Samsung után Evolveo: Trabant után Landrover

Habár ezt a telefont már bemutattuk, olvasónk, Mina úgy gondolta, kipróbálja, és azonmód rendelt is egyet magának. Úgy tűnik, hogy sikerült megszeretnie, mert erőt vett rajta a grafománia, és megírta nekünk a tapasztalatait, képekkel körítve. 

Nem vagyok nagy telefonmágus, a telefont leginkább telefonálni és parkolási sms-t küldeni szoktam. Aztán a nyakamba sózott a Telenor egy nullaforintos Samsung minit (a hűdejó ügyfélnek járó büntetés) amikor a 7 éves Nokia után elkezdtem kacérkodni az okostelefon gondolatával.

IMG_9095.jpg

Nos, a Samsung mini az első héten már nem volt szimpatikus, mert minden tizedik hívás digitális bugyborékolásba fulladt, és az idő múlásával ez a szám már elég csúnyán lecsökkent: minden harmadik hívás vált digitális bugyborékolássá, akár hívó akár hívott félről beszéltünk. És amikor újra kell indítanod ahhoz a telefont, hogy telefonáljál, mert 5x-re se tudod a nyomorult hívást elindítani, nah, akkor azért elkezd az ember haja hullani... Nem beszélve arról, hogy közben a telefonban lévő sim egy olyan számot tartalmazott aminek az elérhetősége a megélhetésemmel arányos, de ez az istencsapása a szemem láttára produkálta azt, hogy a telenor székháza mellett ücsörögve se tudtak felhívni, mert épp nem volt kapcsolható, miközben a kezemben azt jelezte, hogy neki van térereje és minden klappol. Vajon miért is nem dolgoznak a melókkal kapcsolatos hirdetések, no ekkor jöttem rá...

IMG_9099.jpg

 

Első harctéri idegességemben vettem a közeli tacskóboltban egy ötezer forintos Nokiát, ami azóta is szépen muzsikál akár egy hétig is töltés nélkül. Semmi extrát nem tud, csak telefonálni meg sms-t küldeni, de azt becsületesen csinálja. A nyomorult Smini egyetlen jó tulajdonsága a google térkép és az e-mail applikáció volt, de szigorúan reggel 9-től délután 4-ig, utána ha nem dugtad fel az etetőre, fogta magát és bájos csilingelés közepette lemerült. Ezen még annyira nem voltam fennakadva, mert végül is a gps-t leginkább a kocsiban használja az ember és ott lehet tölteni, de hát no, a franc akar állandóan + kábelekkel szaladgálni, szaladgálok én egyébként is eleget. A lassúsága különösen fájó pont volt a türelmetlen lelkivilágomnak: ha leesett, azonnal 3 darabra hullott: egy akksi, egy hátfal és az eleje, majd kb 3-4 perc eltelte után már be is lehetett kapcsolni, de előtte szép módszeresen végigszámolgatta a memóriát és az atyaúristent is, és addig nem lehetett vele se telefonálni, se hívást fogadni, se semmit. Viszont utána, mikor magához tért, mindent azonnal elkezdett csinálni, és ha elég türelmetlen voltál, mind az 5 számot egymás után felhívta, pont akkor amikor már eldobtad a telefont, hogy vazzzeee, ez a nyomorék fostalicska soha büdös életben nem fog elindulni....

IMG_9101.jpg

Utolsó reménysugárként egy telefonszervízes havert kérdeztem, hátha a kütyüben van a gond, mondta, hogy nem, ez ilyen szar, a lehető legócskább Samsung, és vegyek valami mást. A digitális bugyborékolás meg minden okostelefon jellemzője, nekik azt kell mondaniuk hogy hálózati hiba miatt van, de egyébként nem, csak szimplán túl sok mindent csinál a telefon, ezért néha összeborulnak a dolgok benne. Jajdejó, egész megnyugtattál... Minek szórják ki a félkész hulladékokat vajon, ennyire kell a fejlesztésre még a zsé....?

