Phone illetve Windows 8 fejlesztőket éreinti. Ugyanis a héten mindenki kapott egy emailt a redmondi szoftveróriástól, melyben "örök életet" ígérnek a fejlesztőknek. Na de ezt mégis hogy, és miért? Ezekre a kérdésekre próbálunk most válaszokat találni. Az információk puszta találgatások, ennyire érdemes őket készpénznek venni.

wpstore.png

Jött tehát a képen látható emai, szövege magyarul nagyjából így szól:

Élethosszig tartó Dev Center feliratkozás

Szeptember 16-tól minden Windows és Windows Phone fejlesztői fiók a Dev Centerben át lesz konvertálva egy egyszeri Dev Center regisztrációs díjjá.

Ezzel a változással többé nem kell éves díjat fizetned, hogy megtartsd a Dev Center fiókodat.

Ha korábban kaptál egy fiók megújítási értesítést emailben, vagy a Dev Center induló oldalán, figyelmen kívül hagyhatod azt, még a változás életbeléptetése előtt generálódott.

Minden Dev Center fiók folyamatos marad, megszakítás nélkül. További információkért hivatkozz a mai bejelentésre.

Köszönjük,

A Windows Store csapat

Ennek a lényege, hogy ha egyszer feliratkoztál, és még érvényes a fiókod, semmit sem kell tenned, az appjaid örökké elérhetőek maradnak, és kiadhatsz újabb appokat is. De miért van erre szükség? Mint valaha aktív Windows Phone fejlesztőnek, vannak elképzeléseim. Ugyanis tapasztalataim szerint a Windows Phone Store nem akkora üzlet a fejlesztőknek, mint akár az App Store, akár a Google Play. Ugyanazt az appot megírtam iPhone-ra és Windows Phone-ra annak idején, kb 3 éve. Az App Store-ból azóta is érkeznek a pénzek, míg a WP Store-ból egyszer kaptam pénzt, kb 2 év után. Az elmúlt évben sem sikerült ismét összegyűjteni a 200 dollárt, amit már kifizetnek. Épp ezért ezen a nyárom elhatároztam, hogy nem fizetek több éves díjat a Microsoftnak. És úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

Természetesen lesznek itt olyan fejlesztők, akik majd vitatkoznak velem, ők az a néhány cég, akiket a Microsoft közvetlenül támogat, ők igenis sok pénzt tudnak kivenni a WP Store-ból, De őket egy kezemen meg tudom számolni, és tényleg a Microsoft belső ismeretségi körében vannak régóta. Oda pedig új embernek tartósan bekerülni lehetetlen. Marad tehát a lemondás a platformról. Ekkor azonban az ingyenes appok is kikerülnének, ami komoly veszteséget okozna az App Store-nak. Na nem az én appjaimra gondolok, hanem a sok kis csalódott fejlesztő appjaira, amik a tényleges mennyiséget adják.

Talán ezért született meg a döntés, hogy a jovőben ne kelljen fizetni, nehogy egy éven belül eltünjenek az appok a piacról. Mert ugye akkor mi lenne a platformmal? Mint a bevezetőben írtam, ez az én magánvéleményem. Természetesen ha valaki tud egyéb okokról is, szívesen teret adunk az elmélet cáfolatának is.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!