Képtelenség

google_photos_play_logo.JPGMit szólnál, ha valakinek ez a mondat hagyná el a száját: "...akkor most fogd az összes fotót amit valaha csináltál és rendszerezd idő, és téma szerint!"

Fura módon ettől csak a nagymamák nem kapnának szívinfarktust. Fognák a kis fényképalbumokat, leülnének és kiválogatnák a megfakult, Instagram filtereket megszégyenítő "Vintage" képeiket egy pár nap alatt.

Na de velünk mi lesz? 

 wifi_signal.png

Ha ezt a feladatot egy mai gyerek kapná, legyen az akár tinédzser vagy épp az sem, jó eséllyel beleőrülne a feladatba.
(hacsak épp nem egy rendmániás Adobe Bridge, Picasa vagy Flickr felhasználó)

De most tegyük fel hogy az átlag "fotós" nem azzal tölti a szabad délutánjait hogy képeket válogat. Pedig ugyebár lenne mit, amint ez egy tavalyi felmérésből egyértelműen látszik:

"Mary Meeker’s annual Internet Trends report states that all internet-connected citizens share over 1.8 billion photos each day."

 1_8b_photo_uploaded.png

Majdnem KÉT MILLIÁRD fotó. Minden egyes nap.
Még belegondolni is elképesztő.
Pont itt jön a képbe a Google Fotók.
google_photos_logo.png

A Google azt tűzte ki magának célul, hogy egyszerűbbé tegye a fotók megőrzését és kezelését. Az idén májusban tartott Google I/O-n (fejlesztőknek tartott konferencián) bemutatott új szolgáltatással mindenki könnyen feltöltheti és rendben tarthatja a képeit. Lehet az a célunk hogy bebizonyítsuk hogy nekünk van a legcukibb macskánk (mert ugye macskás képből még alig van az interneten) vagy csak hogy megőrizzük a legutóbbi karácsony emlékét az összes részeg sosemlátott nagybácsival együtt. Mindegy mire használjuk, minden kép kellemes, modern új otthonra lel itt.

Rengeteg új funkciót találhatunk a keresőóriás újdonságában:
(ahogy a TechCrunch, és az Index már összefoglalta)

1. Brutálisan jó lett a kereső, ráadásul magyarul is tud: beírhatjuk, hogy kutya vagy Budapest, esetleg hajó, és már listázza is a képeket, anélkül, hogy valaha is felcímkéztük volna őket - algoritmussal azonosítja, mi van egy-egy képen.
2. A helyekre ráadásul nemcsak akkor kereshetünk, ha be volt kapcsolva a fotózásnál a telefonon a GPS, hanem a Google a híres épületek és a készítés között eltelt idő alapján is besorolja a nagyjából egy helyre tartozó képeket. Azért persze nem tökéletes, előfordul, hogy férfiakat nőnek azonosít.
3. A rendezett képek között könnyű a keresés, akinek sok tízezer fotója van, több évre visszamenőleg, értékelni fogja, hogy a listában kijelezett dátumok között pillanatok alatt lehet ugrálni húzással.
4. Ha túl sok helyet foglalnak a képek egy eszközön, és a Photos már megcsinálta az automatikus mentést a felhőbe, akkor egyetlen gombnyomással törölhetjük a duplázott képeket.
5. Szintén egy kattintással exportálható az összes fotónk, mert integrálták a Google Takeouttal. Kiválaszthatjuk az összes képünket, de egyes albumokat is.
6. A képek nem foglalnak olyan sok helyet, mert a Google saját algoritmusával tömöríti őket. Az eredmény állítólag szabad szemmel észrevehetetlen.
7. Ez persze nem profiknak való opció, ezért az ingyenes tárhely mellé választható a fizetős is, ekkor teljes méretű képeket ment el a rendszer, a tárhelyet pedig a Google más szolgáltatási között megosztott kvótával együtt számolja.
8. A legérdekesebb fejlesztés pedig, hogy mostantól kézzel is használható az Auto Awsome (Automatikus Szuperség) funkció: eddig a Google döntötte el, melyik fotóinkból készít gif-et, pakol rá hóesést, vagy alakítja panorámává, mostantól viszont kézzel is kiválaszthatjuk, miből készüljön menő fotó.

Mondják hogy egy kép többet mond ezer szónál.
A nagyi albumában még lehet hogy igaz volt ez, de ma már lassan a kutya vacsorája is érdemel egy feltöltést.

 Letöltés (Android / iOS / Windows): https://photos.google.com/apps

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!