ASUS Transformer Pad teszt

Megérkezett hozzánk az Asus Transformer Pad család legújabb tagja, a TF103C. A tajvani gyártó ezzel a megfizethető árú, középkategóriás, Android 4.4.2-t futtató, 10.1"-es tablettel rukkolt elő 2014 Júniusában. Őszintén szólva számomra furcsa jelenség a hybrid kategória de mindenképpen jó irányvonalnak tartom. A kategória sajátossága miatt azonban sok elvárással álltam neki a tesztelésnek. 

 

asus-transformer-pad-tf103c-review-2014-07-450x274.jpg

Doboz, csomag tartalma

A készülék egy minimalista de semmiképpen sem igénytelen fehér dobozban bujkál. A doboz felső részén maga a Transformer Pad fotója fogad minket, amelyen egyből szembetűnik, hogy egy szétválasztható hybrid készülékkel van dolgunk. A hátoldalon a megszokott vonalkódok mellett megjelennek még a technikai tulajdonságok és egyéb információk. A dobozt kinyitva maga a tablet fogad minket. Mi egy fehér készüléket kaptunk tesztelésre, de fekete színben is elérhető. Jelenleg csupán e két szín közül választhatunk. A dobozban megtalálhatóak még a szokványos kézikönyvek, egy micro USB kábel és egy töltőfej. Ezeken kívül azonban mást ne keressünk. 

14934491582_6d1b625322_z.jpg

Külső

Az anyaghasználatot figyelembe véve nem igazán lehet okunk panaszra. Az ASUS nagyon szépen megoldotta a kivitelezést és hiába a műanyagház sehol sincs recsegés, ropogás. Prémium minőséget érzünk a kezeink között. A billentyűzettel ellátott dokkoló fémhatású műanyag, a belső felülete és maga a tablet körül futó díszítő keret is szálcsiszolt kivitelezést kapott, ami még inkább megerősíti bennünk a prémium érzetet. Összecsukva a Transformer Pad közel 20 milliméter vastag, ami azért nem mondható túl karcsúnak de még éppen az elfogadható kategóriába esik. A súlya annál inkább érdekesebb. Billentyűzetre dokkolva összességében 1.1 kilógrammot nyom, és ez nem igazán a pehelysúlyú kategória, de sokan erre talán úgy reagál(ná)nak, hogy "van benne anyag". Ez a súly számomra, tekintetbe véve, hogy a dokkoló billentyűzet alatt nincs plusz akkumulátor, ami nagyobb használati időt biztosíthatna, kicsit érthetetlen.  A dokkoló bal oldalán található egy darab USB port, amire csatlakoztathatjuk külső adathordozóinkat, de ami személy szerint nekem kicsit hiányzik az a HDMI kimeneti csatlakozó.

Harver, specifikáció

A Transofmer Pad két elérhető változatban került a piacra. Az egyik az egy csupán WiFi csatlakozást biztosító készülék, amiben egy Intel Atom Z3745, 4 magos, 64 bites processzor ketyeg. Ez egyébként az Intel Bay Trail platformjára épül. A processzor maximális órajele, az Intel weboldala alapján 1.86 GHz, de általánosan 1.33 GHz órajelen pörög. A másik elérhető verziója ennek a tabletnek, már képes 3G kapcsolatra is, azonban ebben az Intel Atom Z2560 32 bites processzora dolgozik.  A Z2560 maximális órajele 1.6 GHz, amiből látható, hogy ez egy valamivel gyengébb modell, a Wifi-vel szerelt változathoz képest. Ez annak köszönhető, hogy jelenleg a Bay Trail-re épülő processzorok még nem támogatják a mobilnet kapcsolatot. Ehhez a bekezdésemhez kötném még a GPU, azaz a video vezérlő leírását is, ami egy Intel HD Graphics. A használat során nem tapasztaltam negatív élményt ezzel kapcsolatban. Nagyon szépen és zavartalanul szolgálja ki az egyes alkalmazásokat és játékokat.

