iPhone 6 teszt

Mint azt múlt héten már láthattátok, megérkezett az iPhone 6, és végre jól ki tudtuk próbálni. Szerencsére vissza sem kell adnunk - hiszen az Egyesült Királyságban, ahol a fél szerkesztőgárda él- már kapható, így meg tudtuk venni az O2 szolgáltatónál előleg befizetése nélkül. Volt már mindenféle iPhone a kezemben, iPhone 3G óta gyakorlatilag mindegyik, ám azt kell mondjam, számomra ez eddig a legjobb, amit láttam. Végre nem kell megalkudnom azzal, hogy iPhone-t használok, és beszorulok egy kis képernyőbe.

IMG_0014.jpg

Doboz, csomag tartalma

A doboz idén egy teljesen egyedi és szokatlan mintát tartalmaz. Konkrétan nincs rányomtatva az iPhone, csak egy iPhone méretű kirüremkedés látható a hófehér dobozon. Azt kell mondjam, hogy ez nem szolgált a csomagolás előnyére, nekem legalábbis nem tetszik. Persze ízlések és pofonok...

IMG_0001.jpg

A doboz kibontás nem egyszerű, jól össze van préselve, és a benne lévő vákumnak köszönhetően kis idő, amíg kinyílik. Azonban amint kinyílt, rögtön láthatjuk magát a telefont egy fóliával kétoldalt leragasztva.

IMG_0002.jpg

A telefont kivéve találunk pár irományt, a szokásos alma matricákat, illetve a SIM tüskét ügyesen csomagolva. Ha ezeket kivesszük, látható a már ismerős fülhallgató és hálózati adapter. Az adapter alatt helyezkedik el a Lightning kábel, melynek USB dugója az előzetes pletykákkal ellentétben nem megfordítható. Figyelem, a képen a UK szabvány háromszög adapter látható, a magyar csomagokban biztosan máshogy fog kinézni!

IMG_0003.jpg

 Ha valakit érdekel vicces kicsomagolós videónk, itt megnézheti. Tudjuk, hogy a minősége nem profi, de a csapat és a blog célja sem profinak lenni.

Telefon külseje

Részemről az ezüst-fehér verziót tartom a legszebbnek, ez természetesen szubjektív, viszont így csak ezt a fajta készüléket tudjuk bemutatni. Az első, amit azonnal megnéztem, a pletykákban szereplő fehér vonalak ellenőrzése volt. Köszönik, megvannak, ám közel sem olyan borzalmasak, mint a mock készülékeken voltak. A színük ugyanis szürkésfehér és áttetsző, és ez az ezüst készüléken nem igazán zavaró. Volt a kezemben sötétszürke iPhone 6 Plus is, azon a műanyag csíkok sötétszürkék, így az sem borzalmas. Ugyanakkor, amint meg tudtam állapítani, az arany hátlapos telefonok fehér csíkjai nagyon elütnek a hátlaptól.

Ha már a negatívumoknál tartunk, a kamera bizony kiemelkedik a hátlap síkjából, ezzel együtt kell élni. Ha nem tudunk vele élni, de úgyis veszünk egy tokot a telefonra, semmi gond, hiszen a tok vastagsága lefedi a kb. 1 mm-es kiemelkedést, így az már nem okoz problémát. Jó hír, hogy ha újságra támasztjuk a telefont, akkor már nem is billeg.

IMG_0010.jpg

A jó hír viszont, hogy az egész telefon gyönyörű. A lekerekített élek akár szexinek is mondhatók, kellemes megfogni, és végre elég nagy a képernyő. Azt gondolom, a 4.7 inches képernyőátló az ideális egy férfiember kezébe, és ezen a billentyűzet méreten már félreütés nélkül is tudok gépelni. Az 5.5 inches Plus már phablet, és az egyetlen okát abban látom, ha valaki megveszi, hogy köztes megoldást keres a tablet és a telefon között. Mivel iOS fejlesztőként mindenképp szükségem van iPad-re is, így ez a készülék hidegen hagyott.

IMG_0008.jpg

A bendgate-ről röviden annyit, hogy egész héten zsebben hordtam, mégsem hajolt el egy picit sem. Viszont megbízhatóan működött végig.

Nagy élmény az ujjlenyomat olvasó, bár tudom, hogy sokan már túl vannak ezen az élményen. Én azonban kihagytam az iPhone 5S-t, és nem tudom, mekkora élmény volt azon. Most viszont nagyon élvezem. Amikor a réges-régi iPad minimet előveszem, bizony hiányzik. Állítólag sokkal jobb lett az ujjlenyomat felismerése az új telefonoknak, és ez minden bizonnyal így is van. Eddig hiba nélkül mindig felismert.

A telefon alján található balról jobbra a headset aljzata, mellette a mikrofon, középen a Lightning csatlakozó, végül a hangszóró.

