Vírusirtó telefonra?

Egyik olvasónknál merült fel a kérdés, hogy milyen vírusirtót érdemes telepíteni a telefonokra. Néhányan ugyan mondanának különböző antivírus gyártókat, de igazság szerint teljesen felesleges a vírusvédelem a telefonokra. És ez természetesen az összes platformra igaz! Sőt, tovább megyek, a letölthető vírusirtók akár adatokat is szerezhetnek meg a telefonodról. Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, nagyrészt csak saját célra adatgyűjtést végeznek.

A Windows-os felhasználók valószínűleg megszokták már, hogy a gép installálása után szinte egyből feltelepítenek valamilyen antivírust, így felmerülhet, hogy kell-e telefonra is. A válasz, pedig egyértelműen nem. Ennek oka, hogy egyrészt az App Store-ban és a Windows Store-ban alaposan letesztelik az alkalmazásokat, mielőtt beengednék azokat, ezzel egyszerre védik a felhasználók adatait és kiszűrik az értelmetlen, vagy esetleg káros programokat.

antivirusformobile.jpg

Android esetében picit óvatosabbnak kell lenni, mert nincsen ellenőrzés a Play Store-ban, vagyis bárki bármit feltölthet, viszont annyiban szerencsés, hogy telepítés előtt kiírja, hogy milyen engedélyekre van szüksége a programnak. Ha olyat találunk, hogy fizetős szolgáltatások használata, mint például telefonhívás indítás, vagy SMS küldés, ott már érdemes odafigyelni, de természetesen számításba kell venni magát az alkalmazást is, mert előfordul, hogy az egyik funkciója, amit tartalmaz, és a felhasználót segíti, annak van szüksége a jogosultságra. Ahol viszont mindenképpen észnél kell lenni, az az internetről letöltött .apk kiterjesztésű fájlok, mert ott nincs lehetőség elolvasni a többi felhasználó véleményét. Ugyan itt is kiírja telepítés előtt a szükséges jogosultságokat, de ennek ellenére sokkal nagyobb a veszélyforrás.

Összességében ezeknél a telefonoknál a legnagyobb veszélyforrás a felhasználók figyelmetlensége, ami ellen viszont nem védenek meg a különböző vírusirtók. Mivel letöltögetni nem, vagy pedig nagyon ritkán szoktunk telefonról, ezért a vírusveszély is sokkal csekélyebb.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!