Nokia N1

Hamvába holt Főnix madár.... feltámad?

Könnyes szemmel búcsúztattuk utolsó európai gyártónkat a tavalyi év végén, amikor a teljes mobil üzletágát egy csinosabb készpénz összegért cserébe átadta a Microsoftnak, keretszerződésekkel, névhasználati joggal, gyártósorokkal, Komárommal, az utolsó csavarig bezárólag mindennel, ami a telefonos üzletág részét képezte. 

nokia_finland-11.jpeg

Persze ez nem volt épp egy egyszerű kör, hosszú vajúdás vezetett idáig. Sokan sok helyütt megénekelték már milyen rossz döntések vezettek idáig, de az eladás volt talán a lehető legjobb megoldás abban a helyzetben. Egymást közt szólva, a Nokia telefonos üzletága az utolsó öt évében óriási veszteségeket termelt, és abramovicsi mélységekben szórhatták a pénzt a Devices üzletágba, ami egy feketelyuk hatékonyságával nyelt el mindenféle valutát. 

De úgy tűnik, a helyes döntés mégis ez a lépés volt. Ahogy az ember életében is, egy cég életében is eljön az a pillanat, amikor a múltjának tehernek minősülő részét le kell dobnia a válláról, kicsit ugrálni rajta, bedózerolni a földbe, sóval behinteni, és új alapokon újra nekiveselkedni az építkezésnek, az újrakezdésnek. A Nokia megtette ezt, mert rájöttek hogy ők is képesek "elkúrni". Nem kicsit, hanem nagyon. 

funny-picture-go-back-we-fucked-up-swag-yolo.jpg

Az újrakezdést, az építkezést viszont nem elemeiről kezdték, hanem inkább titokban készülődve az ardenneki áttöréshez hasonló meglepetést készítettek elő. Olyat robbantottak a piacon, amire senki nem számított (vezető hírportálok foglalkoztak azzal, hogy a Nokia valamilyen új autós kiegészítőt/GPS-t/Apple TV-hez hasonló media centert fog piacra dobni). Az alább látható képet November 17-én tweetelték ki, egy nappal a hivatalos bejelentés előtt. 

B2pgXV7CUAABW3A.jpg

Úgy tűnik hogy a legtöbb találgatás annyira volt sikeres, mint Plókai Attila elhíresült "szép lövés, bedobás" mozdulata. Abban biztos volt mindenki, hogy okostelefon nem lehet. Szerződések, és habzó szájú jogászok vártak volna rájuk, így valami mással kellett előállni. Hát ha kicsit nagyobb, kicsit szélesebb, és nem hívjuk telefonnak, még tablet is lehet. Népek egyesüljetek és vigadjatok, mert megadatott mire vágytatok. Nokia, Androiddal. Igazi Androiddal. Élvezzétek:

 

Az iPad Mini formatervére hajazó (hello hangszórók, hello gombok, hol a home gomb? :D) N1 7,9 hüvelykes, 1536 x 2048 pixeles kijelzővel rendelkezik, ami mellett örömhír, hogy IPS panelről beszélük. Az méreteit tekintve sem problémás a jószág, 138,6 x 200,7 x 6,9 milliméteres kategóriájában a kompaktabb megoldások közé sorolható, és a 318 grammos tömeg sem vészes, főleg ha tudjuk hogy alumínium házról beszélünk.

A meghajtásról egy négymagos, magonként 2,33 GHz-en ketyegő Intel Atom Z3580 processzor gondoskodik, a grafikai megjelenítést és gyorsítást egy PowerVR G6430 GPU végzi. A készüléken megtalálható minden szokásos adatkommunikációs egység, illetve 2 GB operatív memóriával, és 32 GB háttértárral érkezik (ami nem bővíthető. Ejnye). Érdekesség hogy az otthon felgyülemlett micro USB kábeleket nyugodtan vághatjátok a kukába, ugyanis ez a tablet már az új tipusú reverzibilis (Type-c) csatlakozóval szerelve érkezik. 

nokia-n1-tablet-inside.jpgAz N1 a legfrissebb Lollipop variánssal fog érkezni, valamikor a jövő év elején, és Kínában tervezik a termék premierjét, de később bárki hozzá juthat $250 + ÁFA megfizetése ellenében. 

Végül a piac csak megkapta, amire vágyott (és ez nem egy világító ágytál), szólhatnak a fanfárok, menetelhetünk a naplementébe... csak hogy egyvalamit elfelejtünk, és a cikkek nagy része sem tesz erről említést. A Nokia a teljes Devices üzletágát eladta. Mindent, az utolsó szögig. Hogy lehetséges ezek után ilyen gyorsan összekalapálni egy csapatot, akik képesek rekord idő alatt egy ilyen minőségű tabletet tervezni, és letenni az asztalra? Honnan a mérnök csapat? Honnan a gyártás? Hiszen minden ment az MS fenhatósága alá... A megoldáshoz érdemes elolvasnunk a Nokia sajtóközleményét, és abból is a legfontosabb bekezdést:

 "In addition to the Nokia brand, Nokia is licensing the industrial design, Z Launcher software layer and IP on a running royalty basis to the OEM partner. The OEM partner is responsible for full business execution, from engineering and sales to customer care, including liabilities and warranty costs, inbound IP and software licensing and contractual agreements with 3rd parties."

Magyarul az egész gyártást, tervezést, szervizelést, marketinget, salest, customer care-t kiszervezték a Foxconnak. Ez egy Foxconn tablet, Nokia matricával, és talán egy-két Nokia által hozzáadott szoftverrel. Így talán picit másabb a leányzó fekvése, főleg ha ezek után végiggondoljuk, hogy miért is Kína a bemutatkozó piac, illetve mennyi idő lesz, amíg a Foxconn megszervezi az európai és tengerentúli szervízhálózatot, sales centert, stb. 

Ettől függetlenül örömmel kipróbálnám, tesztelném. Ha lesz rá lehetőségünk, biztos hogy ti is kaptok belőle egy velős cikket, hogy hogy is muzsikál ez a tablet. 

forrás: Nokia.com, Nokia twitter channel

illuszráció: nokia.com

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!