IMG_0004.jpg

A telefon bal oldalán felül található a szokásos halkító kapcsoló és a két hangerőszabályzó gomb.

IMG_0006.jpg

A jobb oldalon van a nano SIM ki- és behelyezéséhez szükséges foglalat, illetve mostantól a készülék oldalára került a tetejéről a ki- és bekapcsoló gomb. Ezt az Apple azzal indokolja, hogy a túl nagy méret miatt így könnyebben elérhető, ám szerintem ez határozottan zavaró tud lenni. Még meg kell szokni.

IMG_0005.jpg

Hardver, specifikáció

A készülék lelke az Apple A8 processzora, mely 2 magos, 64 bites, és 1400 MHz-en ketyeg. A beépített memóriáról nincs hivatalos információ, ám a különböző monitor appok és widgetek alapján kb 600 MB lehet a telefonban, ami sehogy sem jön nekem össze. Tároló kapacitása 16, 64 vagy 128 GB lehet. Én eddigi tapasztalataim alapján sosem használom ki a 16 GB-ot, mivel nem szoktam videózni a telefonnal, így a legkisebb kapacitást választottam.

A kijelző 4.7 inches IPS LCD 750 x 1334 pixel felbontással. A képsűrűsége 326 ppi, vagyis retina. A kamera 8 MP-s, full HD videó készítésére képes (1920 x 1080), és valljuk be, ez elég is. Az első kamera 1.2 MP-es, ez bőven elég a videó chateléshez vagy selfie készítéséhez (ahhoz kár bármekkora felbontás szerény véleményem szerint). Két LED-es vaku, az apertúra mérete F2.2, a fokális hosszúság 29 mm. A szenzor mérete 1/3 inch.

Az akkumulátor 250 órát bír készenléti állapotban, 14 órát folyamatos telefonálás közben. Tény, hogy még egyszer sem sikerült lemerítenem egy nap alatt. A cikk írása pillanatában (délután 4 óra) 91 %-on áll, szóval elégedett vagyok vele.

Csatlakozások: CDMA, GSM, UMTS, FDD LTE, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a, b, g, n, n 5GHz, ac, NFC, UMA (WiFi hívás)

Szoftver, operációs rendszer

IMG_0006.PNG

Na most rögtön le is buktam, ez az induló képernyőm. A telefon iOS 8 operációs rendszerrel érkezik, annak összes csodájával és hibájával. Az enyém még 8.0-val jött, szerencsémre ekkor már túl voltunk a 8.0.1 botrányán. A 8.0.2-t már én telepítettem. A képernyőn jól látható, hogy egy sorral több ikon fér ki. Induláskor mi döntjük el, hogy standard vagy compact módban használjuk majd a telefont. Standard esetén egyszerűen felskálázza az iPhone 5 képernyőjét, nagyobb ikonok lesznek, és minden nagyobb lesz. Ez látássérülteknek jól jöhet. A compact mód esetén viszont a betűk és ikonok ugyanakkorák, mint az előző képernyőkön, csak ugye több fér ki belőlük. Ahogy egyre több appot fognak átalakítani (ne türelmetlenkedjünk, nem annyira egyszerű feladat), ez az élmény egyre jobb lesz. Ahogy több tartalom fér ki a képernyőre, az embernek az lesz az érzése, hogy már nem kell minden áron iPadot venni. Ebből adódik, hogy az iPad piacát valószínűleg most kissé hazavágta az Apple.

Természetesen az iOS 8-nak rengeteg újítása van, de ezt már bizonyára mind tudjátok, nem is részletezném. Amennyivel több jelen pillanatban az új iPhone 6, azt leírtam. Az Apple Pay még nagy újítás lesz, de majd csak ha kiszabadul az Egyesült Államokból. Az iTunes Radio-ból kiindulva, mely még mindig nem elérhető az UK-ban, lehet, hogy soha nem fogjuk élvezni az áldásait.

Összegzés

Mindent összevetve számomra ez az első olyan iPhone, amit megalkuvás nélkül használhatok. Az első nap sikerült megszeretnem, amit eddig egyik iPhone-ról sem mondhattam el. A sznével sem kellett megalkudnom, mint eddig mindig a magyarországi mobilszolgáltatónál. Valószínű, hogy sokáig fogom használni, persze ha 2 év múlva hasonló készüléket tud produkálni az Apple, le lesz cserélve.

Még egy gondolat. A kis kezű hölgy felhasználók jelenleg meg tudják venni a még korszerű iPhone 5S telefont. Ám jövőre, ha az Apple nem mutat be egy modern 4 inches telefont, bizony bajban lesznek a hölgyek. Remélem, ezen elgondolkodnak Cupertinoban is.

Ha van még további tapasztalatotok a két új telefonnal, kérlek, a megjegyzések között osszátok meg velünk.

A képek iPhone 5C-vel készültek.

UPDATE: Indexes trollok kedveert egy utcai felvetel:

Nagyitashoz jobb gomb

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!