A "ne lopj" parancsolat a mindennapokban

A szokásos előszó most nem lesz hangsúlyos, mert szeretném hinni, hogy a szerkesztőség tagjai hasonlóan állnak az illegális dolgokhoz, mint ezen sorok szerzője (aki, megelőzve az idevágó forumhozzászólásokat, nem kap egy megveszekedett petákot sem a véleményéért a Microsofttól. Sem. Ennyit a bérencségről.).

antipiracy.png

Viszont, hogy mégiscsak legyen valamifajta előszó-szerű hangsúlyozzuk ki, hogy itt és most csak és kizárólag software-ekről lesz szó. E sorok szerzője tisztában van azzal, hogy ugyanúgy lopnak filmeket, könyveket meg zenéket is, de most nem ezekről lesz szó. Operációs rendszekről és alkalmazásokról. Software-ekről. Csak és kizárólag. És magánfelhasználásról. Mivel a majd említésre kerülő előfizetéses modellek elsősorban nekik szólnak és nem a vállalati felhasználóknak, ahol egy komoly IT háttércsapat biztosítja a jogszerű licenszelést.

Mint, ahogy a bevezetőben is említettem, egyre-másra botlottam bele Windows vagy alkalmazások licenszvásárlási kérdésekbe. Nem csak szakmai, de az informatikától igencsak messze álló threadekben, csoportokban is. Általában az első 5-6 kommentben fel is tűnt a g2a nevű weboldal is, mint olcsó megoldás.

Software_Piracy.jpg

No, akkor szögezzük le rögtön. Az ott megvásárolt kulcsok nem teszik legálissá a lopott operációs rendszert. Sőt. Maguk az ott szereplő kulcsok sem azok. Ezek úgynevezett MSDN kulcsok. Ez megmagyarázza, hogy miért lehet velük - még - aktiválni az innen-onnan letöltött iso képfájlból telepített rendszereket. Meg azt is megmagyarázza, hogy miért nem jogtiszták a kulcsok. Az MSDN kulcsok speciális, elsősorban fejlesztőknek szánt kulcsok. Azért írom, hogy elsősorban, mert valójában bárki, foglalkozástól függetlenül lehet a fejlesztői hálózat tagja, ha kifizeti az éves díjat ért. Legyen akár rendszerüzemeltető, rendszertervező vagy akárki. Viszont nagyon fontos tudni, hogy ezen kulcsok csak erre használhatóak, és semmilyen módon nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Innen már azért könnyen lederiválható, hogy miért is jogszerűtlen az ilyen kulcsok forgalmazása. És megvásárlása. Ami még kellemetlenül fogja érinteni az itt kulcsokat vásárló felhasználókat, hogy a Microsoft könnyedén, központilag tudja szűrni az „ellopott” kulcsokat és egyik pillanatról a másikra nem működővé tudja őket változtatni. Tehát azon kívül, hogy párezer forintot kidobunk az ablakon egy meglehetősen gyanús (orosz e-mail cimekkel godaddyn regisztrált) websiteon, pont semmivel nem leszünk előrébb a jogtisztaság terén, mint ha akárhonnan letorrenteznénk egy lopott ISO-t egy lopott kulccsal.

imagesQ4T0MKUU.jpg

Milyen lehetőségünk van jogtiszta operációs rendszer vásárlására? Rengeteg. Nyilván az új gép vásárlása esetén a legegyszerűbb, hisz ilyenkor úgynevezett OEM (Original Equipment Manufacturer) verziót vásárolhatunk a géphez. Ennek ára elhanyagolható a hardware árához képest. Értelemszerűen érdemes azt a körülbelül pár tízezer forintos többletköltséget beleszámolni amikor új asztali gépet vagy laptopot vásárolunk. Ráadásul az új licenszelési struktúrával megszünt az OEM license hardware-hez kötöttsége, vagyis ha egy alaplahoz vásároltuk az operációs rendszert, akkor az egy következő alaplapcsere után is jogtiszta marad.