Most, hogy belementünk egy kicsit a technikai adatokba, nézzük végig a specifikáció többi részét. A kijelzőről említettem hogy egy 10.1"-es panelről van szó. Ez egy LED háttér megvilágítású 1280x800-as felbontású kapacitív IPS panel. Ahogy korábban már említettem, tesztünk alanya egy középkategóriás táblagép, ennek ellenére úgy gondolom, hogy ma már egy nagyobb felbontású panel jobban illeszkedne a kategóriához és az igényekhez. Ezen kívül a 149 ppi pixelsűrűséget is kicsit kevésnek érzem de nyilván ez is a kijelző panel paramétereinek rovására írható. 

Az általunk tesztelt Transformer Pad egy 16 GB-os modell volt, de a piacon kapható még 8 GB-os változat is. Láthatjuk, hogy a beépített tárhely sajnos nem túl sok, és ebből a rendszer közel 6 GB-ot foglal el. Tehát, összesen 10 GB-nyi szabad hely áll a felhasználók rendelkezésre, a 16 GB-os modell esetében. Természetesen ha szeretnénk, egészen 64 GB-ig bővíthetjük a tárhelyet memóriakártyával.  A RAM, azaz az operációs rendszer számára lefoglalt, működéshez és alkalmazások telepítésére fenntartott memória mennyisége 1 GB. Egy mai felhasználó és az egyre "memória éhesebb" alkalmazások igényét figyelembe véve, még éppen megfelelő mennyiség. Az idő múlásával azonban talán kicsit kevésnek is mondható. Bár a tesztidőszak alatt csupán néhány alkalmazás futtatása során észleltem némi késlekedést a használat és az alkalmazások közötti váltás során.

Adatkapcsolat szempontjából, a ma már természetesnek számító, megszokott dolgokat kapjuk a készüléktől. A WiFi egy 802.11 a/b/g/n, dual-band hálózatokhoz kapcsolódni képes vezérlővel dolgozik a Transformer Pad belsejében. Emellett pedig a Bluetooth, a 4.0 szabványnak felel meg. A navigáció mind a GPS mind a GLONASS műholdas hálózatok használatának köszönhetően nagyon pontosan ellátja a feladatát és bárhol képes nagyon gyorsan bemérni az aktuális pozíciónkat. A Mirecast segítségével a Transformer Pad képes a tableten lévő média tartalmainkat bármikor továbbítani a tévénkre vagy egyéb megjelenítőnkre.

Azok számára, akik szeretik megörökíteni az életük minden pillanatát, talán nem a legjobb hír, hogy a Transformer Pad sajnos egy viszonylag gyenge 2 Megapixeles hátlapi kamerát kapott. A tesztfotókon látható képminőséget kapjuk, egy borúsabb őszi napon. Sajnos jobb fényviszonyok mellett sem várhatunk csodát. A kamera szoftverben ennek ellenére meglepően sok beállítást találunk, amelyekkel megpróbálhatunk kicsit jobb képminőséget elérni. Az előlapi, egy néhány éve még átlagosnak nevezhető minőséget produkáló, 0.3 Megapixeles VGA kamera. Egy családi video beszélgetésre talán megfelel verőfényes napsütésben, de egy félhomályos szobában gyakorlatilag nem sok értelme van már használni, ugyanis inkább csak elmosódott alakok sziluettjeit láthatjuk. Mindezeken kívül az ASUS egy sztereo hangszóró párt szerelt a tablet hátoldalára, amelyek viszonylag jó hangzást biztosítanak. A teszt során nem tapasztaltam semmilyen recsegést vagy egyéb zajt ami zavarta volna a multimédia tartalmak befogadásának élményét.