IMG_9105.jpg

No, így kezdődött az én okostelefonos szocializációm, fél évnyi küzdelem után a fontosabb SIM átkerült egy olcsó de mindig elérhető Nokiába (ami leeséskor csak a hátlapját dobta le és vidáman ketyegett tovább), a korlátlan beszélgetős SIM pedig meg maradt az istencsapásában, és harcoltunk tovább. Aztán meguntam  a két telefon hurcolását, és elkezdtem gondolkozni a dualsimes megoldáson. A végső döntés egy EVOLVEO  StrongPhoneD2 lett, egy  nem túl nőies, de legalább féltégla méretű darab.

IMG_9110.jpg

A szempontok az alábbiak voltak, kb fontossági sorrendben:
- legyen elérhető,
- bírjon már ki egyben legalább 36 órát kanóc nélkül,
- elég sűrűn leejtem a telefont a rámolások/telepítések közben, tehát jó lenne ha nem hullana atomjaira és nem lassítana az alaptevékenység közben azzal, hogy még az ő lelkivilágát is ápolgatni kell külön ezért, ha vízálló sem baj, bár vízre ritkán megyek,
- dualsimes legyen,
- nem lenne baj, ha tudna e-mailezni és gps-ezni, a zenefelismerő applikáció is prioritást élvez,
- az ügyfelek megőrülnek a menő kütyükért (a tableten történő prezentáció különösen menő), ezért nem baj ha valami jobb/extrémebb darabnak néz ki.

IMG_9103.jpg

A Nokia Lumiája és a Samsung új vízálló kütyüje volt még versenyben, de a kinézett Samsunggal rendelkező haver kütyüje produkálta ugyanazt a digitális bugyborékolást, így sírva elmenekültem. A Nokia dualsimes Lumiája windows 8-al fut, és mivel a tabletemen is az van és sikerült megtapasztalni mi minden nem fut azon, így ő is kihullott a listáról. Maradt a brutális kinézetű StrongPhone. Egyik délután gondoltam egy nagyot, és az AquaComputertől meg is rendeltem. Másnap hívtak is, hogy kivitték a számlázási címre, (na vajon miért is adtam postázási címet?) és akkor most vigyék a másikra? Hát igen, legyenek olyan kedvesek ha szeretnék hogy jól kifizessem... Másnap hozták is, 9-kor velem kezdtek szerintem, a kütyü itt tobzódott az asztalon és ígéretesen vigyorogtunk egymásra.

IMG_9114.jpg

Az óriási doboz meglepett, egy hosszúkás dobozban érkezett a kisebbik telefonos doboz, és hát no, elég nehéz volt a csomag.És nem a masszívan kivitelezett kemény karton doboztól, hanem a telefontól!  Az üres teret nem annyira elegánsan kitöltötték a belegyűrt garancialevéllel és számlával.  Ahhoz képest, hogy a tesztekben mekkora volt a pasik kezében a telefon, ez bizony burtálisan nagy kütyü lett az én kezemben. :D

IMG_9106.jpg

Ahogy előcsomagoltam a "kicsikét", elsőre szimpatikusak voltunk egymásnak. Jó fogású keverékgumi borítás, masszív saválló csavarok, ügyes szivacsba csomagolás, mindenféle nyelvű használati utasítás. A 4500 -as akksi kis masszív téglaként sumákolta be magát a simkártyatartó fölé, a hátlapot két értelmes csavar tartja: ha elhagyod a dobozba rakott gumiborítású mini csavarhúzót, egy tízforintossal simán ki-be tekergeted amikor kell. Az akksitöltője is értelmes: a kábele adatkábelként is funkcionál, a trafó részről sima USB foglalattal csatlakozik és nem szükséges maréknyi zsinórral járnod, ha adatokat kábelen akarsz tologatni. Viszont a kábelre érdemes vigyázni, mert a gumi borítás miatt a töltő csatlakozója a telefon felé hosszabb, és a standard okostöltők ezért nem férnek be a lukig, mert túl szélesek és nem elég hosszúak.

