Milyenek lesznek a jövő appjai?

Mint tudjuk, a Facebook korában sokan egy második, virtuális emberként élik életüket a világhálón.

vr.jpg

A virtuális önmagad viszont nem Te vagy, hiszen

  • vagy semmit nem mondasz magadról, csak van egy profilod,
  • vagy nem mondasz el mindent magadról,
  • vagy túl sok mindent elmondasz magadról
  • vagy olyan dolgokat mondasz magadról, ami nem is vagy

Tudjuk, hogy ezt nagyjából régen is meg lehetett tenni, de most, a virtuális évszázad elején ez sokkal könnyebb, hiszen "úgysem látja senki" (vagy csak mindenki, aki akarja). Ám ez mégis megvalósul (mármint, hogy valójában senki nem látja), mert egyre kevesebbet töltünk barátainkkal, egyszerűbb a neten, a facebook-on és más közösségi oldalakon és le is van tudva.

A VR (azaz a Virtual Reality) világ ezen túlmutat, mely most kezd még csak kialakulni. Persze a jövő VR világa sokkal finomabb, kiforrottabb, és sokrétűbb lesz, mint a mostani csökevények. Nem is nagy, bumszli szemüveggel kell elképzelni, hanem minimum projektoros illetve inkább hologramos megoldásokkal, vagy ami még előrébb mutat, a közvetlenül az agyba kapcsolt implantátumokkal. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Az biztos, hogy a virtuális terepek egyre nagyobb szerepet kapnak. Például a Facebooknak nagyon nagy tervei vannak, hiszen 5 milliárd felhasználót szeretnének elérni 2030-ra, és 2014-ben felvásárolták az Oculust is. Hogy valóban lesz e 2030-ban Facebook, azt nem tudjuk, de a virtuális közösségek minden bizonnyal virágoznak majd.

A témába vágnak még egyes, jelenleg játéknak mondható kezdeményezések, mint pl. a Second Life (ahol nem mellesleg már Oculus-sal is böngészhetsz), itt nemcsak egy virtuális ember lehetsz, de magad választod ki a külsődet (avatarodat) is. A virtuális megoldások másik úttörője pl. az Ingress, itt a telefon és a gps segítségével mozoghatsz egy ún. kiterjesztett valóság (augmented reality) térben (is).

Végül, de nem utolsósorban a technikai vívmányokat mindig kihasználó pornóipar szintén kivágja majd a maga jókora szeletét a virtuális világból, ahogy tette azt a nagyfelbontású, majd 3D-s technológiákkal is.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!