P_20141002_131533.jpg

P_20141002_131541.jpg

P_20141002_131609.jpg

P_20141002_131914.jpg

P_20141002_131906.jpg

Szoftver

Néhány szót szeretnék említeni az ASUS ZenUI-ról. Ez a gyártó saját letisztult és a felhasználók által tetszés szerint személyre szabható felhasználói felülete. A Transformer Pad-on is ez fogadja a tulajdonosokat. Kiterjesztett funkcióival és a jó néhány előre telepített alkalmazással integrálva rendkívül jól és kényelmesen szolgálja ki a különféle igényeket. A lezárt képernyőn is megjelenő interaktív idővonalon megtaláljuk az egyes emlékeztetőinket, értesítőket és az időjárás előrejelzést is. Az idővonalat, a widgetek, vagy magyarul beépülő modulok közül a kezdőképernyőnkre kitűzve is bármikor egyszerűen elérhetjük. A tableten előre telepítve találjuk még az Omlet Messengert, ami egy szöveges üzenetküldő alkalmazás. Képes szöveges üzenetek továbbítása mellett, GIF-ek, képek, hangüzenetek és általunk készített rajzok küldésére is, a beszélgetéseink közben. Ezeken felül az ASUS Web Storage 5 GB elérhető tárhelyet biztosít számunkra a gyártó saját felhőjében, de integrálva elérjük még az Open Cloud alkalmazásban is, ahol emellé beállíthatjuk még a már meglévő felhőszolgáltatásainkat is és egy felületről kezelve érjük el adatainkat. Az ASUS Link alkalmazás segítségével megoszthatjuk képeinket, kapcsolatainkat barátainkkal, családunkkal. Nem utolsó sorban beszélnék még a "DO IT LATER" funkcióról, amit a böngészőből, vagy egyéb alkalmazásokból elérve egy közös feladatlistába tűzhetjük ki a félbehagyott feladatainkat vagy azokat a híreket amiket később szeretnénk elolvasni. Láthatjuk, hogy az ASUS igyekszik kényelmessé, élhetővé tenni a rendszert és ez talán kompenzálja az apróbb hiányosságokat valamelyest, amelyekről már korábban említést tettem, de ne feledjük, hogy az egyes gyártói funkciók és kényelmi szolgáltatások, mint például az ASUS Link csak a gyártó egyéb készülékeivel képesek csak megfelelő működésre.  

Akkumulátor

Az Transformer Pad egy 19 Wh-ás, azaz 5200 mAh-ás akkumulátort kapott, ami körülbelül egy 9,5 órás használatot biztosít. Természetesen, ez nagy mértékben függ a telepített alkalmazások mennyiségétől, az adatkapcsolattól és még rengeteg más egyéb tényezőtől. Nem igazán tudnám kiemelkedőnek nevezni, talán inkább átlagosnak. Az akkumulátor használati idejét kismértékben tudjuk befolyásolni az ASUS által előre telepített "Energiatakarékos" nevű alkalmazás segítségével. Ezt elindítva három különféle beállítás közül választhatunk. Az első egy úgynevezett Ultra energia takarékos mód, amely maximálisra növeli az akkumulátor működési idejét és bontja a hálózati kapcsolatokat, ha elérünk egy minimális töltöttségi szintet. A második egy Optimalizált mód, amelyről sokat nem tudunk meg, csupán, hogy valamilyen módon szintén csökkenti az akkumulátor működési idejét viszont fenntartja a hálózati kapcsolatokat. Az utolsó beállítható mód a Testreszabott mód. Ebben mi magunk adhatunk meg különféle szabályokat, hogy mikor és milyen módon szeretnénk szabályozni a tablet energia igényét és felhasználását. Ezek mellett ugyan ebben az alkalmazásban egy nagyon szép és jól látható diagramon követhetjük az akkumulátor merülését az idő függvényében. Látványos és hasznos eleme ez az alkalmazásnak.  Közepes használat mellett a tesztelés alatt, körülbelül egy 8-9 órás időszakot bírt ki az akkumulátor, nálunk. 

Összegzés

Mint a tesztem elején már említettem, a hybrid kategória sajátosságai miatt több elvárással álltam neki a tesztelésnek. Összességében azt kell mondanom, hogy ár-érték arányban egész jól összeszerelt és jól használható tabletet kapunk az ASUS-tól. Persze, mint minden egyéb termék esetében, itt is meg kell barátkoznunk néhány hiányossággal vagy apró kellemetlenséggel, de úgy hiszem, igényektől függően ezek abszolút elfogadhatóak. Ha valaki egy otthoni, kényelmesen használható és billentyűzettel rendelkező táblagépet szeretne vásárolni, akkor mindenképpen vegye figyelembe az ASUS Transformer Pad TF103C-t. Meg kell említenem, hogy Magyarországon a szín és az adatkapcsolat típusa alapján még egy dologra oda kell figyelnünk vásárlás esetén, és ez az, hogy megvásárolható a tablet billentyűzettel vagy anélkül is. Árban nem számottevő a különbség, így ha fontos számunkra a kényelem vagy jobban szeretünk fizikailag érinthető billentyűzetet használni a virtuális helyet, akkor megéri a billentyűzettel szerelt verziót választanunk.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!