Android és iOS összehasonlítás

Néhány hete olvashattátok az oldalunkon a Windows Phone és az Android rendszerű telefonok összehasonlítását, most pedig a két nagy rivális, az Android és az iOS küzdenek meg egymással. Előre megjegyzem, hogy a leírtak a saját tapasztalataimon és véleményemen alapszanak, valamint kiemelném, hogy a cikk átlagos felhasználói szemmel van megírva. Ha valaki máshogy gondolja, ossza meg velünk komment formájában, lehetőleg kulturált módon :-).

ios7-vs-android.jpgVajon melyik fog nyerni?

Kezdjük is az összehasonlítást rögtön a készülékekre kiadott frissítések gyakoriságával. Az iOS felhasználók megszokhatták, hogy akár egy 3 éves készülékre is kiadnak egy-egy frissítést, mint például az idén megjelenő iOS 8.x elérhető az iPhone 4S készülékekre is. Ugyan már nem megy feltétlenül olyan gyorsan, de azért a frissítés megérkezett. Nézzük meg ugyan ezt a témát az Android szemszögéből. Itt sajnos két külön részre kell szedni, hiszen vannak a Nexus készülékek, és van az összes többi. A Nexus-ok általában 2 évig kapják a frissítéseket, utána sajnos a Google nem támogatja a továbbiakban őket. Az összes többi leginkább a gyártón múlik, hiszen nekik kell elfogadniuk a frissítést, illetve esetlegesen módosítani a kinézetet. Ennek köszönhetően viszont nagyon sok olyan telefon kerül ki a piacra, amire egyáltalán nem is várható frissítés. Ilyen például a Huawei Y330, ami idén májusban jelent meg 4.2 rendszerrel, ami már akkor "elavultnak" számított, mert a 4.4 már tavaly megjelent, ráadásul frissítés se várható rá. Ugyan mondhatjuk azt, hogy fel lehet törni a telefonokat, és fel lehet rakni a legfrissebb verziókat, de messze nem lesz olyan stabil, mint a gyári rendszer. Így összességében a frissítés tekintetében az iOS a győztes.

Testreszabhatóság... Több éves iOS és Android használat után sajnos az iOS nagyot bukott nálam ebben a témakörben, éppen ezért is váltottam Android-ra. Az Apple-től szinte semmi lehetőséget nem kaptunk, hogy egyedivé tegyük készülékünket, legfeljebb tokokkal... Szerencsére az új iOS 8.x-ben a felhasználóknak már nagyobb szabadságot adtak a widgetekkel, a különböző billentyűkkel, de számomra ez még mindig messze van az Android által kínált szabadságtól. Az iOS-nél lévő lehúzható Status Bar-ban lévő widgetek szépek és jók, de minden egyes alkalommal lehúzni nem éppen a legjobb megoldás szerintem, míg az Android esetében a főképernyőre ki lehet pakolni a különböző widgeteket az ikonok közé. A másik fontos dolog, amiben az Android nálam pozitívan szerepelt, azok a különböző Launcher-ek. Ha beírjátok a launcher szót a Google Play-be, rengeteg találatot fog adni. Ezeknek a segítségével mindenki úgy módosítja a készülék felületét, ahogy csak akarja. Ezt a kategóriát nálam az Android nagy fölénnyel nyerte meg.

best-3d-homescreen-launchers-android-spb-shell-3d-120821.jpg unnamed.jpg

 

Android esetében a stabilitás elég nehéz kérdés, mert a gyártók zászlóshajói általában stabilak, viszont az olcsóbb készülékekkel meg nagyon sok probléma van. Mivel nekem nem éppen a legújabb és legjobb telefonom van (Galaxy Nexus), ezért nap mint nap szembesülök a különböző hibákkal, mint például az alkalmazásváltáskor nem azt nyitja meg, amelyikre rányomtam, sőt, nem is a listáról indít, hanem egy olyan programot indít el, ami hónapokkal ezelőtt volt használva utoljára, és még véletlenül se fut a háttérben, de például a Galaxy S5 tesztelése közben nem találkoztam hasonló problémákkal, teljesen megbízhatóan működött. iOS tekintetében pedig az Apple mindig is a stabilitást tartotta a legfontosabbnak, így ott is legfeljebb a elavult készülékeknél történhet meg, illetve néhány esetben az elindított alkalmazás lehet hibás (mint például a Facebook kliens esetében). Így itt az iOS áll a dobogó első helyén.

És akkor most nézzünk meg néhány beépített programot, illetve azok összehasonlítását. Az első, ami számomra fontos volt, az a levelező. Én iPhone-on csak a gyári levelezőt használtam, pont annyit tudott, mint amennyire szükségem volt. Android esetében ugyan ez nem mondható el. Pár napig próbáltam megbírkózni a beépített levelezővel, de aztán feladtam. Szerencsére van alternatív megoldás, bár a natív megoldás mindig a legjobb. Több, mint fél év alatt nem sikerült még megtalálnom számomra a legjobb levelezőt, így levelező szempontjából nálam az iOS viszi a pálmát, de ez is ízlések kérdése.

