Csodáld meg az izlandi jégbarlangok lélegzetelállító szépségét

A Sony képérzékelő-technológiája közelebb hozza a természet legkülönlegesebb képződményeit úgy, ahogy azokat előtte még soha nem láttad

  • Európa egyik legnagyobb gleccserének, a Vatnajokull barlangjainak rejtélyes szépsége, fagyos és jeges ragyogása tárul fel előttünk a meglepően éles és részletes fényképeken.
  • A képérzékelő a fényképezőgépek szívében helyezkedik el és meghatározza, mennyi fényt képes befogadni a készülék, így azt is, milyen részletes képeket készít. A Sony képérzékelők folyamatos fejlesztése lehetővé teszi, hogy a fotósok éles képeket készíthessenek nagy kihívást jelentő fényviszonyok között is.
  • Gyönyörű fotósorozatban csodálhatjuk meg az izlandi, - majdhogynem túlvilági - jégbarlangokat, melyek világoskék, buborékszerű falai a vízfelszín alatti világot juttatják eszünkbe. A képeken vízeséseket, kristálytiszta gleccserszakadékokat és jégcsatornákat is láthatunk a fagyott világ belsejében.

 db2fc780bcf1be87ad3ced38b22af880.jpg

A lenyűgöző fotósorozat az izlandi Vatnajokull soha nem látott jégbarlangjainak elképesztő részleteit mutatja be. Mindez a Sony új képérzékelő technológiájával vált lehetővé, amivel hihetetlenül részletes képek készülhetnek rossz fényviszonyok között is.

A Vatnajokull gleccser minden évben változik, bonyolult barlangrendszerek képződnek, melyek sokszor csak hetekig láthatóak, mielőtt újra átalakulnak.

Mikael Buck fotós neves helyi idegenvezetőkkel, Einar Runar Sigurdssonnal, Helen Mariaval és a Sony legújabb digitális kameráival együtt fedezte fel a jeges világot. Ilyen volt az ɑ7R II fényképezőgép, amely a világon elsőként dolgozik hátulról megvilágított full frame képérzékelővel, ami ultra magas felbontást és ultra nagy érzékenységet biztosít. Valamint velük tartottak az RX10 II és az RX100 IV fényképezőgépek is, melyek a világ első, 1.0 típusú rétegelt Exmor RS CMOS képérzékelőjével bírnak. Az ezen típusú szenzorok rossz fényviszonyok és erős kontraszt mellett jelentenek igazán nagy segítséget. A képeket mindenfajta külső fényforrás igénybe vétele nélkül készítették – csak annyi fény állt rendelkezésre, amennyi természetesen beszivárgott a jégbarlangokba.

A fotósorozat képein a sivár barlangok életre kelnek láthatóvá téve a természet alkotta képződmények összetett görbületeit, a jégcsapok törékeny felépítését, a barlangfalak sima és márványszerű struktúráját, amit a folyamatos jégmozgások alakítottak ki. A képek megörökítették a ködös patakokat, melyek a fagyott erődítményszerű barlangban folynak, valamint a jéghideg vízeséseket, melyek a barlangok világoskék falai közt zuhognak. Buck lefényképezett egy ügyes helyi hegymászót, aki felkapaszkodott a jeges falakra, hogy megmutassa a tiszteletet parancsoló kék barlang hatalmas méreteit.       

Helen Maria, a Local Guide munkatársa – amely Izland legrégebbi hegyi vezető vállalkozása – így nyilatkozott: „A Local Guide munkatársaként évek óta járom ezeket a jégbarlangokat. Az, hogy itt lehetek, és bemehetek ezekbe a képződményekbe, fantasztikus lehetőség. A tudat, hogy egy ilyen múlandó jelenség tanúi lehetünk, még különlegesebbé teszi, ezért valóban nagyszerű élmény, hogy megörökíthetjük ezt a környezetet a maga kusza ragyogásában és olyan részletesen, mint még soha a Sony képérzékelő technológiájának köszönhetően. Ez a fotósorozat valóban páratlan, és remélem, sok embert annyira meg fog ihletni, hogy kedvet kapnak a megtekintésére.”

Yann Salmon Legageur, a Sony Europe Digital Imaging marketing vezetője hozzátette: „Ezek a képek néhány évvel ezelőtt még nem jöhettek volna létre anélkül, hogy hatalmas eszközkészletet, világítástechnikát és más kiegészítőket ne kelljen vinnünk a gleccserhez. Viszont a Sony ɑ7 és RX fényképezőgépek képérzékelője lehetővé teszi, hogy a fotósnak semmi másra ne legyen szüksége, csak egy kisméretű fényképezőgépre és a gép azon képességére, hogy rossz fényviszonyok között is lehessen vele fotózni.”

A képérzékelő technológia és gyártás világpiacának első számú szereplőjeként (megközelítőleg 50%-os globális piaci részesedéssel), a Sony büszkén feszegeti tovább a képérzékelő technológia határait. Az ezen a téren elért fejlődésnek hála, mára már lehetséges ilyen képeket készíteni. A képérzékelő a fényképezőgépek teljesítményét legjobban befolyásoló összetevő, így az a tény, hogy a Sony egy év alatt két továbbfejlesztett képérzékelővel is jelentkezett képessé teszi a vállalatot a digitális képalkotás iparágában történő további növekedésre.

Az RX10 II és RX100 IV kamerák lehetővé teszik a fotósok, amatőrök és szakemberek számára a szabad szemmel nem mindig látható pillanatok megragadását, továbbá mindkét modell 40-szeres szuperlassított felvételre képes egészen 1000 kép/másodperces sebességig.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Sony Hirek