Tehát azt látjuk, hogy új hardware/hardware elem vásárlása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy olcsó és jogtiszta operációs rendszerünk legyen. Ha viszont elégedettek vagyunk a mostani vassal, de mégis szeretnénk legális operációs rendszert venni, akkor marad a dobozos verzió. Ezt nagyságrendileg 3-4 kattintással, teljesen online is intézhetjük. Elegendő fellátogatni a microsoftstore.com címre és kiválasztani a szükséges verziót. Ráadásul a Microsoft mindig kiemelt figyelmet fordított a tanulókra, hisz általában ők rendelkeznek a legkevesebb likvid tőkével, így például az operációs rendszert is egy igencsak nyomott áron vehetnék meg. Ugyancsak olcsóbban juthatunk az aktuális operációs rendszerhez ha a meglévő rendszerünket (például egy XP-t vagy Vistát) frissítünk, mert ilyenkor upgrade licenszet vásárolunk szintén jóval a retail (kereskedelmi) termék ára alatt.

images0JYJTZO5.jpg

Személy szerint én remélem, hogy a Microsoft az operációs rendszereknél is be fogja vezetni az előfizetéses konstrukciót, mivel ezzel már valóban olyan olcsó havi vagy éves díjjal tud jogtiszta terméket vásárolni a felhasználó, hogy a mostaninál is nevetségesebbé válik a „nem volt rá pénzem” mantra. Ha megnézzük ez már máshol tökéletesen működik. Komplett Microsoft Office csomag az Office365 programban már 2.099 Ft-os havi díjtól kapható, de az éves előfizetés még kedvezményesebb a maga 20.990 Ft-os árával – és egyes helyeken még ennél is olcsóbban kapható. De ott van az Adobe Creative Cloud család, ahol havi párezer forintért teljes Photoshop + Lightroom kombót kapunk. Vagy akár hozzáférést (kicsivel többért) az összes Adobe termékhez. És itt is előnyt élveznek a tanulók, akik mégolcsóbban juthatnak a licensekhez. Apró sidenote. hihetetlenül nevetséges volt, amikor a cikk elején említett egyik forumban hisztiztek a párezer forintos Lightroom ellen azok akik többszázer forintos DSLR kamerákkal fotóztak és a leghangosabban sírtak ha valaki lenyúlta a képeiket.

Ez csak két kiemelt gyártó volt, de hozhatnám a Spotifytól az Eve Onlineon át a LogMeIn-ig végtelen számban a példákat, ahol tökéletesen működik az előfizetéses megoldás. Nincs warez, nincs fekete/szürke beszerzés, nincsenek mókolt iso fileok (ugye vannak akik még emlékeznek az ilyen-olyan módosított XP-kre, amikbe kb minden bele volt gyógyítva a fél l0phtrack funkcionalitástól a keyloggeren át minden. A felhasználó meg nem győzött csodálkozni). Viszont van egy tervezhető költség és van jogtiszta, támogatott software. Akár játékok esetén is. Elég csak a Steamre gondolni, ahol tökéletesen működik az olcsó játékvásárlás.

imagesOACR63FR.jpg

Ezek mellett több mint nevetséges arra hivatkozni, hogy dehátnincsrápénz. Minden, hangsúlyozottan minden, softwarenek van ingyenes alternatívája. Ha nem tudja valaki megfizetni a Windowst, akkor ott vannak az ingyenes Linux disztribúciók. Átlagfelhasználó pontosan ugyanúgy tud használni egy KDE-s vagy Gnome-os felületet mint egy Windowst (de erről majd egy következő cikkben). Az átlagfelhasználónak nem kell értenie, hogy mi folyik a háttérben, a GUI alatt. Neki csak az kell, hogy legyen egy ikon a levelezéshez, az officehoz, stb...

Soha nem láttam még felhasználót, akiknek csőre töltött fegyvert nyomtak a homlokához, hogy már pedig neked lopnod kell. Egyszerűbb? Nem hinném. Olcsóbb? Nyilván, hisz az ingyennél minden drágább, de már nincs olyan árkülönbözet, hogy megérné. Főleg az előfizetéses megoldásoknál. Megszokás? Valószínűleg. Hisz vagyunk páran, akik még emlékszünk annó a Csokonaira vagy a CoV-ben megjelent hirdetésekre. De ez a világ elmúlt. Azt hiszem elmondható, hogy már szinte minden szoftverfejlesztő, kiadó cég biztosít elérhető megoldásokat mindenkinek. Főleg akkor hányingerkeltő a lopás ha utána a felhasználó a lopott termékkel előállított munkáját pénzért árulja. Ahogy senki nem szeretne ingyen dolgozni (most nem a karitatív munkákra gondolván), úgy a software fejlesztők is szeretik ha a hó végén fizetést kapnak a munkájukért. Mint ahogy mindenki más is. Nyilván lehet butuska ideológiákat gyártani, hogy miért is lop valaki software-t. Csak ha végig gondoljuk, akkor rájöhet, hogy nincs igaza.

Forrás: WinMagazin

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!