10508-2762-140917-Mail-1-l.png

Böngészők szempontjából se mindegy, hogy melyik rendszert választod, hiszen az iOS eszközöknél az alapértelmezett mindenképpen a Safari. Androidnál pedig érdekesség, hogy megtalálható a Google Play-en a Google által készített Chrome, de mégse ezzel adják ki a készülékeket, pedig szerintem a felhasználók nagy része inkább ezt használja, viszont itt legalább megkapjuk a lehetőséget, hogy kiválasszuk az alapértelmezett programot a linkek megnyitásához, így ha egy levélben van egy link, akkor nem a gyári böngésző nyílik meg, hanem az általunk leginkább preferált, illetve nem csak böngészőknél érvényes ez, hanem a legtöbb alkalmazásra, így nálam az Android a befutó.

Web-Browser.jpg

Az ár-érték arány összehasonlítása nehéz feladat, hiszen az érték mindenki számára mást jelent. Akik most kezdenek belevágni az okostelefonok világába, azok valószínűleg nem rögtön a csúcskategóriás készülékeket akarják megvenni, hanem inkább valami olcsóbb alternatívát próbálnának ki. Belépő szintű telefonokról most csak az Android esetében beszélhetünk, iPhone-ok esetében legfeljebb a régi, elavult készülékekről, amiket viszonylag olcsón be lehet szerezni. Ha viszont egy komolyabb telefont szeretnénk vásárolni, akkor mind a két kategória kínál lehetőségeket, de egy bizonyos szint fölött már az iPhone lehet, hogy jobban megéri. Vegyünk példának egy tárgyalást, ahol hirtelen egy fontos hívás jön, amit nem lehet elhalasztani. Melyik néz ki jobban, egy Android, vagy pedig egy iPhone? Én az iPhone-ra szavazok, esetleg egy BlackBerry-re, de ugye az most nem játszik :-). Ezzel ellentétben, ha valakinek egy ütés, homok és cseppálló telefonra van szüksége (más néven strapafonra), az Android-os kínálatból sokkal hamarabb fog találni az igényeknek megfelelőt. Ezek alapján mindenki döntse el, hogy melyik számára az ideális :-).

Kezelhetőség szempontjából ugyancsak nehéz őket összehasonlítani, mert számomra mind a két telefon egyformán használható, nem kell fél órán át keresgélnem egyikben sem a különböző beállítási lehetőségeket, de ez mindenkinél más. Van ismerősöm, aki szinte egyáltalán nem tudta, hogyan kell használni az Android-ot, de nyilván vannak olyanok is, akik számára az iPhone használata nem triviális, de minden csak megszokás kérdése. Talán, ha nagyon alaposan végignézzük, az Android felülete egy picit talán összetettebb, ami véleményem szerint leginkább a testreszabhatóság miatt van. Külön vannak a widgetek, az összes alkalmazás ikonja, külön felület ugye a főképernyő, ahova ezek közül bármit pakolhatunk, illetve Androidnál (legalábbis beépítve, de letölthető programok között biztos van, ami helyettesítheti) nincs az iPhone-ban lévő Control Center-hez hasonló. Így hajszálnyival, de az iPhone győzött.

Android-vs.-iOS.jpeg IOS-Vs-Android.jpg

Szerintetek?

És hogy melyiket ajánlom? Azoknak, akik most ismerkednek az okostelefonokkal, azok számára az Android-ot, bár ezzel is vigyázni kell, mert az esetleges rossz választás megbélyegezheti a jövőbeni hozzáállást ezekhez a készülékekhez. Akik szeretik customizálni a telefonjaikat, azok számára is a kis zöld robot lehet a jobb választás, valamint itt már el lehet akár gondolkodni a magasabb árkategóriás telefonokon is. Az Android esetében viszont nagyon sok a hamisított telefon, ami papíron nagyon sokat tud, de a vásárlás után derül ki, hogy valami nem stimmel vele, ezért érdemes odafigyelni, hogy megbízható helyről vásároljunk telefont. Az iPhone pedig lassan a divat része lett, így akik szeretnék a divatot követni, vagy csak egy megbízható telefont vásárolni, azoknak érdemes elgondolkodni az almás készülék vásárlásán, de ezek csak tippek, ajánlott mindenkinek alaposan végig gondolni, hogy melyik telefon, illetve operációs rendszer illik hozzá jobban, és csak azután megvenni a telefont.

Egy kis kiegészítés fejlesztői szemszögből: mivel az Android esetében a különböző verziók az aktuális telefonokon nagyon megoszlanak, valamint a kijelzők képaránya, felbontása sem megegyező, ezért a fejlesztők számára igen komoly fejtörést jelent, amikor több különböző felbontásra is optimalizálják az alkalmazásokat (ha azóta már megoldották ezt, jelezzétek). iOS esetében pedig ugyan megjelent még két új képernyőméretű iPhone, ennek ellenére az Apple sokkal egyszerűbbé tette a fejlesztők dolgát.

chart-10-27-14.png Android-distribution-2014.png

 

Ha esetleg valamilyen kategóriát/nézőpontot hiányolsz, oszd meg velünk komment formájában, és igyekszem kiegészíteni ezek alapján a cikket.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!