IMG_9107.jpg

Elsőként a sim kártyák nélkül kapcsoltam be, volt örömbódottá, hogy máris látja a wifit, internetezik és memóriakártyáról behúzta az összes telefonszámot kb fél perc alatt. Ezzel azonnal belopta magát a szívembe, mert a Samsungba külön informatikai továbbképzésre kellett menjek, hogy a régi Nokiából belegyömöszköljem a számokat, és mire át is mentek, meg kellett ismételni kétszer a folyamatot, mert hol a nevek, hol a számok nem mentek át.  Végül sikerült azért egyszerre mindkettőnek, de addigra már a Samsung összes fejlesztőjének az összes nőnemű rokonát felemlegettem, visszamenőleg legalább 3 generációra. Szóval első nap még csak barátkoztunk meg örültünk egymásnak, feltelepítgette a haláli lelkesen a kiböngészett alkalmazásokat és mind normálisan működött (nem úgy mint az átokverte Samsungon), tobzódtam az applikációkban hogy sáláláláláááá ez is működik. :D Van videó- és zenelejátszás, rádió (vajon ki hallgat rádiót mobilon?)  van  van gps, van e-mailezés, elemlámpa, tettem fel zenefelismerést, vízszintezést, compasst, stb. Játékokat nem használok telefonon (munkaeszköz ez, nem hobbijószág), így azokat nem próbáltam.

IMG_9119.jpg

Amíg a kanócon eszegetett első alkalommal (oda volt írva a gyengébbeknek, hogy tölteni 12 órát), gyakorlatilag addig nyomkorásztam hogy mi mindent lehet vele, és nagyon szimpi volt. Ami kissé vérszegény benne, az a kamera (fotósnak a mobilos kamera sose lesz jó :D), de a selfimániások imádni fogják mert van előlapi kamerája is.  Mindegy, sminkigazításra pont jó lesz (10 évben ha egyszer sminkelek). A selfizős kamerája ultravérszegény fényerőben, de hát amelyik csak  ilyet fotózik, az kb ezt is érdemli. A HDR funkció egész ügyes, és hasznos benne, mert az objektív dinamikája elég fos,  meg bónusz,  ha exponálás közben mozgatod a kamerát, tökjó szellemképes fotókat lehet generálni :D. Viszont videót egész szépet csinál a kis camera obscura, majd szerzek neki valami tartót, hogy motoron mit művelne rázkódás közben. Tökjó hogy vízálló, nem kell neki gumibugyit se venni, ha esik az eső. (A motorosok rendszerint óvszerbe dugják a gps-t ha elered az eső és nincs hozzá tok - ez az olcsó trükk más kisméretű műszaki cikkre is alkalmazható vizes környezetben, és ha még le is esik, minden darabja megvan :D

IMG_9113.jpg

Hát akkor dobjuk el, mit bír a guriga: kibírta. Nem esik szét! Ultrabrutáljó, meg se nyikkan, nincs nyafogás, széthullás, recsegő műanyagok és cellazárlat, repedt kijelző. Szerelem van és gorillaüveg! :) Azóta kipróbáltam mit bír egy akksival: kevés netezéssel 3,5 nap, sok netezéssel, gps-el 2 nap.

Beledugtam a simkártyákat is. Tök egyszerűen jelzi hogy mikor melyik szám csörög, piros vagy zöld színnel, adhatsz nekik más csengőhangot is, és el is nevezheted őket. Egyheti használat alatt még egyszer sem produkálta a digitális bugyborékolást. Bízom benne, hogy ez már csak egy rossz emlék lesz.  Nem kellett újraindítanom se még, egyszerűen nem tudom felborítani a lelkivilágát, hiába küzdök! :D Szóval most hasítok a digitális mobilvilágban. Aki egy árérték arányban strapabíró, több napig működő és átlagos felhasználású dualsimes okostelefont akar, az boldog lesz vele.

Nekem bejött.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!