4K felbontású televíziót néznek az állatok, így szoktatják vissza őket a vadonba

A BRAVIA valósághű képminőségének segítségével megismertetik a gyűrűsfarkú makikkal és langurokkal az új életterüket, a „Vissza a vadonba” program keretein belül.

  • A nemzetközileg elismert állatmentő szervezet, a The Aspinall Foundation Sony BRAVIA 4K televíziókat állított a főemlősök ketreceibe, hogy részletes és valósághű felvételeket lássanak azok az állatok, akiket 2016-tól természetvédelmi területeken fognak szabadon engedni
  • A kísérlet egy folyamatban lévő, többlépcsős program része, amelynek célja, hogy felkészítse a makikat és langurokat a közelgő utazásra. A televíziók segítségével az emlősök megtapasztalhatják, hogyan reagáljanak az új környezetre és tárgyakra

Ezen a héten helyezték el a Kent-I Port Lympne rezervátum területén (Egyesült Királyság) a Sony BRAVIA X90C 4K Ultra HD csúcskészülékeket a gyűrűsfarkú makik és langurok ketrecébe. A kísérlet az állatvédő szervezet „Vissza a vadonba” programjának része, amelyben felvételeket mutatnak az emlősöknek 4K felbontásban természetes élőhelyeikről, Jáváról és Madagaszkárról. Ez segíti majd őket abban, hogy megismerkedjenek a vadonban lévő új otthonukkal.

Simon Jeffrey, a Port Lympne természetvédelmi terület állatokért felelős menedzsere így beszélt a projektről: „Port Lympne-ben mindig új lehetőségeket keresünk az állataink foglalkoztatására és ösztönzésére. Sokféle technikával dolgozunk, hogy mentálisan és fizikálisan minél jobb szinten tartsuk őket. Általában az újdonságok szagokkal, ízekkel, új mászó technikákkal vagy játékokkal gazdagítják őket, de ezúttal valami mást akartunk kipróbálni, hogy lássuk, érdeklődnek-e a vadonban lévő természetes környezetük iránt.”

„Ugyan a hatalmas ketreceket úgy terveztük meg, hogy a lehető legjobban imitálják az állatok természetes élőhelyeit, úgy döntöttünk, hogy betekintést engedünk a gyűrűsfarkú makijainknak és langurjainknak abba a környezetbe, ami potenciális élőhelyükké válhat. A Sony BRAVIA 4K felbontású televízió képminősége olyan tiszta és részletes, hogy az ember szinte az esőerdőben érzi magát.”

Az új BRAVIA X90C széria lehengerlő 4K felbontást ad, bármi is jelenik meg a képernyőn. Az erős 4K X1 processzornak köszönhetően a jelenetek tisztasága és kontrasztja még inkább valósághűvé válik. Ami a színeket illeti, a Sony egyedi TRILUMINOS kijelző technológiája a színek valaha látott legnagyobb skáláját vonultatja fel a szemünk előtt, így a buja esőerdők gazdag színvilággal szinte életre kelnek.

Simon hozzátette: „2012 óta több csapattal langurt, gyűrűsfarkú makit, gibbont és jávai langurt engedtünk szabadon a Port Lympne rezervátumból és testvérparkjából, a Howletts Wild Animal Park-ból, hogy megvédjük a jávai erdőket. Ezt a bizonyos langurcsapatot a tervek szerint 2016-ban fogjuk szabadon engedni.

Noha egy ideje szorosan együttműködünk a madagaszkári helyi közösségekkel, még soha nem engedtünk szabadon fogságban született makikat ezen a különleges szigeten. A kutatásaink és előzetes feltérképezéseink sikeresen zárultak, és most nagyon izgatottak vagyunk, hiszen először engedünk vissza fogságban született makikat a vadonba, ahová tartoznak.”

Az Aspinall Foundation részeként a Port Lympne rezervátum elkötelezte magát a ritka és veszélyeztetett állatfajok védelme - és amikor csak lehetséges - természetvédelmi területeken való szabadon engedésük mellett. Port Lympne az egész világon nagy szerepet vállal a csere- és szaporító programokban, és rengeteg utód köszönheti neki születését.

A szabadon engedési programba beletartozik a megfelelő körülmények biztosítása, olyan csapatok kihelyezése, akik folyamatosan figyelemmel követik a szabadon engedett állatokat, emellett megfelelő ketrecek kiépítése, amelyekben az állatok hozzászokhatnak, és alkalmazkodhatnak az új otthonukhoz és az étrendjük fokozatos változásához. Szakértő állatorvosok és gondozók folyamatosan szemmel tartják a folyamatokat, a zökkenőmentes átállás érdekében.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!